· 

Benchtraining, hoe ga je te werk?

Met een bench creëer je een veilige plek voor jouw hond. Een bench is niet vanzelfsprekend een fijne veilige plek voor honden en daarom is het belangrijk dat je dit goed aanleert. Dit doen we door middel van benchtraining. 

 

Waarom zou je een bench willen introduceren en gebruiken bij je pup of hond?

Wanneer honden moeite hebben met het vinden van rust of zelf geen rust pakken, is het erg fijn als de hond gewend is aan de bench. Zeker bij drukke pups en pubers kun je met de bench een fijne comfortabele rust plek maken. 

 

Ook is de bench erg fijn als je bijvoorbeeld een boodschap moet doen of thuis aan het werk bent en even niet 100% op de hond kan letten. Door de hond in de bench te plaatsen voorkom je dat ze op ''onderzoek'' uit gaan in jouw huis en leer je ze dat ze rustig blijven als er iemand niemand is. Daarnaast zijn er veel honden die ook in de auto in een kennel/transportbox/bench zitten en door de bench al gewend zijn aan deze setting. 

 

Als je de bench goed aanleert, ga je merken dat veel honden er uiteindelijk zelf in gaan liggen. Ze vinden het fijn om een beschermd plekje te hebben waarbij ze niet alles en iedereen in de gaten hoeven te houden. Veel mensen vervangen de bench uiteindelijk voor een hondenmand als de hond vertrouwt genoeg is met alleen zijn en geen spullen meer kapot maakt. Sommige baasjes kiezen ervoor om de bench altijd te laten staan, omdat de hond het een fijne plek vindt.

 

Eerst gaan we de voor- en nadelen van de metalen en stoffen bench bespreken.

Draadkooi (metalen bench)

Een bench van metaal is misschien wel de meest gebruikte variant bij pups en jonge honden. De bench is zeer stevig, met een tussenschot gemakkelijker kleiner te maken en door het materiaal eenvoudig te reinigen. 

 

Voordelen

 • Degelijk en daardoor niet makkelijk te slopen
 • Verkrijgbaar met kunststof of metalen bodem
 • Makkelijk te reinigen
 • Afhankelijk van de maat meerdere deurtjes
 • Inklapbaar
 • Met een speciaal tussenschot eenvoudig te verkleinen

Nadelen

 • Door het metaal rammelt de bench vaak
 • Metalenbodem maakt veel herrie als hond beweegt
 • Wanneer de coating eraf is kan de bench gaan roesten
 • Grotere maten zijn soms zwaar om te verplaatsen
 • Echte druktemakers kunnen gaan bijten in de tralies etc.

 


Nylon bench

Een reisbench is  gemaakt van stof en nylon, waardoor je hem gemakkelijk kan meenemen of verplaatsen. Het voordeel hiervan is dat je de veilige plek van de hond overal mee naar toe kan nemen. Dit kan zijn op vakantie, maar ook naar een hondenshow of behendigheidswedstrijd.

 

Voordelen

 • Maakt geen geluid
 • Zacht materiaal
 • Afhankelijk van de maat meerdere openingen
 • Vaak ook opening aan de bovenkant
 • Inklapbaar
 • Licht van gewicht en daardoor makkelijk mee te nemen
 • Luxe varianten hebben soms ook speciale 'gordijntjes', zodat je de bench prikkelarm kan maken

Nadelen

 • Slopers hebben de rits of het gaas snel kapot
 • Vaak duurder dan metalen bench
 • Niet kleiner te maken door tussenschot
 • Voorzien van inklapbaar frame en daardoor niet super degelijk

Hoe maak je van de bench een fijne plek voor honden?

Je hebt alle voor- en nadelen bekeken en een bench gekozen die het beste bij jouw hond en situatie past. Nu ga je jouw pup of hond leren dat de bench een veilige en fijne plek is om te rusten en slapen. Heb je er zelf al over na gedacht hoe je dat gaat doen?

 

Gewenning

Laat jouw hond kennismaken met de bench. Doe alle mogelijke deurtjes open, een fijn kleedje erin en eventueel een waterbakje. Strooi er eens wat voertjes in, zodat jouw hond erin loopt zonder dat meteen de deuren dichtgaan. Of ga er naast zitten, terwijl jouw hond (met de deurtjes open) op het kleedje in de bench ligt en jij hem daarvoor beloond met een lekker voertje.

 

Merk je dat jouw hond moe wordt? Plaats hem/haar in de bench met een lekkere snack, bijvoorbeeld een gevulde Kong of kauwstaaf. Even lekker kauwen en daarna slapen. Blijf in het begin in dezelfde ruimte om jouw hond te laten weten dat het oké is. 

 

Wist je dat kauwen zorgt voor ontspanning bij honden? Honden maken het stofje 'endorfine' aan tijdens het kauwen en daardoor is kauwen ontspannend en stres verlagend.

 

Als je merkt dat het goed gaat in de bench, ga je steeds een stukje verder bij de hond vandaan. Zorg dat je kleine stapjes maakt. Wellicht eerst in dezelfde ruimte maar verder weg, daarna naar een andere kamer waarbij je nog steeds zichtbaar bent en dan pas helemaal uit het zicht. Uiteindelijk ga je eens naar boven of zelfs naar buiten. Je merkt als de hond eenmaal gewend is aan het feit dat de bench een fijne plek is, je de vervolgstappen vaak redelijk snel kan doorlopen. 

 

Tips om er een fijne plek van te maken voor jouw hond

 • Een bench is geen strafplek.
 • Doe niet meteen het deurtje dicht, maar laat de hond eerst wennen.
 • Gooi voertjes in de bench, zodat de pup er vrijwillig in gaat. Niet forceren, je wil een positieve associatie.
 • Geef de pup iets lekkers wanneer deze in de bench gaat, bijvoorbeeld een kauwstaaf of gevulde Kong.
 • Laat jouw pup plassen voordat hij in de bench gaat.
 • Bouw de tijd in de bench op.
 • Plaats een fijn kleedje in de bench en hang een waterbakje op.
 • Geen kinderen of andere dieren in de bench. Deze plek is enkel voor jouw pup.
 • Zorg dat de bench groot genoeg is.
 • Maak gebruik van een DogCam, zo kan je altijd live zien of jouw hond ontspannen in de bench ligt.
 • Plaats een deken of speciale benchhoes over de bench, zodat er weinig prikkels zijn voor de hond.

Wil je graag meer advies over benchtraining? Wij komen graag aan huis voor een priveles en extra ondersteuning. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Een alternatief voor de bench kan ook een puppyren zijn.
Een alternatief voor de bench kan ook een puppyren zijn.
Ontspannen slapen in de bench met de deur open.
Ontspannen slapen in de bench met de deur open.
Een nylon hondenbench.
Een nylon hondenbench.
Jouw hond vanaf elke plek in de gaten houden met een DogCam.
Jouw hond vanaf elke plek in de gaten houden met een DogCam.