· 

Op vakantie met jouw hond? Waar moet je op letten?

Steeds meer mensen nemen de hond mee op vakantie en dat is natuurlijk super fijn. In deze blog geven we je tips en adviezen over waar je aan moet denken als de hond mee op vakantie gaat en je vindt onderaan de pagina ook een checklist! Zo ga jij goed voorbereid op vakantie en kunnen jullie allemaal optimaal genieten.

 


Voorbereidingen voor jouw hondenvakantie

Locatie

Wanneer jouw hond mee op vakantie gaat is het fijn als je een accommodatie hebt waar honden zijn toegestaan. Houd hier altijd rekening mee tijdens het boeken van jouw vakantie. Daarnaast is het ook fijn om alvast te oriënteren wat je allemaal kan doen (met de hond) in de omgeving van jouw vakantieadres en of honden hier ook zijn toegestaan. 

 

In veel landen geldt op heel veel plekken een aanlijnplicht en in sommige landen is zelfs een muilkorf verplicht. In de praktijk zal je merken dat het dragen van de muilkorf niet streng gecontroleerd wordt, maar indien ernaar gevraagd wordt is het fijn als jouw hond comfortabel is met het dragen van een muilkorf. De muilkorven van Baskerville zijn voor de meeste honden prima qua pasvorm. Zorg dat je dit thuis alvast hebt geoefend.

 

Stappenplan aanleren muilkorf (je mag stapjes altijd kleiner maken. Zet je hond op voor succes)

 • Zorg dat je een muilkorf hebt die goed past. Dit betekent dat een hond kan hijgen, drinken en voer aannemen. Houd de muilkorf vast en laat de hond kennis maken. 
 • Wanneer de hond naar de muilkorf kijkt, eraan ruikt of interesse toont ga je clicken/belonen.
 • Wanneer de hond zijn snuit richting de muilkorf beweegt, clicken en belonen. (de hond beweegt zelf naar de muilkorf, niet de muilkorf naar de hond bewegen)
 • Wanneer de hond zijn snuit in de muilkorf plaatst (dit hoeft maar een fractie van een seconde te zijn), clicken en belonen
 • Wanneer de hond zijn snuit in de muilkorf plaatst, ga je de click uitstellen (1 tel, 2 tellen, 3 tellen etc.). Op deze manier blijft de hond langer met zijn snuit in de muilkorf
 • Wanneer de hond comfortabel is met het houden van zijn snuit in de muilkorf ga je langzaam de muilkorf 'nep' vastmaken, click en belonen
 • Wanneer de hond comfortabel is met het houden van zijn snuit in de muilkorf en het nep vastmaken van de sluiting blijf je dit belonen. Uiteindelijk ga de muilkorf vastmaken en ook dan clicken en belonen.
 • Hond draagt comfortabel de muilkorf, je gaat de duur van het dragen uitbouwen. Begin met een paar tellen en maak het dragen zo steeds langer.

Dierenarts 

Check altijd voor je gaat waar er in de omgeving van jouw vakantieadres/activiteiten een dierenarts is. Zorg dat je dit telefoonnummer altijd snel kan vinden, zodat (in geval van nood) je snel kan handelen.

 

In het buitenland is het hebben van een rabiës enting verplicht. Zorg dat jouw hond deze minimaal 21 dagen voor aanvang van de vakantie heeft gehad. De enting is 3 jaar geldig. Je ontvangt een penning waarmee je snel (zonder paspoort) kan aantonen dat jouw hond de enting heeft gehad.

 

Registratie

'Dat komt nog wel' zorgt er te vaak voor dat het chipnummer niet goed geregistreerd staat. Het gevolg is dat bij een vermissing jij als baas niet snel te traceren bent. Je kan de gegevens van de chip wijzigen via ndg.nl.

 

Ook is het fijn om aan de halsband of het tuig een hondenpenning te hangen met jouw gegevens, zodat mensen jouw direct kunnen bellen. (Let op +31 in plaats van 06)

 


Onderweg naar vakantie

Meestal als jouw hond mee op vakantie mag, ga je per auto naar de bestemming. Zorg ervoor dat jouw hond veilig mee op reis kan, dit kan doormiddel van een goed gekeurde autobench of door een gekeurd autotuig welke je kan vastmaken aan de gordel. Laat de hond nooit los in de auto in verband met afleiding bij de bestuurder en veiligheid bij een auto ongeluk. 

 

Als je een hele lange reis hebt is het fijn als de hond tussendoor even kan plassen. Je kan vooraf op de route kijken waar dit mogelijk geschikt is. Niet alle tankstations hebben de mogelijkheid om honden te laten plassen. Vaak zijn de tankstations net buiten de snelweg een stuk rustiger en heb je meer mogelijkheid om de hond te laten wandelen en plassen.

Op vakantie

Ga genieten van de vakantie en maak je vooral niet te druk! Zorg dat jouw hond voldoende rust krijgt, want alle nieuwe prikkels en geuren zijn vaak erg intensief voor honden. Een eigen plekje waar de hond helemaal tot rust kan komen is een must. Indien je geen omheinde tuin hebt is altijd een goed idee om door middel van een puppyren een stukje af te zetten voor extra veiligheid of met een lange lijn jouw hond vast te maken aan een grondpin. (Let op, de lange lijn aan een tuig vastmaken bij gebruik grondpin)


Checklist hondenvakantie

 • Hondenpaspoort (inclusief rabiësvaccinatie penning)
 • Halsband met penning
 • Y-tuig met penning
 • Lampje voor aan halsband/tuig wanneer je in de winter gaat
 • Muilkorf
 • Normale lijn, lange (5 meter of langer) lijn en eventueel een bungeelijn. 
 • Heuptasje/beloningstasje
 • Hondenzwemvest (indien je hond niet gewend is veel te zwemmen of in diepwater te zwemmen)
 • Clicker
 • Heel veel beloningen
 • Kauwsnacks
 • Favoriete hondenspeelgoed
 • Hondenmand/kleedje
 • Reisbench/Hondenren
 • Poepzakjes (knoop er altijd eentje aan de lijn)
 • Tekenpen / tekenspray / tekenhalsband
 • Zelfklevende tape (voor verbinden wondjes)
 • Honingzalf 
 • Voer- en waterbak 
 • Snuffelmat
 • Voer (je kan het eventueel vooraf afwegen en alvast in aparte zakjes meenemen)