· 

Weet wat je hond eet!

In de cursussen zie ik veel verschillende beloningen voorbij komen. Van standaard koekjes tot ontdooide frikandellen tot stukjes appel. Iedere hond vindt iets anders lekkers en dat is logisch.

 

Daarnaast hoor je ook veel vanuit baasjes 'Ik wil niet dat ze te veel beloningen krijgen, dat is ongezond''. Ook daarom is het extra belangrijk om met gezonde voertjes te trainen. Er zijn zoveel trainers, koekjes en beloningen te koop dat veel baasjes door de bomen het bos niet meer zien. In deze blog bespreken we een aantal veel voorkomende beloningen en welke mijn favoriet zijn!

Waar let je op bij het kopen van beloningen of voertjes?

  • Hoe minder 'gekke' ingrediënten hoe beter, oftewel hoe meer puur natuur hoe gezonder het is.
  • Graan is voor veel honden lastig verteerbaar. Kies altijd een graanvrije beloning.
  • Bekende merken zoals Vitakraft of Frolic zijn vaak hartstikke ongezond. Kijk maar eens goed op de verpakking.
  • Vraag goed advies bij de dierenwinkel of hondenschool waar je de snacks koopt.

Je vindt hieronder een Top 3 ongezonde snacks en een Top 3 gezonde snacks.

Top 3 ongezonde snacks

Puppytrainers

Iedereen kent ze: de zachte hondenbotjes. Verkrijgbaar voor een klein bedrag in grote potten. Ik vergelijk deze snack altijd als trainen met een zak chips! 

 

De 'puppytrainers' zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtjes en vormpjes maar bestaan allemaal uit granen, plantaardige bijproducten, propyleenglycol (zoetstoffen en vochtvasthoudend) en dierlijke bijproducten.

 

Graan wil je vermijden, omdat honden dit vaak lastig verteren. Aan deze trainers is dus niks puur natuur.


Frolic

Ik ken maar weinig dat ongezonder is dan Frolics. Behalve dat Frolic een hoog gehalte aan graan bevat, bevat het ook veel suikers en zout. 

 

Natuurlijk heeft deze beloning een hele sterke geur, waardoor honden er alles voor doen. Dit is nog ongezonder dan een zak chips.. Je zal zien in de Top 3 gezonde snacks dat het ook anders kan! 


Puppykluifjes 

Kleine beloningen die meestal worden benoemd als 'hondenkoekje'. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.  Maar wat zit er eigenlijk allemaal in? Graan, plantaardige bijproducten, dierlijke bijproducten, groente, gist en suiker.

 

Ook met dit soort beloningen sta je trainen met een zak chips. Daarnaast vinden veel honden dit type beloning niet super lekker, waardoor er bij veel prikkels in de omgeving geen voer meer wordt aangenomen.


Zoals je ziet zijn de meest gebruikte beloningen niet erg gezond. In de volgende Top 3 gaan we gezonde snacks bespreken! 

Top 3 gezonde snacks

Lakse Kronch - Zalmsnacks

Je hebt twee varianten, de Pocket en de Original. Beide super gezond. De Pocket bevat enkel zalm met aardappel en de Original bevat enkel zalm. 100% natuurlijk dus.

 

De snacks zijn makkelijk te breken. Ruiken ontzettend sterk, waardoor honden er graag voor werken. Daarnaast zorgen de vette van vis voor een mooie glanzende huid. Een ideale beloning! (Te koop op de hondenschool)


Keetjes - zachte trainers

Keetjes zachte trainers zijn verkrijgbaar in vier smaken. Rund, lam, kip en hert. We nemen rund als voorbeeld, wat zit er in de snack: Rund, aardappel, olieen en vetten, citroenzuur en rozemarijnextract. 

 

De snack bevat geen graan, geen zout en geen suikers. Je kan de hartjes gemakkelijk in vier stukjes breken, ze zijn zacht en ruiken sterk. Ideaal als beloning, zeker voor pups. (Te koop op de hondenschool)


Hondenworst
Hondenworst is houdbare worst gemaakt van gestoomd vlees. Je hebt dit van verschillende merken en in heel veel verschillende smaken. 

 

Je kan gestoomd vlees ook als volledige maaltijd geven. De worst is zacht en gesneden 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast (afhankelijk van het merk).

 

Zelf ben ik erg fan van de hondenworst van Keetjes(te koop op de hondenschool) of Darlings.


Nu je wat meer weet over gezonde en ongezonde keuzes hoop ik dat het voor jou als baasjes makkelijker is om gezond te trainen met jouw hond.

Mocht je nu heel fanatiek getraind hebben dan is het natuurlijk ook altijd nog een optie om iets minder voer te geven, zodat je hond niet te veel binnen krijgt op één dag.

 

Bedenk altijd hoe natuurlijk een snack is, hoe gezonder deze is voor je hond!