· 

Help jouw hond de decembermaand door - tips voor vuurwerkangst

We ontkomen er niet aan.. de maand December komt er weer aan. Dat betekent voor veel mensen een gezellige wintermaand met veel feestdagen. Ook begint in deze periode de verkoop van vuurwerk en daarmee begint ook het geknal. Geknal waar veel honden van schrikken en angstig van worden. 

Hoe ga je om met angst?

Wanneer honden bang zijn voor harde knallen, zijn honden vaak ook bang voor vuurwerk (en andersom). Je vindt het als baasje natuurlijk alles behalve fijn om jouw hond zo angstig te zien. Daarnaast is er voor angst geen 'quick-fix', oftewel je kan het niet 'met een trucje' oplossen. Angst zit diep van binnen en angst is een gevoel. Je hond kan dit niet expres opwekken of expres bang zijn. Dit maakt het natuurlijk extra lastig om ervoor te zorgen dat je hond minder bang/angstig is van knallen. 

 

'Wanneer je hond bang is moet je hem negeren' is een veel gehoorde quote. Dit is natuurlijk GROTE ONZIN. Verplaats jezelf even in een situatie waarin jij bang bent? Wanneer het onweert? Wanneer er een spin zit? Wanneer je op 10 meter hoogte staat? Helpt het jou dan als mensen je gevoel compleet negeren? Misschien zelfs jou compleet negeren? NEE. Je vindt het juist fijn als mensen je op dat moment steunen en helpen. Je kan angst niet verergeren door er aandacht aan te geven en dat is iets wat soms nog wel gedacht wordt. 

 

Steun je hond! Of het nu buiten of op straat is of in de woonkamer, wanneer je hond angstig is.. laat hem weten dat je er voor hem bent. Ook mijn honden verschieten wel eens van een harde knal (en ik zelf ook..) en kunnen daarna onder een tafel of in hun kennel gaan liggen. Ik kan dan besluiten om ze daar te laten liggen, maar meestal ga ik er bij zitten en een beetje tegen mijn hond kletsen. Ik ga ze niet onder de tafel uit trekken, maar ik ben er voor ze op de plek waar zij zich het veiligst voelen op dat moment. Wanneer ik merk dat ze ontspant, pak ik kauwsnack en komt mijn hond uit zichzelf onder de tafel uit/uit de bench. De kauwsnack in de bench/onder de tafel/op een andere veilige plek geven voor de hond is natuurlijk ook helemaal prima. Kauwen is voor honden namelijk een ontspannende handeling. Dit is een voorbeeld van hoe je je hond kan steunen. Er zijn natuurlijk veel meer manieren mogelijk.

 

Houd er rekening mee dat vuurwerkangst bij sommige honden nooit helemaal weggaat. Angst kan natuurlijk wel minder worden door management, aanpassingen en (goede) vuurwerktraining.

Herstelvermogen - angst of blinde paniek?

Je hond hoort een knal en schrikt.. er gaan 5 tellen voorbij, je hond schudt zich uit en loopt door. Deze hond heeft naar alle waarschijnlijkheid een snel herstellend vermogen betreft harde knallen. Even afgeleid en weer door. Op zo'n moment zou ik je hond ook belonen en steunen. Super knap! 

 

Heb je een hond die schrikt en daarna niet meer wil lopen, niet meer wil eten of niet meer wil spelen? Dan is het herstelvermogen kleiner. Is dat erg? Nee, alleen ga je op dat moment anders met de situatie om. Ook heb je honden die van één knal nog wel snel herstellen, maar wanneer het vijf knallen of meer zijn alsnog ontzettend angstig blijven.

 

Hoe zit blinde paniek eruit bij honden?

Wanneer je blinde paniek hebt sluit je je vaak helemaal af voor de omgeving en dat doen honden vaak ook. Ze willen helemaal niks meer, ze verstijven of willen vluchten. Het is belangrijk om stresssignalen goed te kunnen zien bij je hond, bijvoorbeeld oogwit tonen, hijgen, overmatig gapen, niet meer knipperen (fixeren), super alert, niet meer eten, piepen/janken/blaffen, verkrampen of kwijlen. (En er zijn er nog veel meer)

 

Wanneer je hond echt blinde paniek heeft kan je ervoor kiezen om je hond in de maand november en december te ondersteunen door medicatie. Later in de blog hierover meer.

Op de foto staat Wies, geschrokken van vuurwerk tijdens een wandeling (begin november al...) Bedankt Ben voor deze foto!
Op de foto staat Wies, geschrokken van vuurwerk tijdens een wandeling (begin november al...) Bedankt Ben voor deze foto!

Vuurwerkangst? Vuurwerktraining? Medicatie? En nu?

Oké het is overduidelijk.. je hond is bang voor vuurwerk/harde knallen en alles wat bij vuurwerk hoort. Hoe ga jij daar mee om en wat kan je doen?

 

Vuurwerktraining

Zelf bied ik geen vuurwerktraining aan, zoals ik al zei er is geen quick-fix voor dit probleem. Als ik bang ben voor spinnen en je zet mij ineens in een ruimte met spinnen.. wordt de angst niet minder. Sterker nog, met een beetje pech wordt mijn angst nog groter! 

 

Goede vuurwerktraining zou het hele jaar door gegeven moeten worden. Je gaat werken in mini-stapjes om je hond te laten wennen aan knallen. (Stap 1 Heel veel afstand en een hele zachte, bijna onhoorbare, knal. Stap 2 Heel veel afstand en een heel zachte, iets beter hoorbare, knal etc.) Deze stapjes moeten ook echt MINI zijn, wanneer je te snel gaat heeft het namelijk geen nut. En misschien wel de aller belangrijkste wanneer je hond bij stap 1 nog gestrest is, ga je niet verder naar stap 2 maar maak je stap 1 nog kleiner.

 

Gedragsmedicatie

Wanneer honden echt blinde paniek hebben rondom nieuwjaar is gedragsmedicatie een optie. Bedenk hierbij dat alle medicatie een tijd nodig hebben om 'een spiegel' op te bouwen bij de hond. Je begint hier zeker 6 tot 8 weken van te voren mee. 

 

Er is medicatie op de markt waarbij je hond enkel verlamt. Hij vertoont daarmee geen stresssignalen meer (heel effectief...), maar de hond is van binnen nog steeds doodsbang. Gebruik deze NIET. Zorg dat je een medicatie hebt waar jij zelf achterstaat. Laat je altijd goed informeren over welke medicatie geschikt is voor jouw hond! Vraag advies bij een gedragstherapeut, dierenspeciaalzaak of dierenarts. 

 

Overige hulpmiddelen

Naast medicatie zijn er nog veel meer middelen op de markt om je hond te ondersteunen bij vuurwerkangst. Bijvoorbeeld homeopathische middelen of Etherische oliën. Een bekende hiervan is Bach Remedies, een middel om honden te kalmeren en te leren omgaan met angst op natuurlijke basis. Ook kennen veel mensen Adaptil, een product dat feromonen-geur afgeeft in de omgeving (de geur van moeder in het nest). Het Thundershirt en Relexo-Pet is de laatste jaren ook veel bekender geworden. Zorg wel dat je hond het leert kennen in een ontspannen situatie. Het gaat niet helpen als je op oudejaarsdag het hulpmiddel pas introduceert.  

 

Vermijden

Ga naar een rustige omgeving, boek ergens een leuk hotel, B&B of andere locatie met weinig vuurwerkoverlast en geniet van alle rust en stilte, maar het aller belangrijkste geniet van een ontspannen hond. 

Maak je huis vuurwerk-proof

1. Zet de televisie / radio de gehele dag aan (achtergrond geluiden zijn moeilijker hoorbaar).

2. Zet de televisie / radio op oudejaarsdag de gehele dag harder aan (meer achtergrond geluiden). 

3. Dikke gordijnen houden geluid tegen (en alle flitsen).

4. Zorg voor een veilige plek voor je hond (bench met kleed of mand onder de tafel etc.)

5. Geef je hond een lekkere kauwsnack (kauwen is een ontspannende handeling).

6. Blijf bij je hond wanneer deze angstig is en ga samen iets leuks doen in huis (hersenwerkje, spelletje, hondenmassage of iets anders leuks).

 

Wandelen rondom oudejaarsdag

1. Zorg voor een anti-ontsnappingstuig

2. Zorg voor een dubbele aanlijning (lijn aan halsband, lijn aan tuig)

3. Dwing je hond niet om naar buiten te gaan.

4. Wandelen buiten de 'piek tijden'. Ga extra vroeg een flink stuk lopen met je hond, zodat je net voor 12 uur niet meer naar buiten hoeft. 

5. Laat je hond niet los lopen.

6. Zorg dat je hond een goed leesbare penning draagt. Mocht je hond toch, ondanks alle maatregelen, vluchten en iemand vindt hem dan is hij snel weer veilig thuis. 

Heb je hulp nodig bij de vuurwerkangst van jouw hond? Schakel dan professionele hulp in. Voor je het weet maak je met de liefste bedoelingen de angst juist groter in plaats van kleiner.