· 

Wat neem je mee naar de hondentraining?

Halsband, tuig, korte lijn, lange lijn, voertjes, clicker, kleedje, speeltje, poepzakjes en ga zo maar door.. Er zijn heel veel spullen die je mee kan nemen naar de cursus, maar wat is nou echt noodzakelijk en fijn om mee te nemen?

 

We beginnen met een overzicht en daarna gaan we alle spullen en het doel daarvan doornemen.

Wat mag niet ontbreken tijdens de cursus

  • Beloning (liever te veel, dan te weinig)
  • Halsband en/of tuigje
  • Riem van circa 2 meter (geen oprolllijn)
  • Heuptas of beloningszakje, zodat je makkelijk en snel de voertjes kan pakken
  • Poepzakjes (je weet maar nooit)
  • Clicker

Extra's

Sommige bazen neem een kleedje/mand mee voor de hond, zodat deze zelf rust kan pakken tijdens de les. Een fysieke plek zorgt ervoor dat honden makkelijker en sneller rust pakken. 

 

Ook is het fijn om een speeltje mee te nemen zoals een flostouw, trektouw of knuffel. Wordt het de hond allemaal even te veel, kan je samen spelen en zorgen voor ontspanning.


Waarom heb je deze spullen nodig?

Beloning

Wanneer wij een hele maand hard hebben gewerkt, ontvangen wij ook graag ons salaris. Wanneer een hond hard aan het werken is samen met jou, ontvangt hij ook graag een beloning. Door het werken met beloningen zorg je ook dat de motivatie van de hond om te werken hoog blijft. 

 

Veel gebruikte voertjes tijdens de lessen zijn:

  • Lakse Kronch Pocket zalmsnoepjes
  • Keetjes Bubbels (in alle smaken)
  • Rodi hondenworst (in alle smaken)

Deze drie beloningen hebben over het algemeen een zeer hoge acceptatie. Om te voorkomen dat je hond verveelt raakt, kun je verschillende voertjes mixen.

 

Tip; Weeg s' ochtends de hoeveelheid brokken voor de gehele dag af. Train je met een pup of hond die heel voergericht is? Gebruik dan de brokken als beloning voor de training. Zo geef je met de maaltijd iets minder, maar heeft de hond aan het einde van de dag niet te veel gegeten.

 

Halsband en/of tuigje

 

De en/of geeft het al aan. Beide mag je gebruiken tijdens de trainingen. De een heeft een voorkeur voor de halsband, de ander heeft de voorkeur voor een tuig.

 

Halsband

Zorg dat de halsband goed passend is. Dit wil zeggen dat je twee platte vingers naast elkaar tussen de hond en halsband kan plaatsen. 

 

Tuig

Een hondentuig moet goed passen, anders kan het gaan schuren en irritatie veroorzaken bij de hond. Laat je altijd goed adviseren in de dierenspecialzaak of een webshop met goede kennis (bijvoorbeeld actievehonden.nl). 

 

De voorkeur gaat altijd uit naar een Y-tuig, zodat de hond geen hinder ervaart tijdens het lopen. (Bijvoorbeeld van Dog Copenhagen of een Anny-X tuigje.)


De riem

Een riem of lijn is verkrijgbaar in verschillende lengtes, varianten en materialen. Het is fijn om met de cursus een 'vaste' lijn te hebben. Dit wil zeggen dat de riem gemaakt is uit één stuk en niet kan oprollen in een houder. Sommige mensen kiezen voor een trainingslijn, waaraan meerdere D-ringen zitten. Zo kan je de lengte van de riem verstellen. 

 

Een riem van maximaal 2 meter is vaak meer dan voldoende. Mochten we tijdens de training toch meer afstand willen nemen voor bijvoorbeeld de 'blijf' oefeningen, hebben we altijd extra lange lijnen liggen op de hondenschool.

Heuptasje/beloningszakje en poepzakjes

Veel cursisten hebben een jas aan met in de zak een boterhamzakje met daarin de voertjes. Als gevolg daarvan kunnen ze moeilijk bij de voertjes of reageert een hond altijd op 'ritselend' materiaal, omdat hij denkt dat er dan een voertje volgt. 

 

Er zijn speciale beloningszakjes en heuptasjes voor hondentraining. Zo kan je gemakkelijk en snel jouw voertje pakken. Daarnaast voorkom je dat je een vieze jaszak krijgt en heb je ook in de zomer zonder jas altijd alles dichtbij. 

 

Daarnaast hebben deze trainingstasjes vaak een speciaal vak voor hondenpoepzakjes. Zo heb je ook deze altijd bij de hand, wel zo handig.

Clicker

Hondencentrum Focus traint met een clicker (of clickerwoord). Dit is een apparaatje wat een 'click' geluid maakt, waardoor het voor honden heel duidelijk is wanneer zij iets goed doen.

 

Deze clickers kun je bij elke dierenwinkel of online dierenshop kopen. Hang er eentje aan de riem, zodat je hem altijd bij hebt met trainen of wandelen.

 

Meer weten over trainen met een clicker?

Lees de blog: 'waarom trainen met een clicker?'