· 

Waarom trainen met een clicker?

Wat is een clicker eigenlijk? Een clicker is een klein doosje met daarin een metalen plaatje. Wanneer je daarop duwt, maakt het metalen plaatje een 'click' geluid. 

 

Let op wanneer je clickt, volgt er altijd een beloning. Je bekrachtigt het positieve gedrag van de hond. Wanneer een hond de oefening beheerst ga je de click uitstellen of afbouwen.

 

Wist je dat trainen met een clicker?

  • Bij alle dieren kan worden toegepast
  • Leuk is
  • Een veilige leermethode is
  • Veelzijdig is
  • Zorgt voor tweezijdige communicatie 
  • De hond zelf laat nadenken
  • Zorgt voor het bekrachtigen van gewenst gedrag

 Voordelen van de clickermethode?

Het geluidje dat de clicker maakt is altijd hetzelfde, waardoor het voor honden duidelijk en consequent is. Daardoor bevat het clickgeluid geen emotie of frustratie van de baas tijdens het trainen. De clicker zorgt ervoor dat je heel goed kan timen met je bekrachtiging van het juiste gedrag. Je bent daarmee positief gedrag aan het belonen, waardoor de training voor veel honden leuk is. Ook kun je met een clicker de hond goed zelf laten nadenken.

 

Nadelen van de clickermethode

Wanneer je met het hele gezin de hond uitlaat of traint kan het soms lastig zijn om allemaal een clicker bij de hand te hebben. Of je bent aan het wandelen en komt erachter dat de clicker nog in een andere jas zit. Dit wordt vaak als reden gegeven waarom mensen niet met de clicker trainen of niet meer met de clicker trainen. 

 

Daarom gebruiken bazen soms een alternatief voor de clicker, namelijk een markeerwoord. Een veel gebruikt markeerwoord is 'Yes'. Dit is kort, krachtig en gebruik je niet veel in het dagelijks leven. Het woord 'Yes' vervangt hierbij de click, waardoor een clicker niet nodig is.

 

Hoe werkt het in de praktijk?

Het is belangrijk om de hond te leren wat de click betekent. De click moet namelijk een waarde krijgen. Wanneer jouw hond de click hoort weet hij er volgt een beloning.

 

Een snelle en leuke oefening voor het aanleren van de clicker is de aandacht oefening. Tempo is belangrijk.

  1. Wanneer de hond ook maar een beetje omhoog kijkt - click en belonen. Dit moet in een sneltrein tempo. Wanneer er in het begin te lang zit tussen de volgende click gaat jouw hond waarschijnlijk verder met snuffelen of andere dingen. 
  2. Wanneer de hond verder omhoog kijkt dan bij stap 1 - click en belonen. Je gaat nu niet meer clicken als de hond een beetje omhoog kijkt.
  3. Wanneer de hond je aankijkt - click en belonen. Je gaat nu enkel nog belonen als de hond jouw aankijkt.
  4. Wanneer de hond je aankijkt - click even uitstellen - click en belonen. Je gaat de aandacht nu uitbouwen.

Je beloont alle stappen naar het einddoel, waardoor jouw hond zelfvertrouwen behoudt en gaat snappen wat de bedoeling is.

 

Waar moet je op letten?

  • De clicker is geen 'afstandsbediening'. Houd de clicker op een neutrale plek, bijvoorbeeld naast je been. Probeer er zo min mogelijk mee te zwaaien of te sturen. 
  • De clicker is geen methode om de aandacht te trekken. Je clickt enkel het gedrag wat je wil versterken. Stel jouw hond loopt weg en jij clickt, hond komt terug en jij beloont. Je hebt dan aandacht gekregen, maar theoretisch gezien heb je het weglopen beloont.
  • De clicker is geen wondermiddel. Het leren van een oefening of commando vergt veel training, geduld en tijd
  • Sommige honden vinden het click geluid in het begin spannend. Duw de clicker tegen je broek om het geluid te dempen. Probeer de clicker .t in de winkel. Er zit verschil in klank en hardheid van het geluid.
Clickers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen.
Clickers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen.