· 

Hondenetiquette, waarom is dat zo moeilijk?

Er zit mij als, hondenbaasje en eigenaar van een hondenschool, iets dwars... Ondanks dat ik er al vaak blogs en berichten over lees en regelmatige gesprekken over heb met cursisten blijft het schijnbaar een dingetje tijdens het wandelen met je hond.

 

Je loopt ergens met je hond en in de verte zie je een ander baasje met hond aankomen. Je roept je hond bij je, lijnt de hond aan en wandelt rustig verder. De naderende persoon onderneemt weinig actie en je ziet dat de hond op jullie gefocust is en steeds dichterbij komt en begint al te denken 'daar gaan we weer..'.  Je roept vriendelijk naar het tegemoet komende baasje of ze alsjeblief haar hond wil aanlijnen, want jouw hond vindt contact niet prettig. De andere baas antwoord met 'Ach, maar de mijne doet niks!'. 

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik die 'mijn hond doet niks' baasjes nooit spreek, ik spreek enkel de keurige hondenbaas die een duidelijk signaal afgeeft door het aanlijnen of aan de lijn hebben van de hond. Waarom is het zo moeilijk om elkaars wensen te respecteren? In deze blog geef ik je tips hoe je hier mee om kan gaan & waar je het beste kan gaan wandelen.

verantwoording afleggen

Het blijkt ook dat enkel een verzoek tot afstand niet genoeg is. Wij voelen ons vaak verplicht tot het geven van een reden aan de tegenligger. Redenen zoals 'mijn hond vindt het niet fijn', 'mijn hond is bang' of 'mijn hond kan uitvallen'. Het enkel aangeven dat je afstand nodig hebt zou meer dan voldoende moeten zijn. Toch hoor ik vaak van baasjes dat na het aangeven er vaak een discussie of vervelende opmerking komt. 

 

Het is schijnbaar nodig om te roepen dat je hond een besmettelijke ziekte heeft, zodat mensen afstand houden. Of bij het hebben van 'stoere honden' kan het nog wel eens helpen om te roepen 'hij bijt', maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op.

 

Laten we eens beginnen met elkaar sowieso de ruimte te geven en pas toenadering te zoeken na communicatie in plaats van andersom. Ja, het kan soms druk zijn in de bossen en ja paadjes zijn soms smal. Dit is echter geen reden om jouw hond zomaar op mensen/dieren/dingen af te laten stormen met alle gevolgen van dien.

Ik vroeg hondenbaasjes 'Wat is jullie grootste frustratie?'

Op Instagram plaatste ik het volgende verhaal en kreeg daarop heel erg veel reacties.

Mijn vraag op socials
Mijn vraag op socials
Heel veel reacties gehad
Heel veel reacties gehad
Veel dezelfde soort reacties
Veel dezelfde soort reacties
Een ander dit gevoel geven, waarom?
Een ander dit gevoel geven, waarom?

Zoals je ziet op bovenstaande afbeeldingen hebben veel baasjes deze ervaringen tijdens het wandelen, ongeacht wat voor type hond dat je hebt. Ik vraag me dan toch wel eens af hoe het kan dat iedereen dit ervaart en het toch blijft gebeuren. 

Tips bij het voorkomen van een ongewenste situatie

 • Zie je in de verte een hondenbaas die geen actieve houding heeft naar zijn/haar hond? Vermijd de baas en pak waar kan een andere route, desnoods niet over een pad maar door een stukje bos.
 • Zie je in de verte een hondenbaas en kan je contact maken? Vraag vriendelijk, maar duidelijk dat je geen hondencontact wil. Krijg je een vervelend antwoord? Of onderneemt de baas geen actie? Draai om en kies een andere route.
 • Ga niet wandelen op piekmomenten in bekende bossen. Daarmee bedoel ik, ga bijvoorbeeld niet op zondagmiddag om 13 uur naar het bekendste bos uit de regio, zoals hier het Joeman. Waarschijnlijk is het daar namelijk ontzettend druk.  Probeer waar kan op rustige momenten te wandelen, bijvoorbeeld overdag doordeweeks of heel vroeg in het weekend.
 • Heeft het bos een naam en eventueel een restaurantje om iets te drinken? Dan is het er waarschijnlijk druk op een mooie zonnige winterdag. Zoek je eigen pareltjes! Het gebied hoeft ook niet altijd groot te zijn, maar een plekje wat minder bekend is is nou eenmaal minder druk.
 • Ga wandelen op plekken met veel overzicht, zodat je tijdig actie kan ondernemen op de tegenligger. 

Wat te doen als je in de ongewenste situatie terecht komt?

 • Het kan heel soms nog wel eens helpen om een volle hand voer van je weg te gooien, zodat de opdringerige hond voertjes gaat zoeken en eten. Dit geeft jouw tijd om weg te lopen.
 • Kijk of je de aandacht van je eigen hond kan vragen en belonen, zodat je daarna weg kan lopen uit de situatie.
 • Verzoek de andere hondenbaas om de honden aan te lijnen en mee te nemen. Het is verleidelijk om de discussie aan te gaan, maar uit ervaring weet ik dat dit vaak helemaal geen zin heeft.
 • Probeer indien echt nodig tussen jouw hond en de onbekende hond in te gaan staan. Wanneer je een angstige hond hebt zorgt dit voor een klein beetje extra bescherming.
 • Is de hond heel opdringerig? Dan kan het soms wijs zijn om de lijn van je eigen hond los te laten. Spanning op de lijn, het niet wegkunnen uit de situatie kan ervoor zorgen een hond gaat happen of bijten.
 • Mocht er geen andere uitweg zijn kan je de andere hond aan het tuig of halsband vastpakken, zodat de honden uit elkaar blijven. Let wel op, de andere hond is een onbekende. Dit kan heel risicovol zijn en is niet iets wat ik aanraad.
Op bekend terrein met veel overzicht mogen de honden los.
Op bekend terrein met veel overzicht mogen de honden los.
Wanneer je op onbekend terrein loopt kan het verstandig zijn om de honden aan te lijn te houden.
Wanneer je op onbekend terrein loopt kan het verstandig zijn om de honden aan te lijn te houden.

Meerwaarde?

Mijn visie is dat honden veel meer hebben aan een een soort van 'eigen vriendengroepje'. Een aantal honden die zij kennen en heel goed mee overweg kunnen. Ik vergelijk het altijd met op stap zijn en in plaats van enkel je eigen vriendengroep, moet je met de hele kroeg een praatje maken. Je zit daar nou eenmaal niet altijd op te wachten en honden ook niet. 

 

Daarnaast zijn niet alle honden even stabiel als het gaat om contact met onbekende honden. Jouw hond zomaar op een onbekende hond af laten stormen is voor jouw 'hij doet niks hond' vast geen trauma, maar wellicht voor de andere hond wel. Het feit dat jouw hond op een ander afstormt geeft eigenlijk al aan dat het geen sociale hond is, maar een opdringerige hond die grenzen overgaat. 

 

Mijn hond doet niks!

Ach, ze mogen toch wel even aan elkaar snuffelen?

Je maakt het alleen maar erger door er zo spastisch over te doen!

Jouw hond hoort hier niet als die niet sociaal is!

Mijn hond wil alleen maar spelen..

Ik had ook ooit X (bepaald ras), je kan het veel beter zo en zo doen!

 

Alle bovenstaande opmerkingen zorgen voor grote frustratie bij andere baasjes. Ben alsjeblief niet een baas die een van deze zinnen gebruikt tijdens een wandeling.

 

Waarom ga je naar het bos?

Ik ga met mijn honden naar het bos, zodat ze heerlijk samen (of apart) kunnen rennen, snuffelen, spelen en gek doen. Ik ga niet naar het bos, zodat mijn hond sociale contacten op kan doen. Wanneer ik dat wil, spreek ik af met een bekende hond en ga ik daarmee wandelen of naar een groot veld.

 

Mijn honden maken nooit contact met onbekende honden. Simpelweg, omdat ik daar geen meerwaarde van inzie. Het kort ontmoeten zorgt voor stress bij honden en wat is daar de meerwaarde van, als je dezelfde hond daarna nooit meer ziet? Ga jij het hele dorp een hand geven als je daar rond loopt?

Hondenetiquette, wat zijn de regels?

 • Ook in losloopgebieden is het belangrijk dat je hond goed luistert. Ook in losloopgebieden lopen wel eens aangelijnde honden en het is belangrijk dat ook zij een fijne wandeling hebben. Een losloopgebied is geen 'mijn hond is los en hij zoekt het zelf maar uit' gebied.
 • Zie je een aangelijnde hond? Lijn jouw hond aan! Ook als jouw hond fantastisch goed luistert, dat kan het tegemoetkomende baasjes namelijk niet zien. Het feit de de tegemoetkomende hond wordt aangelijnd zorgt voor heel veel rust en minder stress. En als hij toch zo goed luistert is het een kleine moeite toch?
 • Komt jouw hond niet terug als jij roept en er zijn prikkels in de buurt? Simpel, dan gaat jouw hond niet los. De kans dat jouw hond een ander lastig valt is te groot.
 • Respecteer wat een ander vraagt, ook al is dat misschien niet wat jij zelf vindt. Is het nou zo vervelend om jouw hond even bij je te houden? 
 • Oordeel niet. Wanneer iemand om afstand vraagt, heeft dat een reden. Wanneer een hond uitvalt, kijk dan niet zo van 'oh, maar mijn hond doet niks'
 • En gaat het wel een keer fout zeg dan gewoon even sorry. Ook deze zie ik weinig in de praktijk.

Parkeerplaatsen...

Behalve tegenliggers in het bos, zie ik het ook heel vaak verkeerd gaan op de parkeerplaats. Zo heb ik zelfs ooit gezien dat een hond bij andere mensen in de auto gingen zitten..... De achterklep gaat open, hond vliegt eruit en terwijl de baas nog van alles aan het pakken is, is de hond inmiddels al 3 zandpaden verder (met alle gevolgen van dien).

 

Zowel van de auto naar het bos of van het bos terug naar de auto houd ik mijn honden aangelijnd, zeker wanneer er geen overzicht is. Ben verantwoordelijk en zorg dat jouw hond binnen bereik is. Laat je hond niet uit het zicht lopen, niet bij andere auto's mensen/honden lastig vallen of vast op eigen houtje door het bos rennen. De stukjes van en naar de parkeerplaats zijn vaak drukker, want daar moet iedereen langs. Het risico op ongewenst gedrag is daardoor des te groter.

Respecteer elkaar!

Het voelt soms alsof iedereen een mening heeft in de 'hondenwereld'. Iedereen weet het beter en iedereen heeft er andere ideeën over. Dit kan het opvoeden van je hond nog wel eens heel lastig maken, omdat je tijdens een wandeling van meerdere mensen ongevraagd advies krijgt en het ook steeds ander advies is...

 

Volg je gevoel. Denk jij dat het beter is om de tegemoet komende hond te vermijden? Dan vermijd je! :) 

Of komt jou iemand tegemoet die om afstand vraagt? Vraag niet waarom, geef geen vervelende opmerking maar creëer ruimte. 

 

Ga respectvol met andere gebruikers van het bos om. Geef elkaar de ruimte, zo kan iedereen genieten van een fijne wandeling.

Gelukkig zijn er natuurlijk ook veel verantwoordelijke hondeneigenaren. Ik hoop dat deze zich niet aangesproken voelen door deze blog. Deze verantwoordelijke baasjes verdienen namelijk enkel complimenten! :)

 

Liefs, Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

Aangelijnde wandeling, want er is niet voldoende zicht om los te lopen.
Aangelijnde wandeling, want er is niet voldoende zicht om los te lopen.
Wanneer je met meerdere honden wandelt is 100% gehoorzaamheid nog belangrijker.
Wanneer je met meerdere honden wandelt is 100% gehoorzaamheid nog belangrijker.
Een gebied met vee en runderen. De hond loopt aangelijnd mee.
Een gebied met vee en runderen. De hond loopt aangelijnd mee.