· 

Het is oké als het even niet oké is!

Voel je de druk? De druk dat je een 'normaal functionerende' hond moet opvoeden en/of hebben? Dat jouw hond in de maatschappij moet functioneren? Dat jouw hond alle commando's moet beheersen? Dat jouw hond 'alles' maar moet kunnen?

 

Laat die druk dan nu gaan... ik zie het zo veel in de lessen. Mensen die heel veel willen en verwachten, maar ook mensen die vinden dat de hond iets moet kunnen. Als ik zou willen dat mijn hond 100% normaal was had ik een robothond gekocht. Een levend wezen is niet te programmeren en heeft net zoals mensen pieken en dalen. 

De foto van Nera op tafel is heel bewust gekozen. Het is oké als je hond even niet doet wat er verwacht wordt. Nera weet heel goed dat op tafel staan geen dagelijkse activiteit is, maar vond het toch een keer nodig om dit als puberhond te proberen. 

 

Nadat ze mij aankeek bedacht ze zelf toch ook maar dat ze liever op de grond staat. Oké, hebben we dat ook weer gehad. Wat ik hiermee wil zeggen is dat we maar beter soms kunnen lachen om de streken die de hond heeft in plaats van door alles gefrustreerd of boos te raken.

Nera vond op tafel gaan staan een fantastisch plan.. ik vond dat iets minder!
Nera vond op tafel gaan staan een fantastisch plan.. ik vond dat iets minder!

We hebben allemaal wat!

Een van de redenen om een hond te nemen is om samen plezier te hebben. In de praktijk is het nou eenmaal niet elke dag een feestje... Soms heb jij je dag niet, soms heeft jouw hond zijn dag niet. Het hoort er allemaal bij. Gelukkig genieten we de meeste tijd wel van onze leuke, gezellige en grappige viervoeters!

 

Zie jij 

 • Een hond die fantastisch aan de lijn wandelt? Misschien kan deze hond niet los lopen?
 • Een hond die keurig langs jouw hond af wandelt zonder ook maar te kijken? Misschien jaagt deze hond fietsers en auto's na?
 • Een hond die netjes wacht bij de stoeprand? Misschien is deze hond binnen onzindelijk?
 • Een hond die helemaal gefocust is op de baas? Misschien vindt deze hond thuis geen rust?

We zien iets en we interpreteren dat als 'wauw kijk die hond, die kan het wel'. Je weet echter helemaal niet hoe veel training deze hond gehad heeft of welke andere problemen een hond kan hebben. Ook zie ik vaak dat twee honden exact hetzelfde doen en de baas toch vindt dat het bij de andere hond beter is.... 

 

En het werkt natuurlijk ook andersom

Zie jij

 • Een hond die ontzettend uitvalt naar andere honden? Misschien kan ze alle andere prikkels 100% negeren?
 • Een hond die aan gruwelijk aan de lijn trekt? Misschien kan ze perfect los lopen?
 • Een hond die blaft naar fietsers? Misschien is ze super lief voor kinderen?
 • Een hond die heel angstig is? Misschien is ze thuis heel relaxt.
Mexi vond deze koeien heel ingewikkeld.
Mexi vond deze koeien heel ingewikkeld.
Buiten wachten bij de kliniek. In de wachtkamer met andere honden is geen optie.
Buiten wachten bij de kliniek. In de wachtkamer met andere honden is geen optie.

Change of plans!

Wanneer jouw hond ongewenst gedrag laat zien dan word je daar soms helemaal gek van. Probeer op zo'n moment ook te denken aan alles wat wel goed gaat en waar je hond en jullie als team al in gegroeid zijn. Het is zo makkelijk om te focussen op alles wat niet goed gaat, terwijl er waarschijnlijk veel meer dingen wel goed gaan.

 

En het soms ook prima om een dagje alles te vermijden en te denken 'morgen weer een dag'.

 • Heb jij een hond die ontzettend uitvalt? Wandel dan niet in de woonwijk, maar een keer door een rustig stukje buitengebied.
 • Heb jij een hond die fietsers najaagt? Wandel dan op een plek waar geen fietsers zijn.
 • Heb jij een hond die ontzettend aan de lijn trekt? Wandel een klein rondje en train langer of ga ergens wandelen waar je hond los/aan de lange lijn kan.
 • Heb jij een hond die thuis geen rust vindt? Geef je hond de grootste kauwsnack die je kan vinden.

You are not alone!

In de cursussen zie ik het veel gebeuren. Baasjes die het moeilijk vinden, baasjes die het onderschatten, baasjes die denken dat ze het niet goed doen, baasjes die denken dat een ander het beter doet.

 

Alles hangt af van zoveel factoren waar we helemaal niet bij stil staan! Om maar twee voorbeelden te noemen:

 • Wat voor hond heb jij? Een hond die oorspronkelijk gefokt is voor werkdoelen is altijd meer gericht op werk dan een hond die gefokt is voor de gezelschap, bijvoorbeeld een boomertje VS een herder. De tegenhanger is waarschijnlijk dat het boomertje thuis rustig gaat liggen en die werkherder nog 10 taken gaat verzinnen.
 • Heb jij een hele drukke dag gehad en stroomt je hoofd over? Dan geef jij dit ook onbewust door aan je hond. Misschien heeft de buurman in de cursus de hele dag vrij gehad en heeft die niet gehaast om op tijd te zijn?

You got this!

Wat ik wil bereiken met deze blog is, hoe groen het gras bij de buren ook lijkt, iedereen heeft pieken en dalen. Elke hond heeft sterke kanten en mindere kanten. Elke hond heeft trainingsdoelen en ook elke baas heeft trainingsdoelen. 

 

Oordeel niet over een ander

Leg de lat niet te hoog voor jezelf en jouw hond

Adem in en adem uit

Het aller belangrijkste is blijf samen plezier maken 

 

Wil je ondersteuning bij het begeleiden en opvoeden van jouw hond?

Neem dan contact op. 

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

 

Weer een speeltje gesloopt!
Weer een speeltje gesloopt!
Op de leuning in plaats van op de bank.. ja dat kan natuurlijk ook nog!
Op de leuning in plaats van op de bank.. ja dat kan natuurlijk ook nog!