· 

Je lieve pup is verandert in een (terror) puber!

Poeh, heb je eindelijk die puppy periode overleeft.. begint de puberteit! En die puberteit is echt niet makkelijker dan de puppyperiode. Wij geven je tips om deze periode zo goed mogelijk te begeleiden, zodat je straks een fijne volwassen hond hebt.

 

Je ontkomt er niet aan...

Hoe goed je ook je best doet, elke hond gaat puberen. Natuurlijk pubert de ene hond meer dan andere, maar allemaal gaan ze door de puberteit. De puberteit is voor veel honden een lastige fase. Zij voelen zich een kind van 16 vol hormonen, die alles wil ontdekken en eigenlijk niet weet hoe daar mee om te gaan. Op je hond mopperen heeft ook helemaal geen zin, in de puberteit heb je vooral heel veel geduld en humor nodig. 

Wanneer begint de puberteit en hoe herken je het? 
Persoonlijk vind ik het altijd kenmerkend dat wanneer het gebit is gewisseld en de pups minder gaan bijten, het pubergedrag steeds meer zichtbaar wordt. 

 

De puberteit begint ergens rond de 5 a 6 maanden en een hond is volwassen tussen de 15 en 24 maanden. Dit verschilt per hond en per ras. Vaak is het zo, hoe kleiner het ras hoe eerder de puberteit begint en hoe eerder een hond volwassen is. 

 

De puberteit duurt gelukkig niet totdat de hond volwassen is, maar je merkt het vooral tussen de periode van 7 tot 18 maanden (de puberale fase). 

 

Kenmerken van de puberteit

 • (weer) trekken aan de lijn
 • Uitvallen naar andere honden
 • Opspringen naar mensen
 • Onzindelijkheid
 • Weglopen / geen aandacht voor de baas
 • Sloopgedrag
 • Niet alleen willen zijn
 • Niet luisteren / moeilijk contact maken

Wat veroorzaakt deze kenmerken van de puberteit?

Het heeft meerdere redenen waarom een hond gedragsverandering laat zien in de puberteit. Hormonen spelen een hele belangrijk rol in de puberteit. Door het geven van signalen regelen hormonen een heleboel processen in het lichaam, waaronder de groei en rijping van geslachtscellen. Hormoonpieken gaan zorgen voor gedragsveranderingen. Er verandert zoveel intern en extern dat een hond in de puberteit het niet meer kan bijbenen.

Zo hebben reuen tussen de (gemiddeld genomen) 8 en 10 maanden een testosteron piek. Daarna neemt dit af en rond 2-jarige leeftijd is dit op een stabiel niveau. Deze piek zorgt natuurlijk voor gedragsverandering.

Wanneer teven voor het eerst loops worden gebeurt er ook heel veel in het lichaam. Vaak zijn ze voor de loopsheid onrustiger, luisteren ze slechter en zijn ze tijdens de loopsheid wat rustiger en slapen ze meer. (afhankelijk van het ras gebeurt dit vaak tussen 6 maanden en 1,5 jaar oud. Hoe kleiner het ras hoe jonger de teef loops is.)

Oorzaken zijn van de gedragsveranderingen zijn

 • De geslachtshormonen nemen toe. (reuen gaat ook hun pootje liften bij het plassen)
 • Het lichaam van de hond krijgt ook veranderingen. Het slungelige gaat er vaak af, de hond krijgt zijn uiteindelijke hoogte en begint meer spieropbouw te krijgen.
 • Testosteron piek bij reuen en teven voor het eerst loops.
 • Ook in de hersens verandert er veel bij pubers.
 • Honden worden onafhankelijker.
 • Je hond kan onzeker, angstig of zenuwachtig worden.
 • Het aandacht vragende gedrag neemt toe (de hond gaat doordrammen).
 • Het kan zijn dat de hond een hyperfocus krijgt voor één persoon.
 • Emoties worden vergroot.
Nera als puber (vol in de groei, vol in ontwikkeling en daardoor wat slungelig en uit verhouding)
Nera als puber (vol in de groei, vol in ontwikkeling en daardoor wat slungelig en uit verhouding)
Nera als volwassen hond van 2 jaar (meer spieropbouw, goed in verhouding)
Nera als volwassen hond van 2 jaar (meer spieropbouw, goed in verhouding)

Hoe ga je om met een puberende hond?

In de natuur is de puberteit de periode dat een zoogdier zich los maakt van de familie, zodat hij/zij zelf een gezin kan stichten. Dit is ook de reden waarom honden in de puberteit zelfstandiger worden en minder aandacht hebben voor de baas. Pubers zijn vooral 'in protest' bij hun vaste trainers/baasjes. Wanneer je de hond aan een vreemde geeft is hij/zij vaak ineens heel braaf. Het ligt dus niet aan jou als de hond het bij jou niet doet en bij een ander wel. 'Vreemde ogen dwingen' is zeker van toepassing in deze fase.

 

De puberteit is niet alleen lastig voor de baas, maar als je alles wat we tot nu te besproken hebben bij elkaar optelt is, is deze fase ook heel lastig voor de hond zelf. Het is zeer belangrijk om te onthouden dat jouw hond het niet expres doet, jou niet wil pesten, je niet aan het uitproberen is en ga zo maar door. Jouw hond doet wat hij/zij doet, gewoon omdat hij het zelf ook even niet meer weet. Er gebeurt zoveel mentaal en fysiek dat ze soms echt even vergeten hoe alles werkt. 

 

Boos worden op je puberhond is dus niet eerlijk.. het belangrijkste is dat je begrip hebt en je hond helpt door deze periode. Dit doe je door je hond nog steeds op te zetten voor succes, soms je verwachting bij te stellen en vooral ook te blijven lachen. Hoe consequenter je bent, hoe voorspelbaarder het wordt voor de hond, hoe groter de kans dat jullie een goed team blijven.

 

Eerlijk is eerlijk, die puberhonden wil je soms achter het behang plakken. Het is ook prima om soms een dagje 'het los te laten' om te voorkomen dat jullie band verslechtert. Met mopperen, boos worden, elkaar frustreren bereik je namelijk niks. 

Tips voor baasjes van puberhonden

 • Zorg dat jij je puber genoeg mentaal en fysiek uitdaagt. Genoeg beweging en voldoende hersenwerkjes
 • Blijf rustig, heb geduld en blijf lachen
 • Beloon je hond heel uitbundig wanneer hij iets heel knaps doet (dit kan ook een hele kleine overwinning zijn)
 • Stel je verwachtingen bij.. maak de oefening net wat makkelijker of ga eens niet over die veel te drukke markt wandelen.
 • Hoogwaardig voer ondersteunt bij een gezonde opgroeiende hond
 • Begeleid je hond in lastige situaties, steun bij onzekerheid en/of angst
 • Doe leuke oefeningen met je hond (geen gehoorzaamheid) zoals twist & turn, buig, omrollen, tussen je benen staan etc.
 • Castreer je hond niet voor die volledig volwassen is (hieronder daar meer over)
 • En nogmaals blijf rustig, haal een keer extra adem en blijf lachen

Waarom niet castreren in de puberteit?

Castreren is iets waar veel baasjes op puppyleeftijd al vragen over krijgen van de dierenarts of vrienden. Zo werd ik zelf bij de 9 weken enting gevraagd door de dierenarts of ik mijn teef ging laten helpen.. Ik vind het persoonlijk heel vreemd dat hier zo'n nadruk op ligt. 

 

Je hond is vol in de groei, mentaal en fysiek. Je hond gaat niet door de puberteit om ons te pesten, maar dat heeft ook echt nut. Zo zorgt de hormoonhuishouding voor een gezonde groei van het skelet en bespiering. Een goede balans in de hormoonhuishouding zorgt ook dat de hond beter in zijn vel zit. De geslachtshormonen zijn een klein onderdeel van een groot proces, je haalt als het ware een stukje verbinding weg, waardoor ook andere cyclussen in de war kunnen raken. 

 

Het seksueel volwassen worden draagt bij aan stabiel volwassen hondengedrag en leerprocessen die een hond doorgaat. Door vroegtijdig te castreren haal je een hele levensfase eruit. Dit kan grote gevolgen hebben voor een heel hondenleven.

 

Mocht je graag je hond willen castreren/steriliseren doe dit dan altijd wanneer je hond volledig is uitgegroeid en mentaal volwassen is. Bij voorkeur pas nadat ze 24 maanden of ouder zijn. 

Meer weten over de puberteit en hoe je hier mee om moet gaan? Neem contact op.

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

 

**Alle foto's in de blog zijn gemaakt door Hondencentrum Focus en eigendom van Hondencentrum Focus.**