· 

Hoe beloon je als jouw hond geen voer aanneemt?

Al je zakken volgepropt met verschillende voertjes.. van brokjes, tot kaas, tot hondenworst, tot ontdooide frikandel.. maar eenmaal op training wil jouw hond weer niet eten. Hoe komt dat toch?

In deze blog bespreken we waarom honden soms niet voergemotiveerd zijn en wat voor jouw hond wel een beloning is. Het is van ons een aannamen dat een 'aai over de bol', 'een lekker voertje' of 'een balletje' een beloning is. Het is belangrijk om echt uit te zoeken wat jij hond als beloning ervaart. Motivatie is namelijk het allerbelangrijkste bij het belonen van jouw hond.

Reden voor niet aannemen van voer

Thuis eet jouw hond alles, maar eenmaal buiten wil jouw hond niks meer.. 

Wanneer jouw hond thuis fanatiek traint voor voer en buiten de deur niet meer dan heeft dat waarschijnlijk niks met voer- of spelgemotiveerd te maken. Jouw hond vindt het buiten spannend en is daardoor te gestresst om te eten. 

 

Net zoals dat jij een spannend examen hebt en daardoor van te voren geen hap meer door je keel krijgt. Hoe je hier mee om kan gaan komen we straks op terug.

 

Ook kan het niet voergericht zijn te maken hebben met het ras van de hond.

Sommige rassen zijn vroeger gefokt op het werken met de baas, deze rassen zijn vaak voergemotiveerd. Denk hierbij aan een Labrador of Golden Retriever. 

 

Bij rassen die zelfstandig aan het werk moesten is trainbaarheid nooit een specifieke eis geweest, waardoor deze ook nu minder voergemotiveerd zijn. Denk hierbij aan erfbewakers.

 

Jouw hond heeft te veel voer gehad 

Heb jij voor de training jouw hond te eten gegeven? Dan kan het zijn dat jouw hond gewoon vol zit en daardoor geen voer meer aanneemt. Ook als je heel fanatiek traint en veel beloont kan het zijn dat je hond snel vol zit. 

Tussen allemaal prikkels in de les helemaal opgaan in de snuffelmat.
Tussen allemaal prikkels in de les helemaal opgaan in de snuffelmat.
Het baasje van Guus heeft voertjes in haar hand, Guus heeft echt geen interesse. De prikkel is leuker dan het voer.
Het baasje van Guus heeft voertjes in haar hand, Guus heeft echt geen interesse. De prikkel is leuker dan het voer.

Wat is een beloning?

De ultieme beloning.. dat is per hond verschillend! Zelfs voor voergerichte honden kan een spelletje met de baas een ultieme beloning zijn. Ik zie vaak in de training dat honden de beloning die zij krijgen niet als beloning ervaren en daardoor niet meer met de baas bezig zijn. Een kleine wisseling in het voer doet dan vaak al heel veel. Meer hierover in de blog 'weet wat je hond eet'. 

 

Je kan het beste gaan uitproberen wat voor jouw hond een beloning is. Je kan kijken wat jouw hond echt lekker vindt door eens allemaal verschillende voertjes op de grond te leggen. Welke kiest hij als eerste en welke als laatste?

 

Als er voertjes en speeltjes op de grond liggen, welke voorkeur heeft jouw hond dan? Dit soort kleine spelletjes geven jouw als baasje inzicht wat jouw hond voorkeurs keuze is. 

 

Hij moet het maar doen.. hij kan het toch!

Wanneer jij fantastisch werk hebt geleverd voor je baas en je een handdruk is alles wat je krijgt... ga je dan harder werken? Precies, waarschijnlijk niet, maar met een flinke loonsverhoging wel! Wanneer de beloning voor jouw hond aanvoelt als een 'schouderklopje' dan zorgt dit niet voor extra motivatie. Wanneer jouw hond iets super knaps uitvoert is een super beloning dus ook van belang.


Oké, hij neemt geen voer aan en nu?

Stress

Zoals kort besproken hierboven kan het een stukje stress en/of spanning zijn. Wat vaak wil helpen is om je hond dan even af te leiden door bijvoorbeeld een renspelletje, trekspelletje of andere korte oefening te doen die je hond leuk vindt. Door je hond even een andere leuke taak te geven ontspant hij en nemen ze het voer daarna makkelijker aan. 

 

Neemt je hond geen voer meer aan bij het zien van een andere hond? Je hond word totaal onbereikbaar? Dan is het belangrijk dat je eerst meer afstand neemt van de hond. De prikkel is namelijk te dichtbij om nog te functioneren. Wanneer je meer afstand neemt tot de prikkel, kijk eens of je hond het voer dan weer aanneemt.

 

Alternatief voor voer - speeltje

Zorg dat je altijd een alternatief hebt. Wil jouw hond zijn vaste voertjes niet? Probeer dan eens iets totaal anders om je hond te verassen. Wij eten een reepchocolade ook tegen als we die maar vaak genoeg eten.

 

Ook kan een speeltje een perfect alternatief zijn. Het makkelijkste is een lang flostouw, zodat jij hem ook nog makkelijk kan vasthouden terwijl de hond speelt. Persoonlijk ga ik altijd trainen met voer en een speeltje. Zo kan ik afwisselen, afhankelijk van de situatie. Samen spelen is goed voor de band en veel honden vinden het fantastisch om een trekspelletje te doen. De degelijke speeltjes van Agilitoy (te koop op de hondenschool) zijn hier perfect voor!

 

Opwinding

Het kan ook zijn dat je hond geen voer meer aanneemt van opwinding. De hond zit zo hoog in zijn drift dat hij eigenlijk geen tijd heeft om het voertje te eten. Hij wil alleen maar door, door, door met de oefening. Je kan er voor kiezen om te belonen met een speeltje, maar dit zorgt vaak voor meer opwinding. Je komt daardoor in een cirkeltje terecht en de hond raakt alsmaar hoger in opwinding. Kijk eens of je met simpele oefeningen zoals aandacht of handtouch het contact weer kan verbeteren en in rust kan belonen met voertjes.

 

Reuen en loopse teven

Ook seksuele opwinding bij reuen kan ervoor zorgen dat ze niet meer of slecht eten. Het lastige hiervan is dat de enige optie vaak is om jouw reu uit de buurt van de loopse teven te houden. Een supplement wat je zou kunnen proberen is Puur Hypersex. Dit ondersteunt reuen wanneer er loopse teven in de omgeving zijn.

Kort samengevat

  • Zorg dat je altijd diverse voertjes bij hebt, zo kan je afwisselen. 
  • Train je thuis? Pak een basis beloning bijvoorbeeld de standaard brokken. Train je op een prikkelrijke plek? Pak dan een beloning hoog van waarde, bijvoorbeeld kaas of hondenworst.
  • Wanneer je hond niet voergemotiveerd is, is het belonen met spel een fantastisch alternatief.
  • Geef je hond geen eten voor je gaat trainen, vol = vol.
  • Eet je hond binnen wel en buiten niet meer? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met stress en spanning. 

 

Wil je meer weten over de ultieme beloning? Wij denken graag met jou mee.

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

Pip is voergemotiveerd en loopt zo achter de hand met voer aan.
Pip is voergemotiveerd en loopt zo achter de hand met voer aan.
Nala vind samen spelen met de baas een ultieme beloning,
Nala vind samen spelen met de baas een ultieme beloning,

**Alle foto's in de blog zijn gemaakt door Hondencentrum Focus en eigendom van Hondencentrum Focus.**