· 

Context gebonden leren, wat is dat eigenlijk?

Dat honden context gebonden leren heb je wellicht al vaker gehoord, maar wat betekent dat eigenlijk? Dit betekent het brein van jouw hond de kennis en vaardigheden opslaat binnen de context waarin hij/zij het leert. Met andere woorden als jij altijd enkel in de woonkamer traint is dat de context waarin ze een oefening leren. Ga je dit daarna op een nieuwe plek oefenen dan vindt jouw hond dit lastiger, want het is een nieuwe context. 

 

Een verandering die voor ons heel klein is bijvoorbeeld een andere ondergrond, zonnig weer of regen, woonkamer of keuken kan voor honden een enorm verschil zijn in het leerproces. Dit is de reden waarom de opmerking 'Maar thuis luistert hij perfect!' vaak gezegd wordt. De context van de oefening thuis doen snappen ze, daarna is het de kunst om de oefening op heel veel plekken te gaan doen, zodat ze wennen aan meerdere contexten rondom een oefening/gedrag.

Socialiseren

Een van de redenen waarom we jonge honden graag op naar allerlei plekken meenemen is de socialisatie. Het wennen aan prikkels, gekke voorwerpen en geluiden, andere mensen of dieren en ga zo maar door.

 

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat pups hier veel uithalen in de ontwikkeling (mits je goed socialiseert, niet te veel doet en je hond een positieve ervaring meegeeft).

 

Vaak zie je dat als je hond gaat puberen of ouder wordt dat we ze toch steeds minder vaak meenemen naar nieuwe plekken. Het is ook juist goed om dit met je volwassen hond te blijven doen. 


Wat is je doel? Waar ga je heen?

Afhankelijk van je doelstelling kies je natuurlijk een plek waar je gaat trainen. Heb jij geen rijbewijs en ga je vaak met het openbaarvervoer? Dan is het wenselijk om op dit soort plekken veel met je hond te trainen. Wil jij straks met jouw hond ontspannen door het winkelcentrum wandelen? Dan is het verstandig hier te gaan trainen.

 

Hoe meer plekken jouw hond ziet, ontdekt en positief ervaart hoe makkelijk het wordt om op een nieuwe plek te komen. Onderstaand een lijstje voor inspiratie!

 

Bossen

We vinden het leuk om samen met de hond nieuwe routes, bossen en paden te ontdekken. Wanneer jouw hond enkel vaste rondjes heeft kan een nieuw bos met nieuwe geuren heel spannend zijn en een hond onzeker maken. Je kan dit oefenen door zo nu en dan een nieuw bos te kiezen of hetzelfde bos maar met een compleet andere route.

 

Winkelcentrum

Trainen in het winkelcentrum, ik doe het graag! In het winkelcentrum gebeurt zo veel.. fietsers, kinderen, andere honden, gekke geluiden en drukte. Je begint natuurlijk niet met trainen in de Stad op zaterdagmiddag. Ga eerst naar een rustige plek met een aantal winkels en vraag daar makkelijke commando's zoals handtouch of aandacht. Je gaat het daarna langzaam opbouwen.

 

In de winkel

Verkoopt de winkel hondenspullen? Dan mogen ze waarschijnlijk ook mee naar binnen is mijn gedachtegang altijd. Het trainen in een winkel is voor honden heel erg intens. Er gebeurt overal iets en soms is er weinig ruimte. Ook hierbij geldt begin rustig, bijvoorbeeld op een doordeweekse avond naar de Petsplace en bouw het daarna op steeds drukkere winkels.

 

Station

Trainen op het station en in de trein. Bedenk altijd of een locatie een meerwaarde heeft. Trainen rondom het station is altijd verstandig vanwege de mensenmassa's. Trainen in de trein doe ik enkel bij honden die met het openbaarvervoer mee moeten. Ook hierbij geldt begin niet met trainen op dinsdagochtend in de spits, maar bijvoorbeeld ergens in de middag op een rustig moment.

 

Wedstrijd of hondenshows

Wil jij later met jouw hond meedoen aan wedstrijden bijvoorbeeld Obedience of Agility. Dan is het verstandig om eens met je hond in alle hectiek rond te lopen en je hond te laten wennen aan alles wat er op een wedstrijd gebeurt. Het is natuurlijk ook een fijne plek om je pup mee naar toe te nemen.

 

Nieuw trainingsveld

Je ziet vaak dat honden de plek waar ze trainen kennen. Ze voelen zich daar thuis en gaan in een bepaalde trainingsmodus. Volg eens een workshop op een nieuwe plek. Je ziet daarbij weer nieuwe gedragingen van jouw hond die je wellicht op de vaste trainingslocatie niet ziet.

Een zichtbaar hesje kan ondersteunen bij een training. Zo voorkom je ongewenst benaderen of aanraken van je hond.
Een zichtbaar hesje kan ondersteunen bij een training. Zo voorkom je ongewenst benaderen of aanraken van je hond.
Mee met de trein, een eigen kleedje kan helpen voor meer zelfvertrouwen en rist
Mee met de trein, een eigen kleedje kan helpen voor meer zelfvertrouwen en rist
Mee naar de Hornbach
Mee naar de Hornbach

Hoe ga je te werk?

  • Bedenk wat je doel is en wat je uit de training wil halen. Kies naar aanleiding daarvan een nieuwe locatie om te trainen. 
  • Verwacht niet te veel van je hond op de nieuwe locatie. Sommige honden gaan trekken en willen alles onderzoeken, andere honden zijn juist wat angstiger en onzeker op nieuwe plekken. Persoonlijk vind ik het fijn om de auto dichtbij een bankje te zetten, zodat we eerst eens gewoon kunnen zitten en kijken naar alles wat er gebeurt.
  • Ga een stukje terug in je training. Kan je hond op een bekende plek zit en 30 seconde blijf? Begin dan eens met zit en 5 seconde blijf op een nieuwe locatie.
  • Zorg dat je de allerlekkerste voertjes bij je hebt en dat je het trainingsmoment niet te lang maakt. Vaak is 10 tot 15 minuten op een nieuwe plek zijn al heel indrukwekkend. 
  • Wanneer je een aandoenlijk ras of kruising hebt willen mensen graag je hond aaien of contact maken. Voorkom dat je constant vraagt om ruimte en zorg het duidelijk is dat je aan het trainen bent. Bijvoorbeeld door een hesje of label erop met 'Aan het trainen, niet aaien!'.
  • Waar stress snel oploopt, duurt het langer voor stress zakt. Eens in de zoveel tijd naar een nieuwe plek toe is voldoende. Zo kan je hond alle prikkels verwerken en herstellen.
  • Is je verwachting reëel? Wanneer ik een jonge hond voor het eerst meeneem dan doen we eigenlijk niet anders dan een beetje kijken of rondlopen. Wanneer ik met een getrainde hond naar een winkel ga vraag ik oefeningen en wil ik dat de hond naast mij loopt. 
Voor de eerste keer op deze plek. Je ziet dat de hond het spannend vindt.
Voor de eerste keer op deze plek. Je ziet dat de hond het spannend vindt.
Als jonge hond mee naar een wedstrijd om te wennen aan alles.
Als jonge hond mee naar een wedstrijd om te wennen aan alles.
Workshop op een nieuwe trainingslocatie
Workshop op een nieuwe trainingslocatie

Context gebonden leren, je weet nu wat het is!

Een hond leert 'in de context' waarop je traint. Door hier in te variëren zorg je dat jouw hond op nieuwe plekken steeds stabieler wordt. Voor onzekere honden zijn nieuwe plekken juist spannend, terwijl zelfverzekerde honden nieuwe plekken juist heel leuk vinden. Dit brengt beide uitdagingen met zich mee. 

 

Wil je meer weten of begeleiding bij het trainen van jouw hond op locaties?

Neem contact op!

 

Liefs,

Kim 

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

Op een bankje wennen aan de drukte van het dorp
Op een bankje wennen aan de drukte van het dorp
Veilig in het karretje alles ontdekken in de winkel
Veilig in het karretje alles ontdekken in de winkel