· 

Waarom kauwsnacks je beste vriend zijn!

Heb jij een pup of puber in huis? Dan heb jij als het goed is ook een kast vol kauwsnacks in huis staan! Waarom? Kauwen is voor honden natuurlijk gedrag en een stress verlagende activiteit. Het lichaam maakt endorfine aan tijdens het kauwen en endorfine zorgt ervoor dat een hond zich prettig voelt. Ideaal om je hond tot rust te laten komen. 

Er liggen kauwbotjes door het hele huis..

Is een veel gehoorde opmerking. Fantastisch dat ze daar liggen, maar als je hond er niet op kauwt dan heeft het dus geen nut. Ik ben daarom geen fan van grote witte rawhide botten, zoals op de afbeelding. Hier kauwen hond heel even aan, het raakt niet op en het wordt een viezig botje wat door het huis slingert.

 

Daarnaast is dit type bot vaak chemisch bewerkt om tot deze kleur en vorm te komen. Mocht je graag rawhide voeren gebruik dan enkel botten van het merk Farm Food, maar de voorkeur gaat uit naar 100% natuurlijke kauwsnacks.


Kies natuurlijke kauwsnacks

Voor jonge, volwassen en seniorhonden zijn er zo veel gezonde, natuurlijk en goede kauwsnacks te koop. Denk hierbij aan gedroogde runderoren, gedroogde lamskophuid, gedroogde konijnenoren, gedroogde runderpens, gedroogde runderneuzen, gedroogde kophuid. Ja deze snacks zijn 100% natuurlijk en ruiken daarom soms wat onprettig, maar ze zijn voor jouw hond echt een gezonde traktatie. Het voordeel vind ik ook dat deze snacks vaak met 20-45 minuten op zijn. Zo heb je geen vieze botjes door het huis slingeren en heeft je hond een voldaan gevoel. Het blijven kauwen, terwijl de snack niet opraakt kan namelijk ook voor frustratie zorgen.

 

Op de hondenschool verkopen wij natuurlijke kauwsnacks van het merk Keetjes. Dit is een Nederlands merk, zodat je weet wat je je hond voert. Verantwoorde snacks! Sommige snacks (bijvoorbeeld van de Action) hebben veel chemische bewerkingen gehad, zijn moeilijk verteerbaar, komen uit landen als China waardoor je niet weet wat ze ermee gedaan hebben en zijn eigenlijk een ongezonde snack voor je hond.

Keetjes runderkophuid
Keetjes runderkophuid
Keetjes konijnenoren met haar
Keetjes konijnenoren met haar
Keetjes paardenkophuidplaat
Keetjes paardenkophuidplaat

Wat zijn de voordelen als je hond kauwt?

Kalmerend effect

Zoals hierboven al kort besproken heeft kauwen (en snuffelen) een kalmerend effect voor honden. Je ziet ook vaak dat honden die gestresst zijn tijdens een wandeling (of activiteit) op zoek gaan naar iets op om te bijten en/of kauwen. Het lijf maakt endorfine aan als je hond kauwt en dit zorgt voor een snelle verlaging van stress. 

 

Stress loopt snel hoog op, maar het herstellen van stress kan dagen duren. Het is daarom belangrijk dat je hond kalmerende handelingen kan doen, zodat je hond geen chronische stress krijgt en niet meer kan herstellen. 

 

Gezond gebit

Kauwen op natuurlijke snacks zorgt voor een gezond gebit. De kauwende handeling zorgt ervoor dat je wrijving creëert over de tanden, dit werkt hetzelfde als een tandenborstel voor ons. Daarnaast zorgen de zuren in het kwijl ook voor een schoonmaak in de bek. Dus, als je hond uit zijn bek stinkt.. is het geven van een stinkende kauwsnack een heel goed idee!

 

Het geven van een 'Dentastick' is geen gezonde kauwsnack. Dit is een commercieel middel vol suikers, wat honden vaak ook nog eens binnen 30 tellen op hebben. Dit draagt niet bij aan een gezonde gebit.

 

Puppy-bijtfase

Wanneer jouw pup zijn tanden aan het wisselen is kan dat voor ongemak zorgen, waardoor jouw pup happerig en bijterig is. Het geven van kauwsnack (geschikt voor pups, bijvoorbeeld lamskophuid) zorgt ervoor dat jouw hond verlichting krijgt en minder last van de wisselende tanden heeft. De tanden beginnen rond de 12 weken met wisselen en rond 5 a 6 maanden heeft jouw hond een volledig gebit. Meer weten? Lees de blog 'Je lieve pup is verandert in een (terror) puber!'

 

Work-out

Een vraag die ik wel eens krijg is 'worden ze niet te dik van te veel botjes?'. 

Het antwoord is nee. Mits je gezonde kauwsnacks geeft. Wanneer een hond fanatiek loopt te kauwen en knagen verbrand hij ook ontzettend veel calorieën.  

 

Rust voor je hond

Vroeger, gingen wolven na jacht kauwen op de botten van hun prooi. Dit zorgde ervoor dat ze hun gebit schoon hielden en zelf ontspande. Ik raad ook altijd aan om eerst te wandelen, daarna te eten, na het zakken van het eten geef je een kauwsnack en de meeste honden vinden daarna vanzelf rust. Dit is namelijk een hele natuurlijke volgorde voor honden. 

 

Lekker bezig zijn

Of je nu een pup, volwassen- of seniorhond hebt.. kauwen is altijd een goed idee! Je hond is even lekker zelf bezig en heeft niemand nodig. Het is belangrijk dat je jij je hond ook niet stoort tijdens het eten van een kauwsnack. Jij wil ook niet gestoord worden als je even rustig een frietje aan het eten bent, ofwel?

 

Tip

Ben jij een eigenaar die vindt 'dat hij dat botje te allen tijde maar moet kunnen afpakken?' 

Vind dat dat a.u.b. vanaf nu niet meer! Stel jij eet een frietje en ik vind dat ik die te allen tijde af moet kunnen pakken?

Eet jij dan graag in mijn buurt een frietje of juist niet....

 

Wil jij in de buurt kunnen komen terwijl jouw hond eet? Loop dan soms eens langs en gooi juist voertjes toe. Dan ben jij geen bedreiging terwijl jouw hond een kauwsnack heeft, maar een feestje. Het wegpakken van de snack kan leiden tot bezitsagressie. Laat je hond vooral met rust als die een snack heeft.

Blije hondjes met een XL Runderkophuid kauwsnack van Keetjes
Blije hondjes met een XL Runderkophuid kauwsnack van Keetjes

Waar let je op bij het geven van een kauwsnack?

Snacks kunnen verschillen in hardheid en in taaiheid. Bij pups is het verstandig om wat zachtere snacks te geven zoals konijnhuid (of konijnenoren), runderoren zonder pit en lamskophuid. Heeft jouw pup alle tanden gewisseld? Dan mag je alle snacks geven.

 

Harde kauwsnacks zijn bijvoorbeeld runderkophuid, paardenkophuid of runderoren met pit. Ideaal om jouw hond even lekker 30 minuutjes te laten snacken. Heb jij een fanatieke kauwer? Koop dan eens een XL variant. Deze kauwsnacks zijn extra groot of extra hard.

 

Voor de seniorhonden verschilt het. Heeft jouw oudje een perfect gebit? Lekker laten kauwen op normale kauwsnacks. Heeft jouw oudje last van zijn tanden is het wenselijk om net als bij pups de zachtere snacks te geven.

 

Ook zijn er speciale hypoallergenen snacks, voor honden met allergieën. 

Alternatief voor kauwen

Behalve kauwen zijn er nog meer ontspannende handelingen voor je hond, namelijk snuffelen en likken. Het geven van brokken in een snuffelmat of in het gras is ook altijd een goed plan. Een snuffelmat is onmisbaar in de kast met puppyspullen. 

 

Ook is een likmat/gevulde kong of ander verrijkingspeelgoed ideaal om te vullen met een lekker mengsel en het daarna in te vriezen. Dit zorgt voor dezelfde kalmerende voordelen en is je hond even lekker bezig.

Snuffelen in de snuffelmat (te koop op de hondenschool)
Snuffelen in de snuffelmat (te koop op de hondenschool)
Lekker snacken op een hondenijsje
Lekker snacken op een hondenijsje

Heb jij vragen over welke gezonde kauwsnack geschikt is voor jouw hond?

Wij helpen je graag, neem contact op.

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus