· 

Gezond hondengewicht!

Een gezond gewicht is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor honden. Helaas zie ik steeds meer honden met overgewicht en dat is voor een hond erg belastend. In deze blog gaan we de gevolgen van overgewicht bespreken, wat is dan wel gezond gewicht en geven we tips voor een gezond hondenleven.

Waarom zijn er veel te dikke honden?

Wij mensen beschouwen huisdieren als een echt gezinslid en daar gaat het bij gezond gewicht nou net even mis! Veel mensen ervaren namelijk dat een te dikke hond een ''gezellig'' leven heeft, hij komt immers niks te kort. 

 

We geven voer volgens de richtlijnen op de verpakking, maar daarnaast krijgen honden ook nog koekjes, beloningen en misschien zelfs wel eten van tafel.. Dit zorgt ervoor dat de honden gemiddeld genomen te veel binnen krijgen op een dag. En natuurlijk, honden staan vaak op de eerste rij als er gegeten wordt, toch is het belangrijk om als baasje de puppyogen te weerstaan en geen overbodige extraatjes te geven.

 

Behalve dat eten natuurlijk een rol speelt in het gezonde gewicht van honden, is ook beweging belangrijk. Wanneer je zeer actieve hond hebt en meerdere keren in de week traint is het logisch dat je meer voer geeft dan de richtlijn. Loop je met name 'een rondje om het blok' en krijgt jouw hond verder weinig beweging, dan is er ook minder voer nodig om aan zijn behoefte te voldoen.

 

Andere redenen voor obesitas bij honden zijn

1. Aanleg (sommige rassen hebben zijn er gevoeliger voor dan andere)

2. Castratie (Veranderingen in het hormoonhuishouden kunnen leiden tot gewichtstoename)

3. Ziekten

4. Ouderdom 

Hoe ziet gezond gewicht eruit?

Over hoe gezond gewicht eruit ziet.. bestaan ook misverstanden. Tijdens de lessen toon ik wel eens de 'Body Condition Score' kaart van Renske. Veel mensen kiezen de hond met overgewicht als gezond gewicht. Er heerst een ideaal beeld van hoe een hond eruit hoort te zien en dat is niet altijd wat gezond gewicht is voor een hond.

Er zijn verschillende manieren om te controleren of je hond goed op gewicht is. 

  1. Wanneer je over de flank van de hond voelt, voel je de ribben. Deze zijn makkelijk voelbaar, maar niet zichtbaar. Wanneer je deze moeilijk of zelfs niet meer voelt heeft de hond geen gezond gewicht.
  2. Wanneer je van boven op een hond kijkt, wil je dat richting zijn achterhand zijn taille zichtbaar zijn. Loopt de hond van boven in een rechte lijn en heeft hij geen taille, dan heeft hij geen gezond gewicht.
  3. Wanneer je de hond van zijkant bekijkt, wil je dat richting de achterhand zijn buiklijn subtiel oploopt. Loopt de buiklijn recht naar achteren dan heeft de hond geen gezond gewicht.
  4. Een gezond gewicht wil ook zeggen dat jouw hond voldoende bespiering heeft.

~Alle criteria zijn gemiddeld genomen~

Een beetje overgewicht is toch niet zo erg....

Stel, jouw teefje hoort gemiddeld 20 kg te wegen en door alle met liefde gegeven eten weegt ze nu 25 kg. Dit betekent dat de hond 5 kilo te zwaar is, wellicht denk je ''maar 5 kg''. Ze weegt 25% meer dan haar richtlijn voor gezond gewicht. Wanneer je dit omrekent naar mensen en een gezonde BMI zou aangeven 60 kg en je weegt 75 kg. Dan is dit een wezenlijk groot verschil in de praktijk. 

Gevolgen van overgewicht bij honden

  • Gewrichtsaandoeningen (De hoge belasting van het spier- en skeletstelsel en de voorkeur voor ziekten zoals artrose).
  • Huidproblemen (obesitas bij honden kan bijdragen aan de ontwikkeling van zweren en ontstoken poten).
  • Diabetes (honden met overgewicht hebben de neiging om diabetes te ontwikkelen.)
  • Ziekten van het cardiovasculaire systeem (zwaarlijvige honden hebben vaak last van hartproblemen).
  • Ademhalingskortheid (het ronddragen van het extra gewicht is vermoeiend en kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden).
  • Blaasproblemen
  • Slechte conditie
  • Verhoogd risico bij narcose
  • Zwak immuunsysteem (overgewicht verzwakt het immuunsysteem, waardoor vette honden bijzonder gevoelig zijn voor ziekten).

 Obesitas veroorzaakt echter niet alleen gezondheidsproblemen bij honden. Bovendien leven zwaarlijvige dieren vaak een aanzienlijk korter leven dan hun normale tegenhangers met een normaal gewicht. Er is aangetoond met onderzoek dat te zwaar lijvige honden gemiddeld 2 jaar korter leven.

Onder de foto's gaat de tekst verder.

Herder met gezond gewicht. Een subtiel oplopende buiklijn en mooie bespiering.
Herder met gezond gewicht. Een subtiel oplopende buiklijn.
Deze kruising heeft geen gezond gewicht. Ribben niet voelbaar, buiklijn loopt niet subtiel op. Inmiddels heeft deze knapperd een gezondere levensstijl en werken zijn baasjes aan gezond gewicht.
Deze kruising heeft geen gezond gewicht. Ribben niet voelbaar, buiklijn loopt niet subtiel op. Inmiddels heeft deze knapperd een gezondere levensstijl en werken zijn baasjes aan gezond gewicht.
Deze jonge Ridgeback heeft een gezond gewicht. Daarnaast zie je door het stokhaar ook mooi de bespiering.
Deze jonge Ridgeback heeft gezond gewicht. Daarnaast zie je door het gladhaar ook mooi de bespiering.

Tips voor een gezond hondenleven

  • Welke behoefte heeft jouw hond nodig? Een pup, jonge hond of senior hebben andere fysieke behoeftes. Zorg dat jouw hond voldoende beweging krijgt, maar dat het past bij de levensfase. Je kan hierover advies vragen bij de dierenarts, een gespecialiseerd dierenwinkel of het merk van je voer.
  • Indien je voert met brokken kan je dit eenvoudig 's ochtends afwegen. Je gebruikt de brokken als beloning tijdens bijvoorbeeld wandelingen of trainingen. In de avond geef je de restant van het afgewogen voer. Je voorkomt dat je hond te veel binnen krijgt en dit zorgt er ook voor dat de hond niet de dag eindigt met een overvolle maag.
  • Kijk eens naar de ontlasting van je hond. Is deze goed of merk je dat richting het einde van de dag de ontlasting vaak dunner wordt? Dit kan erop duiden dat de hond te veel gegeten heeft, de darmen krijgen het niet verwerkt. 
  • Welke brokken/vers vlees/voeding geef jij jouw hond? Is dit een gezonde keuze of zitten er wellicht verkeerde verhoudingen aan voedingsstoffen in voor jouw hond? Je kan hierover advies vragen bij de dierenarts, een gespecialiseerd dierenwinkel of het merk van je voer.
  • Welke beloning geef je? In de training zie ik veel de ''puppytrainers'', de hondenbotjes die klein en zacht zijn, dit zijn ongezonde trainers. Dit vergelijk ik als trainen met een zak chips. Kies bewust een beloning zonder toevoegingen en zonder graan en kies bijvoorbeeld voor gedroogde stukjes pens. Je traint dan met een volkoren boterham in plaats van een zak chips.
  • Het is prima om jouw hond restjes van tafel te geven, maar geef dan in plaats van het vlees of aardappels eens de groente. Wortel, komkommer of broccoli valt bij veel honden ook prima in de smaak! (Mits je zonder zout kookt)

En gebruik bovenal je gezonde verstand bij het voeren van je hond! :)