· 

Wat verwacht jij van jouw pup en is dat reëel?

In de cursussen en privélessen krijg ik allerlei vragen over puppygedrag. Het meeste komt er eigenlijk op neer dat wij meer willen dan een pup aankan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 'hij trekt aan de lijn en loopt van links naar rechts, ik wil dat hij niet trekt..' of 'hij bijt veel, hoe leer ik dit af?' In deze blog ga ik een aantal van de meest gevraagde vragen van cursisten beantwoorden. 

Het allermeest hoor ik 'hij kan het thuis wel, maar op de hondenschool of ergens anders niet... mijn hond doet dit expres!'

 

Nee, je lieve pup/hond doet dit niet expres. Honden leren context gebonden. Dat wil zeggen als jij de oefening enkel in de woonkamer oefent, zij die context snappen van enkel de woonkamer. Ga je dit tijdens een wandeling, plek met prikkels, nieuwe omgeving, op de hondenschool, op de markt etc.. oefenen dan lukt het ineens niet meer of het lukt een stuk minder makkelijk. 

 

Ik vergelijk het altijd met de intocht van Sinterklaas... wanneer ik een kind thuis vraag 'hoeveel is 10 x 10?' dan hebben ze zo een antwoord klaar. Vraag ik dit tijdens de intocht van Sinterklaas (heel veel prikkels en afleiding, maar ook een stukje opwinding) dan wordt diezelfde som toch ineens een stuk moeilijker.. 


Tips

Train thuis (of een andere veilige prikkelarme plek voor de pup) een nieuw commando/oefening. Wanneer dit goed ga je het op andere plekken oefenen, maar verwacht je niet dat de hond daar hetzelfde kan als thuis. Je gaat op de nieuwe plek de hond opzetten voor succes door de hond 'een handje te helpen' en de oefening makkelijker te maken. 

 

Voorbeeld: 

Hond gaat thuis zitten op het woord 'zit'. 

Je komt op een nieuwe plek, vraagt 'zit' en er gebeurd niks. Je vraagt 'zit', helpt met een hand beweging (waarmee je hem hebt aangeleerd), wanneer hond zit (of een poging doet tot zitten, dan click je voor de goede intentie en de keer daarna pas voor het zitten) click/belonen. Je vraag het commando daarna niet meteen opnieuw, maar geeft de pup even hersteltijd.

 

Hond kan thuis 10 meter blijven zitten, terwijl jij weg stapt.

Je komt op een nieuwe plek, vraagt 'blijf' en de hond staat na 2 meter op. Je loopt geïrriteerd terug en zet de hond opnieuw in de 'zit en blijf', maar na 2 meter staat hij opnieuw op. Je hond geeft hiermee aan dat de gevraagde oefening te moeilijk is in die omgeving. Je gaat de hond opzetten voor succes en daarna opbouwen naar het niveau van thuis. Je vraagt 'zit en blijf', doet een kleine en korte pas weg, click, stapt terug en beloon. Wanneer deze stap ook te moeilijk is, begin je eens met enkel 10 seconden te blijven zitten terwijl je ernaast staat.

 

Het belangrijkste onderdeel van 'hij doet het thuis wel en ergens anders niet' is de verwachting.  Je kan niet van je pup of hond verwachten dat hij overal kan wat hij thuis (veilig en prikkelarm) leert. Wanneer de hond iets lastig vindt, maak je de oefening makkelijker en bouw je daarna weer op. 

Hij trekt aan de lijn, van links naar rechts.. ik word er gek van! 

 

Je bent nu al een aantal lessen fanatiek aan het oefenen op de ontspannen lijn. Dat lukt op je vaste ronde best wel aardig, maar neem je één keer een ander straatje dan weet jouw pup niet waar die het hebben moet.. Ook hierbij geldt hoe meer prikkels hoe moeilijker het wordt.

 

Wandelen zonder trekken is een vaardigheid, geen aangeboren gedrag. 

 


Wanneer ik in de cursus aangeef dat wandelen zonder trekken/ontspannen wandelen heel veel tijd, training en geduld kost kijken sommige baasjes een beetje verschrikt. In het eerste levensjaar van jouw pup doorloopt je hond allerlei fases van angstfase tot puberteit. Je bent fanatiek aan het trainen, maar het wandelen zonder trekken verloopt met pieken en dalen (logisch!!). In het tweede levensjaar van jouw hond wordt hij langzaam stabieler en volwassen. Je begint te merken dat al het harde trainen, geduldig zijn, blijven lachen en doorzetten zijn vruchten begint af te werpen. Mijn antwoord op 'hoelang moet ik trainen op ontspannen wandelen?' houd dan rekening met zeker de eerste twee jaar en waarschijnlijk vind je hond het dan soms nog lastig.

 

Wat is wandelen zonder trekken dan precies?

Je hebt 'volgen' en 'wandelen zonder trekken'. Bij het wandelen zonder trekken mag jouw hond doen waar die zin in heeft.. snuffelen, rond kijken, naast of voor je lopen, mits hij niet trekt.. Wandelen zonder trekken is in mijn beleving ook geen commando, maar een gewoonte die je aan je hond aanleert. Aan een lijn wandelen is voor honden onnatuurlijk gedrag, dit trainen vraagt om veel vaardigheden en impulscontrole. Bij het 'volgen' gaat de hond naast je been wandelen tot je het commando opheft. Het is voor een jonge hond niet haalbaar om de gehele wandeling strak aan je been te lopen, bovendien wandel jij daar voor je hond dus geef hem ook wat vrijheid om te snuffelen en onderzoeken. 

Hij bijt! 

Jup en logisch ook. Vanaf 12 weken tot een maand of 5/6 gaan de tanden van jouw lieve puppy wisselen en verandert hij in een kleine duivel. Tanden wisselen doet namelijk zeer, zorgt voor ongemak en bijten helpt om te verlichten. Daarnaast ontdekken ze de wereld met hun bek, zij hebben immers geen handen om alles mee vast te pakken.

 

Ga je hond niet uitdagen door bijvoorbeeld expres kort langs hem af te rennen of wild te zwaaien met je armen.. Dit is een enorme trigger om in te happen. Wat kan je dan wel doen als je hond in een bijtfase zit?

 

Alles hierover weten? 

Lees de blog: Aarghh, waarom bijt je puppy zoveel? En hoe kan je daar het beste mee omgaan?


 Tips

1. Zorg voor voldoende kauwsnacks.

Vaak hoor ik wel dat de hond allerlei kauwsnacks heeft, maar er niks mee doet.. Natuurlijke kauwsnacks zoals runderoren, lamskophuid, runderkophuid of konijnenoren zijn vaak favoriet en ook nog eens gezond. Deze kan je ook kopen op de hondenschool.

2. Laat de hond weten wat hij wel mag doen

Wanneer je pup begint te bijten, bied een alternatief aan zoals bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje. Bij voorkeur iets wat lang is, zodat je handen niet in de buurt van zijn bek hoeven te komen voor een leuk trekspelletje.

3. Bijten = stoppen

Wanneer je pup met spel baldadig wordt en gaat bijten, stopt het spel en loop je weg. De hond leert hiermee dat het bijtgedrag niet iets leuks oplevert, maar juist dat het leuke spelletje stopt. Vaak is bijtgedrag/baldadigheid in spel ook een vorm van overprikkeld of oververmoeid.

4. Kinderen en pups

Kinderen kunnen gillen, snel bewegen en gek doen. Dat is nog eens een fantastische trigger om te gaan happen en bijten. Leg aan je kinderen uit dat zij enkel rustig met de hond mogen spelen of misschien zelfs in het begin enkel rustig mogen aaien. Vaak zie je dat de hond de bijtfase voorbij is, maar nog steeds bij een enkel kind graag hapt. 'Ons pietje doet altijd wel heel erg wild met hem!' voorkom dat je hond het gedrag gaat conditioneren aan een bepaald persoon.  

te veel, te snel, te goed

Wat ik probeer uit te leggen met deze blog is, dat ik vaak zie dat puppy-eigenaren hoge verwachtingen hebben van de pup. Wat resulteert in sjorren aan de lijn als de hond te hard trekt, duwen op de kont als een hond niet snel genoeg zit, geïrriteerde baasjes en ga zo maar door. Wanneer ik vraag of het 'sjorren aan de lijn helpt' geven de meeste het antwoord 'nee'. Het lucht echter wel voor het baasje om even te sjorren aan die lijn, maar breekt het leerproces van de hond enkel ver af. Probeer altijd de insteek positief te houden en anders laat je dag gewoon even voorbij gaan zonder trainen. :)

 

Je puppy is een kleine baby en het is belangrijk dat jij hem leert hoe de wereld (onze maatschappij) werkt en hoe hij zich daar hoort te gedragen. Kleine stapjes, opzetten voor succes en soms ook gewoon even accepteren dat je pup bepaalde zaken heel ingewikkeld vindt (voorbij racende fietsers, gillende kinderen, bewegende objecten of wandelen in het donker..). Je gaat dan samen met jouw hond werken en trainen, zodat je hond leert welke keuzes hij wel mag maken en de wereld leuk is, in plaats van eng.  

 

Meer weten? Lees de blog: Waarom kom je niet verder in je training?

Geef een pup de tijd om te leren, te ontdekken, te groeien en te ontwikkelen. Pas tussen het 2e en 3e levensjaar worden honden volwassen... Ondersteun ze in alle fases die zij doorlopen, in plaats van gefrustreerd gedrag te corrigeren.
Geef een pup de tijd om te leren, te ontdekken, te groeien en te ontwikkelen. Pas tussen het 2e en 3e levensjaar worden honden volwassen... Ondersteun ze in alle fases die zij doorlopen, in plaats van gefrustreerd gedrag te corrigeren.

Wil je meer weten over hoe je het beste een puppy, jonge hond, herplaatser of volwassen/senior hond kan begeleiden tot een succesvolle en stabiele hond? Kijk dan eens naar ons cursusaanbod, alle cursussen bevatten namelijk veel meer dan enkel de 'standaard gehoorzaamheidsoefeningen'. We gaan onder andere bezig met omgaan met prikkels, impulscontrole, wandelen zonder trekken/volgen en ook zijn we veel bezig met hondentaal herkennen, zodat jij jouw hond het beste kan begeleiden en ondersteunen.

 

Wil jij liever al jouw vragen rustig stellen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van privélessen

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus


Spelen met nestgenootjes
Spelen met nestgenootjes
Ontdekken in het bos
Ontdekken in het bos
Nera met puppy Maeve
Nera met puppy Maeve

**Alle foto's in de blog zijn gemaakt door Hondencentrum Focus en eigendom van Hondencentrum Focus.**