· 

Aarghh, waarom bijt je puppy zoveel? En hoe kan je daar het beste mee omgaan?

Klein en fluffy met een schattig snoetje... met daarin verscholen super scherpe puppytanden. Waarom bijten puppy's zo graag en hoe ga je daar mee om? In deze blog gaan we daar verder op in.

Waarom bijten puppy's?

Bijtgedrag hoort bij een opgroeiende puppy om verschillende redenen:

 • Ze ontdekken onder andere met de bek.
 • Speels gedrag en het resulteert vaak in aandacht, waardoor het succes geeft.
 • Vermoeid of overprikkeld. (en soms juist verveelt)
 • Melktanden gaan wisselen en ze hebben daardoor last van het gebit.

We gaan verder in op deze vier oorzaken.

Ontdekken en spelen door middel van de bek.
Ontdekken en spelen door middel van de bek.

Ze ontdekken met de bek

Honden hebben geen handen, waarmee zij alles vastpakken zoals baby's en wij mensen dat doen. Zij hebben een bek, waarmee ze alles voelen of vastpakken. Op deze manier ontdekken ze de wereld en verkennen ze hoe en wat de situatie is. Je hebt ook verschillende hondenspeeltjes die daar goed op inspelen, zoals de bijtring of speeltjes met verschillende structuren. 

 

Speels

Honden spelen ook met de bek. Niet alleen pups, maar ook volwassen honden doen dit nog. Wanneer honden met de bek spelen en ravotten ontdekken ze ook een 'bijtrem'. Ze leren wat grenzen zijn en wat oké is bij andere en dat is heel belangrijk. Daarnaast resulteert speels bijten in handen of broekspijpen vaak in aandacht (negatief en positief) en dat is ontzettend belonend, waardoor het gedrag kan toenemen.  

Honden gebruiken de bek vaak tijdens spel. Deze pup leert van een stabiele volwassen hond wat leuk spelgedrag is.
Honden gebruiken de bek vaak tijdens spel. Deze pup leert van een stabiele volwassen hond wat leuk spelgedrag is.
Honden communiceren heel veel met de bek. De Mechelse herder puber (rechts) geeft een duidelijk signaal.
Honden communiceren heel veel met de bek. De Mechelse herder puber (rechts) geeft een duidelijk signaal.

Vermoeid of overprikkeld

Ook merk je wanneer puppy's vermoeid raken dat ze baldadig worden en daardoor meer gaan bijten. Ik vergelijk het altijd met kinderen die moe zijn en dat ze dan een beetje jengelig worden. Wanneer je ingaat op dit baldadige gedrag en 'de strijd aangaat' met je pup wordt het gedrag vaak erger. Wanneer je pup vermoeid is zorg voor verplichte rust of een rustgevende activiteit zoals snuffelen of kauwen. Meer weten? Lees de blog 'Zijn de gekke 5 minuten wel zo grappig?'

 

Wisselen van tanden

Rond de 12 a 13 weken begint een pup met wisselen. Het verschilt een beetje per pup wanneer dit start. Ze gaan de scherpe puppytanden verwisselen voor volwassen tanden. De kans dat je een tandje vindt is niet super groot, maar het kan wel. Meestal slikken honden ze door of vallen ze ergens op de grond. Het wisselen begint altijd met de voortanden en snijtanden, gevolgd door de kiezen en als laatste de hoektanden. Rond de 6 maanden is het volledig gebit gewisseld. Bij het wisselen hebben honden last van het gebit. Dit is vaak ook de reden waarom ze bijten, ze hebben pijn. Geef je hond voldoende mogelijkheden tot kauwen, want dit verlicht het ongemak. Meer weten? Lees de blog 'waarom kauwsnacks je beste vriend zijn!'

Vooraanzicht bij een volwassen gebit. Deze hond is 2,5 jaar oud.
Vooraanzicht bij een volwassen gebit. Deze hond is 2,5 jaar oud.
Vooraanzicht bij een pup van 15 weken.
Vooraanzicht bij een pup van 15 weken.
Honden hebben een scharend gebit. Dit is een volwassen gebit bij een hond van bijna 2 jaar oud.
Honden hebben een scharend gebit. Dit is een volwassen gebit bij een hond van bijna 2 jaar oud.
Zijaanzicht bij een pup van 15 weken.
Zijaanzicht bij een pup van 15 weken.

Oké nu weten we de oorzaak, maar hoe ga je er mee om?

Zoals vertelt ontdekken en verkennen honden met de bek. Persoonlijk vind ik het niet eerlijk om je pup voor dit gedrag te straffen, iets wat je wel vaak ziet gebeuren. Jouw pup snapt nog helemaal niks van normaal doen en weet ook niet dat alles vastpakken en bijten met de bek niet altijd even gewenst is. Het is belangrijk jouw puppy te leren wat goed gedrag is en dat goed gedrag iets oplevert. (een beloning, aandacht, samen spelen of iets anders wat de hond als beloning ervaart)

 

Wat kan je doen:

 • Geef een alternatief. Probeert jouw pup te bijten geef een alternatief waar hij wel in mag bijten. Ik geef graag iets wat groter is, zodat mijn handen niet alsnog in de buurt van de bek zijn, bijvoorbeeld een langer flostouw. 
 • Bekrachtig positief gedrag. Wanneer jij vroeg bent begonnen met de clicker of clickerwoord kan je ook niet bijtgedrag belonen. Stel je puppy bijt speels in je hand, reageer niet en houd je hand stil, puppy laat los met als gevolg click/beloon. Je kan de tijd tussen stoppen met bijten en clicken natuurlijk steeds meer uitbouwen. 
 • Zorg dat de prikkel waar de hond in wil bijten verdwijnt, bijvoorbeeld pup bijt in je broekspijp. Je maakt de pup rustig los (zonder iets te zeggen) en loopt weg van de pup. De hond leert nu dat als hij bijtgedrag inzet dat het niks oplevert. Ga jij de hond wegduwen of je been bewegen dan wordt het alleen maar leuker om dit gedrag in te zetten. 
 • In sommige gevallen kan het helpen om ineens heel hard AUW te roepen. Wanneer je een hond hebt die zeer gevoelig is voor een harde stem zou ik dit persoonlijk niet toepassen. Waak er ook voor dat je niet 15 x achter elkaar AUW roept, dan verliest het zijn kracht. Wanneer je hond reageert op jouw kreet is het natuurlijk belangrijk om daarna gewenst gedrag te belonen. 
 • Laat jouw pup ook gewoon 'met rust'. Ik zie en hoor veel verhalen van (nieuwe) puppy-eigenaren die op de grond gaan zitten om te spelen/knuffelen, de pup constant wil aaien/aanraken etc. Het is soms beter om de pup gewoon even te laten. Ze worden ook onrustig/happerig van constant aanhalen of als je de hele tijd iets van ze wil.

Wat moet je niet doen:

 • De hond bij de bek pakken en zeggen dat het niet mag (hoe leert de hond wat wel mag dan?)
 • De hond op zijn neus tikken en FOEI roepen (hoe leert de hond wat wel mag dan?)
 • De hond boos wegduwen (waarna die waarschijnlijk net zo hard komt terug gerend en vrolijk weer begint)
 • Extreem wild en gek doen. Dit is een trigger voor pups om te beginnen of door te gaan.
 • Voor straf in de bench zetten (Je mag de hond een time-out geven, maar het is belangrijk dat je dit altijd op een rustige en positieve manier aanpakt.)

Wanneer jouw baby iets in zijn mond pakt wat niet veilig is dan ga je ook niet de baby vastpakken en hard roepen 'DAT MAG NIET HE!'. Baby's en puppy's zijn in die zin vergelijkbaar. Ze moeten allebei nog leren hoe de wereld werkt en toch vinden we het bij baby's logisch en worden sommige baasjes bij puppy's heel erg boos en correctie gericht. Op een positieve manier leren en ontdekken is altijd het beste. Probeer je hond op te zetten voor succes en niet voor falen.

De Mechelse herder geeft een heel duidelijk signaal met zijn bek en volledige lijf, waarbij de Hollandse herder dit duidelijk probeert te vermijden.
De Mechelse herder geeft een heel duidelijk signaal met zijn bek en volledige lijf, waarbij de Hollandse herder dit duidelijk probeert te vermijden.
Deze twee honden hebben samen leuk spel en gebruiken daarbij op een ontspannen manier de bek.
Deze twee honden hebben samen leuk spel en gebruiken daarbij op een ontspannen manier de bek.

Beheers jij jezelf, dan beheerst de pup zich ook...

Vaak hoor ik 'Ja onze pup bijt vooral één specifiek gezinslid' en wanneer je doorvraagt blijkt dat dit gezinslid graag als een dolle door het huis rent of de pup expres uitdaagt (en dat zijn echt niet altijd kinderen..). Het is natuurlijk harstikke logisch dat hoe wilder wij doen, hoe wilder een pup doet. En bij wild puppygedrag hoort bijten.. Heb je moeite om jezelf in te houden? Ga dan even gek doen in een ruimte zonder de pup, zodat je daarna in het bijzijn van de pup ook als eigenaar normaal gedrag kan vertonen. Scheelt weer een aantal gaatjes in je broekspijp. :)

Management

Het is ook helemaal prima om voor een stukje management te zorgen. Komen er vriendjes van de kinderen spelen en is dat waarschijnlijk druk met veel lawaai en beweging? Zorg dat de pup achter een hekje zit (bench, puppyren, traphekje) en beloon voor rustig gedrag. De hond heeft op deze manier geen succes met speels of baldadig bijtgedrag inzetten. 

 

Het antwoord 'maar hij moet het toch leren?' hoor je vaak. Management zorgt ervoor dat jouw hond het gedrag totaal niet in kan zetten. Op deze manier heeft de hond geen succeservaringen met ongewenst gedrag. Je gaat op momenten dat de situatie het toelaat rustig opbouwen en je hond opzetten voor succes in gewenst gedrag. 

 

Wanneer jouw pup tussen de rennende kinderen in een broekspijp bijt, jij daarvoor de pup op zijn donder geeft en vervolgens alsnog uit de situatie haalt dan leert je pup daar niks van. Beter voorkom je dat jouw jonge hondje in dit soort situaties komt en zet de pup op voor succes.

Alleen als de jonge hond rustig is mag hij vrij rondlopen. Bij te druk of ongewenst gedrag komt er management aan te pas. (Nera is hier 6 maanden)
Alleen als de jonge hond rustig is mag hij vrij rondlopen. Bij te druk of ongewenst gedrag komt er management aan te pas. (Nera is hier 6 maanden)

Bijtrem, wat is dat?

Pups hebben geen idee wat bijten voor effect heeft. Pas wanneer een nestgenoot piept bij bijtgedrag zorgt dat ervoor dat een pup stopt en leert dat het te hard was. Naarmate ze opgroeien ontwikkelt dit zich steeds verder en het is ook zeer belangrijk dat jonge honden een bijtrem leren. Bijten is voor honden een normale natuurlijke gedraging, door een bijtrem aan te leren zorg je voor extra veiligheid. Wanneer je hond bijvoorbeeld naast het speeltje in je hand bijt (het overkomt elk baasje wel eens) is het belangrijk dat jouw hond dat beseft en stopt. Je leert een bijtrem aan door altijd consequent te reageren op bijtgedrag van jouw hond.

Houd het gebit gezond!

Wanneer honden een volwassen gebit hebben is het belangrijk dat deze goed wordt verzorgd. Voorkom tandplak of tandsteen door gebruik te maken van natuurlijke tandenborstels. 

 

Wat zijn natuurlijke tandborstels?

Natuurlijke kauwsnacks mogen zowel voor een puppy- als volwassengebit. Je kiest voor pups natuurlijk zachtere snacks, zoals lamskophuid of konijnenoren. Volwassen honden mogen ook hardere kauwsnacks hebben zoals runderkophuid of hertenoren. Door te kauwen komt er extra kwijl. Kwijl bevat zuren die de tanden reinigen. Ook kan de grove structuur van een kauwsnack bijdragen aan schone tanden. Je pup of hond mag elke dag genieten van natuurlijke kauwsnacks

 

Wat is geen goed idee?

Geef je hond geen denta-sticks of andere denta-care producten. Vaak hebben honden dit in 10 seconden op, doet het niks voor de tanden en zit het ook nog eens vol suikers.

De pup heeft verschillende alternatieve binnen handbereik liggen zoals een speeltje of konijnenoren. Daarmee voorkom je dat jouw broek de leukste optie is.
De pup heeft verschillende alternatieve binnen handbereik liggen zoals een speeltje of konijnenoren. Daarmee voorkom je dat jouw broek de leukste optie is.
Kauwen is niet alleen goed voor het gebit, maar is ook een ontspannende handeling voor honden.
Kauwen is niet alleen goed voor het gebit, maar is ook een ontspannende handeling voor honden.

Heb jij een echte haai in huis gehaald en neemt het bijtgedrag van jouw puppy extreme vormen aan? Neem dan contact op voor persoonlijke begeleiding.

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus