· 

Waarom trainen met een goede beloning een must is!

Veel honden hebben een enorme will to please, wat betekent dat ze ontzettend graag met en voor de baas willen werken. Dit betekent echter niet dat ze dit 'gratis'  hoeven te doen.. gewoon, omdat wij het zeggen of vragen. 

 

Het meeste wat wij van honden vragen is namelijk onnatuurlijk hondengedrag, zoals bijvoorbeeld wandelen aan een lijntje en dan ook nog zonder te trekken. En aangezien jij ook niet gaat werken zonder salaris, wil jouw hond er ook iets voor terug.

beloning met voer
beloning met voer

Positief trainen

Met mijn eigen honden en op de hondenschool staat positief trainen centraal. Dit betekent dat we vooral kijken naar het goede gedrag van de hond en dit sterk bekrachtigen door middel van een markering (clicker of clickerwoord) gevolgd door een beloning. 

Wat is een beloning?

 

Het is belangrijk om te kijken wat jouw hond als beloning ervaart. Wanneer de hond de beloning na de click niet als beloning ervaart, zie je vaak de motivatie om te blijven werken afnemen en gaat de hond opzoek naar een ander taakje om te doen. Het gevolg is vaak ook dat de hond geen reactie geeft op de click of het clickerwoord. Dit betekent niet dat de clicker niet werkt, maar dat de beloning geen beloning is voor jouw hond. 

 

Hoe kies je de juiste beloning?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. 

  • Hoe ingewikkeld is de oefening/taak die je aan jouw hond vraagt?
  • Is jouw hond sterk voergericht of sterk spelgericht?
  • Hoeveel waarde heeft de beloning die jij aanbiedt voor jouw hond?

Hoe ingewikkeld is de oefening/taak die je aan jouw hond vraagt?

Of je een 'blijf' in de woonkamer vraagt of midden in het centrum tussen heel erg veel prikkels. Dat is voor jouw hond een wereld van verschil. Je leest hier alles over in de blog 'context gebonden leren, wat is dat eigenlijk?'. Hoe ingewikkelder de oefening hoe hoger de waarde van de beloning dient te zijn. Zo kan je in de woonkamer prima trainen met brokken, maar heb je midden in het centrum hondenworst of gedroogde pens nodig.

 

Is de hond sterk voergericht of sterk spelgericht?

Sommige honden hebben een ontzettende drive voor voer. Ze trainen voor het meest saaie brokje net zo hard als voor een lekker stukje kipfilet. Terwijl sommige honden van het aller lekkerste stukje kipfilet niet warm worden, maar wel van een ontzettend leuk bal- of trekspelletje. Ook kan het zijn dat hond prima werkt voor voer, maar bij hele ingewikkelde situaties enkel werkt voor een speeltje. Het is heel belangrijk om te ontdekken wat voor jouw hond de ultieme beloning is.

 

Neemt jouw hond geen voer aan tijdens trainen? Lees er meer over in de blog 'Hoe beloon je als je hond geen voer aanneemt?'

 

Hoeveel waarde heeft de beloning die jij jouw hond aanbiedt?

Het is nog niet zo makkelijk om de perfecte beloning te vinden voor jouw hond. Het beste wat je kan doen is uitproberen en uittesten waar jouw hond fanatieker of minder fanatiek van wordt. Wanneer jouw hond zo wild wordt van de beloning en daardoor bijna onbereikbaar wordt is de beloning te hoog van waarde. Je wil dat de hond blijft nadenken en niet gefixeerd is op enkel de beloning. Een mooi voorbeeld is mijn Hollandse herder, zij is sterk spelgemotiveerd en doet alles, maar dan ook alles voor haar bijtrol. Ze krijgt daardoor een bepaalde fixatie op de bijtrol en nadenken wordt steeds moeilijker. Om die redenen trainen we met hondenworst, daar is ze iets minder gek op maar telt nog steeds als een beloning.

Trainen met spel
Trainen met spel
Trainen met voer
Trainen met voer

Maar waarom zoveel belonen?

Tijdens mijn trainingen, maar ook tijdens de lessen op de hondenschool gaan er heel wat koekjes en hondenworst doorheen. Cursisten die na 15 minuten zeggen 'ik had zo veel meegenomen, maar het is gewoon al op..'. Daarop kan ik enkel tegen zeggen: Goed bezig!

 

Een andere veel gehoorde opmerking is 'maar ze eten nu wel heel veel hé?'. De vergelijking die ik daar vaak als antwoord op geef is 'ze krijgen gratis een volle bak voer, maar wanneer ze hard werken geven we liever niet te veel voer als beloning?'. Beter krijgen ze wat minder gratis voer en wat meer als ze aan het werk zijn..

 

Om gedrag van honden te veranderen of te trainen is het belangrijk ze te laten weten wat ze goed doen. Dat doen we door het gedrag te markeren en daarna te belonen. Dit versterkt het gedrag. Een mooi voorbeeld daarvan is het leren wandelen zonder trekken. In de begin fasé belonen we elke stap met een ontspannen lijn en dit ga je langzaam opbouwen tot je meer stappen met een ontspannen lijn beloond. Wanneer je te snel, te veel stappen zet en de beloning uitblijft gaat de hond een ander taakje zoeken zoals trekken, snuffelen of focussen op andere prikkels.

Belonen met een leuk trekspelletje
Belonen met een leuk trekspelletje

Het verschil tussen lokken en belonen

Van lokken leert een hond weinig tot niks. Dit is de reden waarom ik deze methode zelf minimaal gebruik met trainen, maar het ook zo min mogelijk gebruik in de lessen op de hondenschool. Door te trainen met een markering (clicker of clickerwoord) laat je de hond nadenken over zijn taakje, markeer je het goede gedrag en daarna pak en geef je de beloning pas.

 

Wanneer je honden hebt die zwaar voergemotiveerd zijn, doen zij alles voor het voertje en volgen ze blindelings de hand waar het voertje in zit. De hond denkt niet na en wanneer je geen voertje in je hand hebt... doet de hond een stuk minder zijn best of soms zelfs helemaal niks.

 

Ik vergelijk het altijd met blindelings achter een andere auto aanrijden of zelf de route uitvogelen en ontdekken. De kans dat je de weg de tweede keer nog weet is veel groter wanneer je zelf ontdekt hebt hoe je moet rijden. Voor honden geldt hetzelfde. Wanneer we de honden constant achter een voertje aan laten lopen en daardoor een ontspannen lijn belonen, beloon je eigenlijk het blindelings volgen van het voertje. De hond heeft niet door dat het voertje voor de ontspannen lijn komt, want daar is hij helemaal niet mee bezig.

Beloning met een leuk rammelend speeltje
Beloning met een leuk rammelend speeltje
Als pup al een sterke interesse voor speeltjes
Als pup al een sterke interesse voor speeltjes

Wil je meer weten over trainen met een clicker of waarom we fanatiek belonen voor goed gedrag?

Neem dan contact op.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus