· 

Hoe grappig zijn die 'gekke 5 minuten' van jouw hond eigenlijk?

Gekke vijf minuten, zoomies, rijden op kussens/baasjes of andere dieren in huis.. wat betekent dat eigenlijk? Dit is gedrag wat pups vaak laten zien. De gekke vijf minuten vinden sommige baasjes nog wel eens grappig, terwijl we het rijgedrag eigenlijk nooit echt leuk vinden. Honden vertonen dit gedrag niet zomaar.. dit heeft een reden. In deze blog gaan we daar verder op in.

Oververmoeid, overprikkeld, overgelopen emmer...

Wanneer jouw pup/hond de gekke vijf minuten heeft, als een gek door het huis rent, rondjes door de tuin sprint of gaat rijden op kussens/speeltjes/jou/andere dieren dan is dit vaak een teken van te weinig slaap en te veel prikkels. In sommige gevallen betekent het juist dat de hond verveelt is, omdat er te weinig gedaan wordt. 90% van de gevallen is te wijten aan oververmoeid, te veel prikkels/te veel gedaan en geen rust kunnen vinden.

 

Je kan dus stellen, hoe minder gekke vijf minuten jouw hond heeft hoe beter dat het is! 


Een klassiek voorbeeld: Je hebt met de pup gewandeld en vermoed dat hij nu wel moe zal zijn.. in plaats daarvan kom je thuis en komt de pup met een speeltje aanzetten. Oké, ook leuk en jij gooit het speeltje weg. Dit gaat een paar keer goed en daarna wordt de pup baldadig en krijgt hij uiteindelijk de gekke vijf minuten.

 

Op het moment dat je thuis komt en jouw pup moe is, maar toch aan komt lopen met een speeltje is het belangrijk om als baas goed in te schatten wat dit betekent? In de meeste gevallen vindt een pup het te moeilijk om zelf rust te pakken. Eigenlijk een beetje als een kind wat naar bed zou moeten, maar blijft jengelen om op te blijven. 

 

Wanneer je gewandeld hebt, een activiteit hebt gedaan of gewoon even lekker met je hond hebt gespeeld is het belangrijk om je pup een rust momentje te geven. Zij willen dit misschien zelf niet, althans ze gaan niet zelf liggen en uitrusten, maar het is belangrijk dat jij als baasje zo'n moment creëert. Hoe je dat doet komen we straks op terug!

Hoeveel slaapt jouw pup? (of puber)

In het beste geval kan jouw pup zo'n 16 tot 18/20 uur per dag slapen. Een pup is vol in de groei, mentaal en fysiek. Dit vraagt heel veel energie van een hond en tijdens de slaap kunnen ze hiervan herstellen. In de slaap worden prikkels verwerkt, kan de hond uitrusten en bijkomen. Hoe minder jouw pup slaapt, hoe 'vervelender' jouw pup wordt.

 

Hoe ouder je pup wordt hoe minder slaap er nodig is, maar over het algemeen slapen pups simpelweg te weinig. Een pup van een week of 7/8 heeft echt 20 uur slaap nodig. Is je pup een paar weken ouder, een week of 15, dan is dat vaak 16 tot 18 uur. Vergis je niet dat een volwassenen hond ook gemiddeld zo'n 14 uur slaap per dag nodig heeft.

 

Slaap te kort?

Misschien herken je het wel van jezelf, maar te weinig slaap doet iets met je. Te weinig slaap heeft ook invloed op jouw pup. Wanneer dat één dagje is, is dat natuurlijk niet zo erg. Je kan je voorstellen als jouw pup elke dag te weinig slaapt dat dit kan zorgen voor probleemgedrag. 

 

Zorg ervoor dat jouw pup een fijn eigen plekje heeft, bijvoorbeeld de bench. Een veilig plekje waar de hond graag ligt en niemand de pup stoort. Dit kan je eventueel extra ondersteunen door een kleed over de bench te leggen. 

Pup of puber, slaap is essentieel
Pup of puber, slaap is essentieel
Heerlijk aan het slapen na een wandeling
Heerlijk aan het slapen na een wandeling

gekke vijf minuten, zoomies, rijgedrag?

Wanneer je pup moe is en geen rust kan vinden resulteert dat vaak in 'de gekke vijf minuten'. Dit betekent simpelweg dat jouw hond van gekkigheid niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet en letterlijk gek gaat doen. Hoe minder jouw pup dit gedrag vertoont hoe beter het is. Dit gedrag is overigens niet alleen aan de orde bij pups, maar ook bij pubers en volwassen honden.

 

Gekke vijf minuten / zoomies

Springen, rennen, over de banken, onder de tafel, zoef door naar buiten en nog een rondje, woehoew! De gekke vijf minuten vinden baasjes soms nog wel vermakelijk om naar te kijken, maar vergis je niet. Jouw pup is eigenlijk gewoon heel erg moe. Zijn de gekke vijf minuten begonnen? Laat je pup dan even uitrazen en zorg daarna voor een lekkere kauwsnack (kauwen = ontspannende handeling) en een verplicht rustmomentje. 

 

Rijgedrag

Sommige pups gaan niet door het huis rennen, maar beginnen te rijden op je been/een kussentje/de kinderen/andere honden in huis. Dit betekent niet dat jouw pup zich aangetrokken voelt tot jouw been of de deken. Dit betekent ook dat jouw pup moe is en zich even geen raad meer weet. Leid jouw hond af, geef een kauwsnack of snuffelmat en zorg daarna voor een verplicht rustmomentje.

 

Bijtgedrag

Je bent gezellig met je pup aan het spelen en ineens wordt jouw pup ontzettend happerig. Die scherpe puppytandjes doen nog zeer ook! Het kan zijn dat jouw pup door de opwinding van het spel gek gaat doen, het kan zijn dat jouw pup moe is en daardoor doorslaat in het spelletje, het kan ook zijn dat je het zelf triggert door als een gek door het huis te rennen terwijl je pup in je broekspijp probeert te happen....

 

Wanneer het de laatste is, is de oplossing heel simpel. Doe jij als baas normaal, doet jouw hond ook normaal. Wanneer het opwinding of vermoeidheid is kan het spelletje het beste meteen stoppen. Je zegt niks, mopperen is niet nodig. Je staat op en loopt weg, pakt een lekkere kauwsnack en zet je hond vrolijk voor een rustmomentje in de bench. 

 

Note: Je pup op een rustige en vrolijke manier in de bench plaatsen met een lekkere kauwsnack is geen straf. Wanneer jij moppert en de hond daarna in de bench duwt en boos wegloopt is het wel een straf. Het heeft alles te maken met hoe jij als baas dit aanpakt.

Ook met meerdere honden in huis is rust/slapen heel belangrijk.
Ook met meerdere honden in huis is rust/slapen heel belangrijk.
de 'uitknop' aanleren is heel belangrijk voor je hond.
de 'uitknop' aanleren is heel belangrijk voor je hond.
Management door middel van een hekje zorgt ervoor dat de twee jonge honden rust pakken en niet eindeloos door blijven gaan.
Management door middel van een hekje zorgt ervoor dat de twee jonge honden rust pakken en niet eindeloos door blijven gaan.

Tips voor voldoende rust

  • Rust en regelmaat zorgt voor een ontspannen hond. Wanneer een hond weet waar hij aan toe is geeft dit rust. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de bench storen wij de hond nooit of wanneer we flink gewandeld hebben krijgt de hond standaard een kauwsnack.
  • Zorg dat je hond zijn behoefte kan doen voor het in de bench gaan/rust moment. Slapen terwijl je moet plassen vind jij ook niet fijn.
  • Zorg dat de slaapplek/rustplek echt van de hond is. Niemand mag daar in/op gaan liggen, enkel de hond.
  • Je kan de hond ondersteunen door ontspannende handelingen zoals snuffelen, kauwen of likken.
  • Na een activiteit is een pup of puber eigenlijk altijd vol van alle prikkels en indrukken. Wanneer je thuis komt ga niet in op het spelletje wat de hond wil starten, maar creëer een rust momentje.
  • Een fysieke plek waar de hond altijd rust pakt kan duidelijkheid geven. Bijvoorbeeld een kleedje, een hondenmand, een kussen of bench. Het voordeel hiervan is dat je dit object ook mee kan nemen, zodat de hond op andere plekken ook makkelijker rust vindt.
  • Het is niet zielig als je hond 2 of 3 uur comfortabel ligt te slapen op zijn mand/in de bench, terwijl er drukte is in huis. 
  • De slaapplek/rustplek is geen strafplek. Strafplekken zijn niet nodig. Ik leer een hond graag wat wel mag in plaats van wat niet mag.
  • Het is heel normaal als je pup heel veel slaapt in het begin. Ze hebben die 18 a 20 uur echt nodig!
  • Management om te zorgen voor een verplicht rust moment is helemaal niet erg, bijvoorbeeld een traphekje of bench.

Wil jij meer weten over dit gedrag van jouw hond, neem contact op. 

Liefs, Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus