· 

Waarom kom je niet verder in je training?

Je bent fanatiek aan het trainen met je pup/puber/volwassen/senioren hond en toch komt er voor je gevoel geen verbetering in. In deze blog gaan we een aantal factoren bespreken die essentieel zijn om tot een succesvolle training te komen. 

Welke factoren hebben invloed op jouw trainingsplan?

  • Frequentie (hoe vaak train je?)
  • Context (waar train je?)
  • Trainingsduur (hoe lang duurt je trainingssessie?)
  • Motivatie (Ervaart de hond de beloning daadwerkelijk als beloning?)
  • Gemoedstoestand (Is de hond ontspannen of gestresst tijdens een trainingsmoment?)
  • Opbouw (Passen de stappen bij het leerproces van je hond?)
  • Ontwikkeling (Iets leren kost tijd.)

Natuurlijk zijn er nog meer factoren, maar deze zeven hebben een zeer grote invloed op jouw weg naar succes.

 

 


Frequentie

Om vooruitgang te maken in een training is het belangrijk dat er ook voldoende getraind wordt. Enkel tijdens de cursus trainen is niet voldoende. Afhankelijk van wat je wil trainen ga je kijken welke interval er nodig is. Dagelijks? Om de dag? 5 van de 7 dagen?

 

Stel je wil de hond leren - af en blijf - dan is het helemaal prima om elke dag 5 x 3 minuten daar aandacht aan te besteden. Stel je wil de hond op hoog niveau in de sport iets leren is het waarschijnlijk beter om 3 van 7 dagen dit te trainen, omdat de hond ook fysiek moet kunnen herstellen. Het is natuurlijk logisch dat hoe vaker een oefening herhaalt is (in een succesvolle setting) hoe sneller de hond het oppakt. 

 

Context

Je hebt je - af en blijf - thuis 100 keer geoefend en hij gaat perfect. Nu wil je hem laten zien aan een van je vrienden en daar in de tuin doet je hond ineens helemaal niks meer.. tot jouw grote frustratie, want 'hij kan dit gewoon'. De context oftewel de situatie is voor honden ontzettend belangrijk in het leerproces. Het is belangrijk om de uitdaging in de context pas groter te maken als het in de huidige context goed gaat. Bijvoorbeeld van - af en blijf - in de woonkamer, naar - af en blijf - op de stoep voor aan de straat. Je gaat langzaam de context moeilijker maken door meer prikkels/afleiding toe te voegen. Meer weten? Lees de blog 'Context gebonden leren'. 

 

Trainingsduur

Misschien wel een van de allerbelangrijkste. Je kan je frequentie en context nog zo goed in elkaar hebben zitten, als je training te lang duurt ga je niks bereiken. De figuurlijke emmer van jouw hond kan je niet eindeloos blijven vullen en zeker wanneer je de hond gaat uitdagen loopt deze snel vol. Persoonlijk probeer ik trainingen maximaal 10 minuten per keer laten duren. Het verschilt per oefeningen hoe lang een oefening duurt. Train ik behendigheid dan is 10 minuten mijn max per ronde. Train ik een shaping oefening (heel hard nadenken voor de hond) dan houd ik het op 2 minuten per ronde. Afhankelijk van wat een oefening van je hond vraagt pas je de tijdsduur aan. Je kan beter meerder keren (met voldoende pauze) kort trainen dan één keer lang. 

Motivatie

Ervaart jouw hond de beloning ook echt als beloning? Is jouw hond voergemotiveerd of spelgemotiveerd of misschien wel allebei. Wanneer je werkt met de juiste beloning ga je merken dat de motivatie van jouw hond toeneemt. Wanneer je werkt met een beloning waarvan je hond denkt 'nah', ga je merken dat de motivatie afneemt en soms zelfs de frustratie toeneemt. Voor sommige honden is het uitvoeren van een oefening zelfs een beloning, andere vinden snuffelen ook een beloning,  maar ook een voertje of spelletje kan een hond als beloning ervaren. Meer weten over waarom de juiste beloning zo belangrijk is? Lees de blog 'Waarom trainen met een goede beloning een must is'.

 

Gemoedstoestand

Is jouw hond ontspannen? Gestresst? Bang? Onzeker? Zelfverzekerd? Je kan je wel voorstellen wanneer een hond te gestresst of extreem angstig is het onmogelijk is om dingen te leren. Het is belangrijk dat de context behapbaar is voor de hond. Een klein beetje stress mag, zonder stress kan je niks leren. Je wil alleen niet dat het de hond te veel wordt en hij zich daardoor op andere manieren gaat uiten dan je zou willen. Zorg altijd dat de hond zelf keuzes kan maken in bijvoorbeeld afstand tot prikkels. Wanneer de hond meer ruimte nodig heeft, geef hem deze ruimte. Of wanneer je hond na 1,5 minuut vermoeid raakt door de intensiteit, ga dan direct uit de situatie. Ga je hond niet pushen om 'iets maar te moeten kunnen', want daarmee veroorzaak ongewenst gedrag in plaats van een succes ervaring.

 

Opbouw van je oefening

Nou je hebt ondertussen een goed plan gemaakt, zodat je rekening kan houden met alle boven genoemde factoren en toch gaat je training niet vooruit. Het opdelen van de oefening in kleine (of micro) stappen is de sleutel tot succes. De meest gemaakte fout is te snel, te veel, te goed willen en honden stagneren daardoor. Je kan beter een oefening in 10 kleine stappen hakken en telkens kleine vorderingen maken dan het in 2 stappen te willen kunnen zonder succes met veel frustratie. Daarnaast is het belangrijk telkens één factor te veranderen als je de stap moeilijker maakt. Je oefent de - af en blijf - en de hond beheerst dit tot maximaal 10 meter en dan 1 minuut in positie blijven. Een vervolg stap kan zijn 11 meter of 1 minuut en 5 seconden in positie blijven, maar een vervolgstap kan ook zijn 1 meter terwijl er een jogger voorbij komt, waarna je met een prikkel weer op gaat bouwen naar 10 meter. 

Ontwikkeling

Iets leren kost tijd. Wanneer jij een nieuwe taal leert kost je dat veel uren aan studie en veel oefenen in de praktijk. Hetzelfde geldt voor honden. Iets nieuws leren, beheersen en in alle situaties kunnen toepassen kost tijd. VEEL TIJD. Verwacht niet dat jouw pup met 4 maanden ontspannen kan wandelen, verwacht niet dat je puber in een prikkelrijke omgeving moeiteloos alle aandacht voor jouw heeft.. Je hond een nieuwe oefening, handeling of gewoonte aanleren neemt veel tijd en training in beslag. Dit gaat met pieken en dalen. Bij jou en ook bij alle andere hondenbaasjes. En wanneer je denkt 'zie je wel, die hond kan het wel' bedenk dan ook dat daar waarschijnlijk minstens 100 trainingsuren aan te pas zijn gekomen.

 

Meer weten over trainen met succes of wil je graag begeleiding door een op een les? Neem dan contact op.

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus