· 

Ongewenst gedrag, irritant he?

Ongewenst gedrag, dat is een breed begrip. Wat is ongewenst gedrag en is dat voor elke baas hetzelfde? Grote kans van niet, maar wat vaak wel overeenkomt tussen baasjes is dat ze het 'irritant' vinden dat de hond bepaald gedrag vertoont...

 

Wanneer mensen contact opnemen voor advies komt het woord 'irritant' of 'moeilijke hond' vaak voor in de omschrijving van het probleem. Bijvoorbeeld 'mijn hond valt uit naar andere honden en dat vind ik ontzettend irritant' of 'mijn hond kan niet alleen zijn en dat is behoorlijk irritant, want nu kan ik niet van huis..'.

 

Maar wat nou als we zouden kijken naar 'Waarom doet een hond wat hij doet' in plaats van enkel aan het gevoel van de eigenaar te denken....

Wanneer we kijken naar het meest voorkomend 'ongewenst gedrag' dan staan de volgende onderwerpen in de top 3

 

  • De hond trekt tijdens het wandelen aan de lijn.
  • De hond valt uit (blaffen, grommen, lijn trekken) naar andere dieren of dingen.
  • De hond springt tegen mensen aan bij binnenkomst of buiten bij een begroeting.

Bovenstaande gedragingen vindt de gemiddelde mens 'irritant gedrag'. Eigenaren schamen zich ervoor of vinden het gewoon ongepast gedrag, oftewel 'Ik vind het irritant dat mijn hond... ...doet'' 

Ontspannen samen wandelen.
Ontspannen samen wandelen.

Maar waarom doet jouw hond wat hij/zij doet?

Hondenwelzijn staat hoog op mijn prioriteiten lijst. Ik vind het belangrijk dat een hond goed in zijn vel zit, comfortabel is in de situaties waar hij veel in is, positief kan leren en vooral hond mag zijn. Wanneer je vraagt wat mensen belangrijk vinden komen er vaak soort gelijken antwoorden, maar waarom gaan we pas werken aan 'ongewenst gedrag' wanneer de eigenaar het irritant vindt? Waarom wordt er niet gewerkt aan 'ongewenst gedrag', omdat de hond zich op dat moment onprettig of gestresst voelt?

 

In de praktijk zie ik dat veel eigenaren pas gaan trainen, wanneer zij zelf hinder ervaren van het gedrag wat de hond inzet. Dit kan zijn fysiek, bijvoorbeeld de hond niet meer kunnen houden als hij trekt. Het kan ook zijn mentaal. Je schamen, omdat jouw hond bekend staat in de wijk als 'die gevaarlijke uitvallende hond'. 

 

Wanneer jouw hond bepaald gedrag inzet of vertoont is het altijd belangrijk om na te gaan waarom doet mijn hond dit?

 

  • Komt dit vanuit een bepaalde emotie?
  • Is de hond ontspannen, gespannen, gestresst, nerveus, rustig of juist onrustig?
  • Is het onbewust aangeleerd gedrag?
  • Heeft de hond überhaupt ooit geleerd wat in die situatie gewenst gedrag is?
  • Heeft de hond vaak succes gehad met het inzetten van dit gedrag?
  • Hoe voelt de hond zich bij het inzetten van dit gedrag? 
  • Wordt de hond enkel gecorrigeerd op ongewenst of ook beloond voor gewenst gedrag?
Blaffen tijdens het wandelen
Blaffen tijdens het wandelen

Zoals je hierboven leest kan gedrag door meer dan één factor tot uiting komen. Honden zetten gedrag in met een bepaalde motivatie en het is heel belangrijk daar mee aan de slag te gaan. Natuurlijk is het ook voor de eigenaar vervelend als bepaald gedrag extreme vormen aanneemt, maar de reden om gedrag te veranderen hoort te liggen bij het welzijn van de hond. Niet bij de irritaties van het baasje.

 

Heeft jouw hond gedrag wat jij zou willen veranderen of verbeteren?

Neem contact op over de mogelijkheden in privé begeleiding of cursussen.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs