· 

Hoe zorg je voor een perfecte 'hierrr' bij het roepen van jouw hond?

Je hebt het hierkomen thuis in de woonkamer geoefend met jouw pup of hond en had daarbij 100% succes. Later op de dag loop je in het bos, rent jouw pup naar andere mensen/honden/prikkels/iets leuks ... je roept zoals thuis maar je hond lijkt geen oren meer te hebben? Herkenbaar?  We lijken soms te vergeten dat het commando 'hier' (of hoe je het terugroepen van jouw hond ook noemt) geen aangeboren gedrag is.. dat we dit commando net zoals de blijf, volgen, handtouch moeten aanleren en opbouwen in uitdaging.

Wat is de motivator?

We kunnen natuurlijk allemaal een clownsstem opzetten, wegrennen van de hond of andere truckjes verzinnen om de hond uiteindelijk te laten terugkomen. Vaak ontbreekt de hond aan motivatie om terug te komen, want het gene wat hij aan het doen is (bijvoorbeeld spelen met andere honden, het volgen van een wildspoor, begroeten van onbekende mensen, het spotten van een hert) is allemaal veel interessanter en leuker dan jij op dat moment bent. De hond heeft geen motivatie om naar jou te komen. Waarom zou die? Wat levert de hond dat op? Behalve dat hij misschien aan de lijn moet? Of dat de wandeling voorbij is? Of dat het spelletje met de andere honden ophoudt? 


De hond motiveren

Wat is voor jouw hond de ULTIEME beloning en dan bedoel ik ook DE beloning der beloningen. Wellicht een tugtoy met konijnenvacht om samen een trekspelletje te doen? Het apporteren van een balletje? In een bijtrolletje mogen bijten? Het krijgen van een lekker voertje? Het mogen speuren naar voertjes? Het verschilt per hond wat de ultieme beloning is en het is super belangrijk om dat van jouw hond te weten. Wanneer jij namelijk een hele moeilijke taak aan jouw hond vraagt, bijvoorbeeld het terugkomen bij het spotten van een hert dan is het zo belangrijk dat je de hond daarvoor een ultieme beloning geeft. Die beloning moet meer waarde hebben dan (in dit geval) het najagen van een hert.. Soms is het belonen met een soortgelijke behoefte de ultieme beloning en kan de ultieme beloning dus ook per taak/situatie verschillen. Wanneer de hond het hert niet najaagt kan de ultieme beloning zijn om een speeltje te mogen najagen. Zo heb je wel de behoefte van de hond voorzien, maar op een positieve manier. 

 

Een aai over zijn bol of enkel een beloning door middel van stem 'goed gedaan' is voor geen een hond de ULTIEME beloning, al denken sommige baasjes dat wel.. Op het moment dat de hond een super knappe taak uitvoert en daarvoor niet de juiste beloning/motivatie krijgt ga je merken dat het gedrag afneemt. De hond zal minder goed terugkomen, omdat de motivatie afneemt. De beloning voor het terugkomen weegt niet af tegen de taak die de hond uitvoert.

Opbouw en management

Zoals ik al kort in het begin aangaf.. 'Hier' is geen aangeboren commando. Je moet dit net als alle andere commando's oefenen, trainen, herhalen, nog meer herhalen, opbouwen en vooral jouw hond opzetten voor succes. 

 

Het is belangrijk de afleiding voor de hond langzaam op te bouwen. Je begint met het oefenen op bekend terrein zoals de woonkamer, tuin of een veldje in de wijk. Je gaat daarna afleiding toevoegen wanneer je oefent, denk daarbij aan op ruime afstand wandelaars met aangelijnde honden, spelende kinderen of misschien wel op een weiland waar veel konijnen hebben gezeten. 

 

Management is ook heel belangrijk bij het opbouwen van jouw commando. Ben je op een plek aan het trainen en weet je niet 200% zeker dat jouw hond gaat reageren op je 'hier' dan gaat de hond aan de lange lijn of ga je trainen op een locatie waarbij de hond niet weg kan (een omheind veld bijvoorbeeld). 

 


Management 

Management daar haken we even verder op in! Regel nummer 1: Wanneer jij niet kan garanderen dat jouw hond luistert wanneer die los is, mag je hond NIET los. Daar is geen discussie over mogelijk. Jouw hond mag geen andere mensen/dieren/dingen tot last zijn en jij bent verantwoordelijk om dit in goede banen te leiden als baasje. Ook de 'maar de mijne doet niks' hond moet luisteren als je hem roept. 

 

Wanneer jij jouw hond terugroept en de hond reageert niet.. leert de hond vooral dat niet naar jou luisteren super leuk is, want hij kon toch even lekker tegen die mensen aanspringen voor aandacht of samen met die andere hond ravotten. Wanneer jouw hond het terugkomen moeilijk vindt en je wil de hond toch los laten lopen dan ga je naar extreem rustige en overzichtelijke plekken of een omheind veld (en knoop het poortje even dicht met je lijn... zo komt er niemand ineens het veld op). Zo heb je tijd genoeg om te anticiperen of laat je de lange lijn achter de hond aan slepen, zodat je indien nodig op de lijn kan gaan staan. 

 

Vanaf welke leeftijd mag of kan een hond los?

Persoonlijk begin ik meteen met het in huis nemen van een pup met het los laten lopen op rustige plekken zoals grote velden, verlaten bospaden of afgelegen zandpaden. Telkens als de pup incheckt ga ik dat belonen. Wanneer de pup gaat puberen gaat de lange 10 meter lijn eraan voor succes en zekerheid. 

 

Hoe langer je wacht met het los laten lopen van een puppy, hoe spannender baasjes het vinden worden. Pups zijn aanhankelijk en zijn volgzaam. De wereld is spannend en jij bent veilig. Een puber daar in tegen gaat juist op onderzoek uit en jij bent als baas even iets minder boeiend. Het is verstandig om voor de pubertijd jouw hond al goede ervaringen te laten hebben met los lopen en hier komen. 

 

Wanneer je een hond op oudere leeftijd krijgt is het raadzaam eerst te werken aan een verbinding samen. Daarnaast is het ook afhankelijk van het rugzakje van de hond of en in welke fasé een hond los kan lopen. Oefenen met een lange lijn is altijd verstandig!

 

 


De meest gemaakte fouten op een rijtje

 • Enkel op prikkelarme plekken oefenen en daarna verwachten dat je hond het overal kan.... 
 • Beginnen met aardig roepen 'hier' en uiteindelijk heel boos 'HIERRRR' roepen, omdat de hond niet komt.. Zou jij naar een boos iemand toe rennen? 
 • Wanneer je roept en de hond komt niet.. de hond gaan halen. Het spel is geopend aldus de hond!
 • Telkens een ander commando roepen en denken dat je hond dat allemaal snapt -> Hier, kom voor, kom, enkel naam van de hond, gekke geluidjes, hier komen.. en ga zo maar door. Gebruik één consequent commando.
 • De hond proberen te grijpen wanneer deze een meter voor je blijft staan.. wederom een leuk spelletje voor de hond.
 • Te weinig succes ervaringen, te weinig getraind, geen goede opbouw, geen goede motivatie om te komen. Hier komen is voor honden niet altijd een makkelijke taak als je ziet hoeveel afleiding er is. Het is belangrijk dat je deze skill veel oefent en veel blijft oefenen. 
 • Na het 'hier' roepen altijd de hond aanlijnen of altijd de wandeling eindigen. Deze voorspellende factor zorgt ervoor dat jouw hond niet gaat komen. 
 • Tijdens een wandeling 88 keer 'hier' roepen om te oefenen, dan haken honden namelijk vaak ook af. Zorg dat je een goede balans vindt tussen ontspanning en een taak uitvoeren.

Wat moet je WEL doen?

 • Zorgen voor een goede opbouw. In kleine stapjes afleiding toevoegen, in kleine stapjes de afstand voordat je roept vergroten etc.
 • Zorgen voor een goede motivatie. De hond bijvoorbeeld leren wanneer hij terugkomt dat hij samen met jouw een trekspelletje mag doen of mag speuren naar voertjes. 
 • De hond opzetten voor succes. 
 • Op een speelse manier bezig zijn: bij het baasje zijn en blijven is fantastisch. Door bijvoorbeeld (zonder commando) voertjes van je weg te gooien, wanneer de hond naar je terug rent, gooi je weer een voertje van je weg etc. We zijn altijd serieus bezig met commando's en iets moeten. Soms helpt het om gewoon voor de leuk samen een spelletje te doen, waarbij naar de baas terugrennen centraal staat.
 • Een lange lijn is je beste vriend op het moment dat je commando er nog niet 100% in zit.
 • Wanneer de hond tijdens het wandelen zelf bij jou incheckt of terugkomt altijd belonen. Op het baasje letten is altijd een beloning waard en afhankelijk van de context (veel of weinig afleiding) is dit een normale beloning of ultieme beloning.
 • Elke dag of elke wandeling een paar keer oefenen in plaats van in een x heel veel oefenen.

Meer interessante blogs lezen?

Wil jij graag persoonlijke begeleiding of heb je een vraag?

Neem dan contact op en we kijken samen naar de mogelijkheden.

 

Liefs,

Kim