· 

Is een herder het geschikte ras voor jou?

De afgelopen periode heb ik erg veel herders in de privé begeleiding gehad en eigenlijk heb ik die altijd veel. Ik vind dit natuurlijk ontzettend mooi werk, wanttja voor wie mij kent weet: herders zijn mijn grootste passie. Maar het betekent ook dat er veel herders (en andere werkrassen) onbegrepen zijn, met frustraties lopen, werkdrive niet mogen verzadigen, geen impulsbeheersing hebben geleerd en meer, dat resulteert vaak in gedragen die de baas bestempeld als 'ongewenst' gedrag.

In deze blog gaan we verder in op de behoeftes van een herder (werkhond) en of jij als baasje aan deze behoeftes kan voldoen? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je een herder enkel neemt 'omdat ze zo stoer zijn'. Je moet ook zijn behoeftes verzadigen, bepaalde kennis en vaardigheden in huis hebben als eigenaar van de hond, kennis hebben van hondengedrag/trainen, heel veel trainen met de hond, elke dag met de hond actief bezig willen zijn en ga zo maar door. Het hebben van een herder is een vak apart! 

Waar komt de liefde voor herders vandaan?

Laat ik starten met mijn eigen passie voor herders. Vanaf jongs af aan hadden wij herders in huis en de liefde voor dieren is er altijd geweest. Na het overlijden van mijn Duitse herder kwam er een Hollandse herder en daarna een Mechelse herder. 

 

Ik houd van de eindeloze energie, de drive om alles met je samen te willen doen, alert, trouw aan de baas en liefde voor actie. 

 

Als actief persoon en als train-gek is het belangrijk dat je een hond hebt die daar in mee kan draaien en een herder is voor mij daarom een hele geschikte match. Elke dag wordt er actief en bewust met de honden ondernomen en getraind.

Kim met haar herders Nera en Mexi
Kim met haar herders Nera en Mexi

Natuurlijk hebben herders ook keerzijde en is het niet alleen maar appeltje eitje. Het hebben van een herder (of twee of meer) is kei hard werken. Elke dag weer! De aspecten die mij in een hond aanspreken zijn tegelijkertijd ook de valkuilen en uitdagingen van een hond.

 

Eindeloze energie

Ook op de dagen dat wij zelf moe zijn of het even druk hebben.. heeft de hond ook eindeloze energie. Ook in weer en wind of als je moe bent moet je met de hond aan de slag!

 

Drive

Ze staan altijd 'aan', willen altijd ondernemen en zijn door de drive vaak ook snel hoog in opwinding en dat zorgt ook voor uitdagingen. Wanneer de drive en opwinding hoog zijn is nadenken lastig en wordt de bereikbaarheid van de hond kleiner. Het is super belangrijk dat de honden leren omgaan met deze drive/motivatie/opwinding, anders worden dagelijkse wandelingen en sport een nog grotere uitdaging.

 

Alert

Niks in de omgeving is ongezien. Ze houden alles in de gaten en zonder de juiste training willen ze ook van alles iets vinden of er op reageren. Het is belangrijk dat ze leren dat mensen/dieren/dingen er mogen zijn, zonder dat ze daar 'alarm' op hoeven te slaan. Het negeren en neutraal reageren op prikkels is een essentieel onderdeel van de trainingen.

 

Trouw aan de baas

Dat een herder trouw is, is misschien wel de bekendste eigenschap. Het zorgt er ook voor dat ze waaks kunnen zijn rondom alles waar ze trouw aan zijn. Dit kan zorgen voor extreem veel blaf gedrag, maar ook voor ongewenste agressie rondom het beschermen/behouden van een bron (bijvoorbeeld het baasje of terrein). 

 

Liefde voor actie

Wordt er een stukje verderop gevoetbald? Dan denkt jouw herder vast dat hij ook bij het team hoort. Ook wanneer het niet de bedoeling is, is een herder graag onderdeel van de actie. Impulsbeheersing en omgaan met hoge energieën rondom de hond is ook een essentieel onderdeel bij het trainen van je herder.

Heeft jouw herder een 'baan'? - Mexi aan het mantrailen op de foto.
Heeft jouw herder een 'baan'? - Mexi aan het mantrailen op de foto.

Welke behoeftes heeft een herder?

Een herder of werkhond heeft de behoefte om (logisch) te werken. Je kan daarbij denken aan een Border Collie die van nature wil drijven, Een Molosser die van nature wil bewaken. De oorsprong van herders is niet perse verdediging of bewaking. Het verschilt ook nog per herder-variatie. Veel herders zijn begonnen met veedrijven en zijn uiteindelijk ingezet voor meerdere doeleinden.

 

Het is dus uiterst belangrijk dat je zorgt dat jouw herder 'werk' heeft. Dit hebben ze nodig om zowel fysiek als mentaal voldoening te krijgen. Zonder deze voldoening gaan ze zelf opzoek naar werk en dat vinden wij vaak ongewenst gedrag. We geven honden tegenwoordig vaak een taak door middel van hondensport. Denk daarbij aan Mantrailen, Praktijk-speuren, Detectie, Hoopers, Agility, IGP of Obedience. Er zijn tientallen sporten! Afhankelijk van wat jouw hond voor behoeftes heeft trainen de eigenaren één tot meerdere keren per week. Ook zie je vaak een combinatie van sporten. Zo doen mijn herders Agility en mantrailen. Een combinatie van fysieke en mentale uitdaging. 

 

Enkel wandelen of fietsen is NIET voldoende voor een werkhond. Ze hebben de uitdaging en samenwerking met de baas nodig om verzadigd en gelukkig te zijn. Samen wandelen vinden ze heerlijk en een stukje aan de fiets is ideaal om ze fysiek moe te krijgen.. maar een reële werkhond-eigenaar weet dat dat niet voldoende is om een gelukkige hond te hebben (met uitzonderingen daar gelaten). 

IGP
IGP
Appèl / Obedience
Appèl / Obedience
Agility
Agility

Essentiele onderdelen voor herders

Naast de normale vaardigheden zoals ontspannen wandelen, hier en inchecken bij de baas. Zijn er voor herder ook hele specifieke vaardigheden die je zeker moet trainen.

 

Impulsbeheersing

Herders zijn doeners. Zij doen en daarna pas gaan zij denken. Je wil ze van leren dat wanneer jij een bal (of kinderspeeltje) opraapt.. dat ze dit niet zomaar uit je hand mogen graaien. Je wil ze leren dat de bal van een groepje spelende kinderen niet voor de hond bedoelt is en dat hij daar neutraal langs af kan wandelen. Je wil ze leren dat de keuze niet happen, blaffen of bijten is. Impulsbeheersing is ESSENTIEEL voor herder.

 

Omgaan met prikkels

We willen herders leren dat ze niet op alles buiten hoeven te reageren. Hoe groter de voorspelbaarheid, hoe makkelijker een hond neutraal reageert. Je wil niet dat jouw herder denkt bij het zien van mensen/dieren/honden/fietsers/prikkels dat hij daar wat van moet vinden, naar toe moet of op moet reageren. Je wil dat de honden neutraal reageren, prikkels negeren en ontspannen buiten kunnen zijn zonder dat zij 'zich overal mee willen bemoeien'.

 

Leren omgaan met drive

Werken vanuit rust is leuk, maar wanneer herders enthousiast of zeer gemotiveerd raken komt daar nou eenmaal High Drive bij kijken. Het is een beetje alsof we tegen een heel druk iemand zeggen 'ga jij even 1 uur stil zitten op die stoel'. Dat is een hele moeilijke en frustrerende taak. Het is belangrijk dat we de honden leren hoe ze moeten omgaan met hun staat van zijn. Dat ze ook bereikbaar blijven in een staat van zijn met hele hoge opwinding of motivatie. Het is ook belangrijk dat ze dit ergens op mogen uiten, een fysieke uitlaatklep om deze opwinding/energie/frustraties op kwijt te kunnen. Denk daarbij aan spel door middel van bijten (bijtmouw, bijtrollen) of een actief tugtoy spelletje met de baas. 

De blijf overal stabiel kunnen uitvoeren is onderdeel van je basis training.
De blijf overal stabiel kunnen uitvoeren is onderdeel van je basis training.

Balans

Het is heel belangrijk om voor jouw hond een goede balans te vinden tussen fysieke uitdaging, mentale uitdaging en rust! Ook werkhonden hebben tijd nodig voor herstel. Zorgen dat jouw hond voldoende kan herstellen tussen activiteiten door is heel erg belangrijk. Wanneer een hond constant vermoeid is, kan er ook probleemgedrag ontstaan. Je wil een hond verzadigen in zijn behoeftes en niet oververmoeid maken.

Is een herder het geschikte ras voor jou?

  • Ben jij bereid elke dag meerdere uren tijd te steken in de training/samenwerking van jouw hond?
  • Ben jij consequent en een doorzetter?
  • Heb jij kennis over hondengedrag, trainingsmethodes of ben je bereid hier veel over te leren?
  • Kan jij jouw hond een 'baan' geven en zorgen dat hij daar meer dan voldoende tijd aan mag spenderen?
  • Heb je voldoende ruimte in huis voor houden van een grote actieve hond?
  • Houd je van lange wandelingen? Wandelingen door weer en wind? Of juist om 5 uur 's ochtends in de zomer?
  • Ben jij in staat om ook op drukkere dagen de hond voldoening te geven?
  • Ben jij bereid om jouw hele leven te laten draaien om het welzijn (fysiek en mentaal) van jouw hond? 
  • Kan jij omgaan met een hond met karakter? (zonder dat je daar correctie-gerichte trainingsmethodes op los laat..)

Kan je op alle bovenstaande vragen JA zeggen. Dan is een herder wellicht het geschikte ras voor jou.

 

Het hebben van een herder is een vak apart. Het hebben van een herder is voor de eigenaar een voltijdbaan. Kan jij dit aan jouw hond bieden? Of is een ander minder actief ras wellicht een betere keuze? Of is geen hond (op dit moment) een eerlijkere keuze?

 

En wanneer iedereen verzadigd is met zijn werk, dan is er daarna tijd voor herstel en rust.
En wanneer iedereen verzadigd is met zijn werk, dan is er daarna tijd voor herstel en rust.

Herders zijn een voltijdbaan.

Heb jij begeleiding nodig bij gedragsproblemen met jouw (werk)hond? 

Stuur een berichtje voor de mogelijkheden. Wij helpen je graag door middel van 1 op 1 lessen.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs: