· 

Weet jij het? Helaas te veel mensen niet.....

Elke cursus in les 1 vraag ik 'Wie ben je, wie heb je bij maar vooral WAAROM heb jij gekozen voor deze hond'. Daarbij komen de meest uiteenlopende antwoorden en soms ben ik toch wel verbijsterd over wat ik hoor, bijvoorbeeld 'Wij kozen ras X, want we wilde graag een makkelijke hond' of 'Ik vind ze er altijd zo mooi uitzien, dus wij wilde er ook graag een'. Gelukkig hoor ik ook regelmatig antwoorden die wel ergens op slaan zoals 'Ik koos voor een hond die gefokt is op werken met de baas, want ik wil er graag een sport mee gaan doen'.

 

En het klinkt misschien een beetje lullig om te zeggen 'regelmatig hoor ik ook antwoorden die wel ergens op slaan', maar het gebeurt te veel dat mensen letterlijk geen idee hebben wat het doel van dit type hond ooit geweest is of hoe sterk bepaalde karaktereigenschappen zijn. Eigenschappen waar wij, de mensen, duizenden jaren op geselecteerd hebben maar nu soms 'irritant' vinden in een hond. Denk hierbij aan een herder die waakt, een teckel die speurt of een bordercollie die drijft...

Keuze van het ras? Gebaseerd op????

Nadat ik in de cursus heb gevraagd WAAROM heb je gekozen voor dit type hond is mijn tweede vraag 'WAAR is dit ras oorspronkelijk voor gefokt'? Het is echt verbijsterend dat 75% van de mensen deze vraag niet kan beantwoorden. Persoonlijk vraag ik mij als hondenbaas en instructeur dan wel eens af hoe je tot een bepaalde keuze bent gekomen.. als je niet weet waar je eigenlijk voor kiest....

 

Het gevolg is dat sommige baasjes klagen over eigenschappen die ontzettend bij een bepaald ras horen. Of na verloop van tijd het toch geen 'match' vinden en een hond naar het asiel brengen of herplaatsen. 


De eigenschappen waar we op selecteren hebben ook tegenhangers...

Om maar even met mezelf te beginnen, mijn hondenhart ligt bij herders. Ik vind het fantastisch dat ze zo ontzettend trouw zijn, altijd met mij willen werken en daarbij 200% inzet geven, doorzettingsvermogen hebben, onvermoeibaar en slim zijn. Dit is tevens ook de valkuil van herders ze zijn daardoor ontzettend waaks, vinden (als je het ze niet goed aanleert) moeilijk rust en gaan dan slopen, geven niet op als ze iets willen maar dat niet krijgen, veel uitdaging nodig hebben en soms is het hond traint baas, omdat ze zo slim zijn. 

 

Zoals je leest zijn de meest waardevolle eigenschappen vaak ook meteen de uitdaging bij een hond en wanneer je bepaalde eigenschappen niet eens zou verwachten bij een hond wordt het extra ingewikkeld. 

Weet jij welk ras dit is en waar die oorspronkelijk voor gefokt is?
Weet jij welk ras dit is en waar die oorspronkelijk voor gefokt is?
Weet jij welk ras dit is en waar die oorspronkelijk voor gefokt is?
Weet jij welk ras dit is en waar die oorspronkelijk voor gefokt is?

Mooier maken dan het werkelijk is..

Op socialmedia, internet en tv zien we met name wat mensen willen zien. Wij, hondenbazen, schetsen graag het beeld dat onze hond perfect is (mede, doordat de druk in de maatschappij heel hoog ligt). Het nadeel daarvan is dat mensen soms een verkeerd beeld krijgen bij bepaalde rassen. De verwachting klopt niet en mensen komen bedrogen uit. Mooie voorbeelden hiervan zijn films met honden erin. Het gebeurt nog wel eens dat een bepaalde ras een hype wordt, nadat deze straalde in een film. Terwijl in werkelijk deze showhond 1000 uren aan training heeft gehad..

In die 'perfecte hond van de buurman' zitten waarschijnlijk ontelbaar veel uren van training.
In die 'perfecte hond van de buurman' zitten waarschijnlijk ontelbaar veel uren van training.

Alle hondenrassen behoren tot een rasgroep.. welke rasgroepen zijn er?

We hebben 10 verschillende rasgroepen:

Rasgroep 1 - Herdershonden en Veedrijvers

Rasgroep 2 - Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Rasgroep 3 - Terriërs

Rasgroep 4 - Dashonden

Rasgroep 5 - Spitsen en Oertypes

Rasgroep 6 - Lopende honden, zweethonden en verwante rassen

Rasgroep 7 - Staande honden

Rasgroep 8 - Retrievers, waterhonden en spaniëls

Rasgroep 9 - Gezelschapshonden 

Rasgroep 10 - Windhonden

 

In deze 10 rasgroepen staan meer dan 300 honden onderverdeelt. Het is natuurlijk ook niet raar dat je ze als hondenbaas niet alle 300 kent en laat staan alle eigenschappen weet. Het is wel belangrijk dit te weten van de hond die je hebt of graag zou willen. Passen deze eigenschappen binnen jouw levensstijl of woonsituatie? In deze blog gaan we niet alle rasgroepen nalopen, die blogs zijn er al meer dan genoeg. Deze informatie staat overal op internet en vind je gemakkelijk. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Raad van Beheer. Wat ik wel ga beschrijven zijn een aantal veel voorkomende honden, de raseigenschappen en de daarbij horende pluspunten en tegenhangers daarvan.

3 veel voorkomende rassen in Nederland

Je gaat merken bij de argumenten waarom mensen een bepaald ras kiezen er ook direct tegenhangers zijn waar mensen uitdaging in vinden bij hetzelfde ras. 

Labrador Retriever

Rasgroep: Retrievers, waterhonden en spaniëls

Oorspronkelijk taak (fokdoel): Helpen en ondersteunen bij de jacht. Het retrieven van afgeschoten wild. De honden werkten daar samen met baas, maar waren vaak ook in gezelschap van andere honden.

 

Waarom kiezen mensen vaak een labrador: Een vriendelijke, open en opgewekte hond. Relatief makkelijk in omgang en is graag rondom mensen en andere dieren. Hebben (wanneer goed getraind) een prima gehoorzaamheid en hebben veel energie.

Valkuil voor dit ras: Ze vinden alles en iedereen leuk en kunnen prikkels/mensen/dieren/dingen moeilijk negeren. Ze zijn wild, druk en lomp. Retrieven (haal en breng) graag spullen en pakken daardoor alles vast in met hun bek. Bij weinig tot geen gehoorzaamheid worden ze een soort van ongeleide projectielen die iedereen 'lastig vallen'.


Mechelse herder

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers

Oorspronkelijk taak (fokdoel): Werd vroeger gebruikt voor kuddebewaking, maar naarmate er steeds minder kuddes waren werd hij steeds meer ingezet voor erfbewaking of verdedigingswerk. Dit ras werkte daardoor veel alleen en niet in roedelverband.

 

Waarom kiezen mensen vaak een Mechelaar: Altijd klaar voor actie, veel drive, waakzaam, trouw aan baas, geschikt voor diverse sporten.

Valkuil voor dit ras: Bij te weinig uitdaging gaan ze zelf een taakje zoeken en dat is meestal geen taak waar de baas blij van wordt. Ze zijn onvermoeibaar en een rondje door de wijk is echt te weinig, bij het aanschaffen van een Mechelaar (of andere werkhond) is fanatiek samen sporten een verplichting. Door de waakzaamheid zeer alert/beschermend en willen daardoor op alles reageren. Niet altijd sociaal naar andere honden.


Teckel (kortharig)

Rasgroep: Dashonden

Oorspronkelijk taak (fokdoel): Teckels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar dit ras vermoedelijk in de Middeleeuwen gefokt werd. Een dashond was een betrouwbare metgezel voor jagers en werd vooral ingezet voor de zelfstandige jacht op dassen en vossen.

 

 

Waarom kiezen mensen vaak een Teckel: Teckels zijn vrolijk, onafhankelijk, actief en slim. Daarnaast vinden mensen het een praktisch formaat en een leuke hond om te zien. 

Valkuil voor dit ras: Je hoort het vaak 'mijn teckel is eigenwijs'. De teckel is gefokt als jachthond op klein ongedierte en moest daarbij zelfstandig werken. Die 'eigenwijsheid' is dus gewoon de zelfstandigheid die er na al die jaren nog inzit. Zij doen vaak ook enkel een taak waar ze het 'nut' van inzien en na de oefening 'zit' drie keer te hebben gedaan, geloven ze het wel.


Het pluspunt is vaak ook de valkuil

Zoals je hierboven hebt gelezen is de reden waarom we een hond kiezen vaak ook de valkuil. Deze karaktereigenschappen slaan soms door of vinden we alleen fijn 'als het ons uitkomt'. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de raseigenschappen van jouw hond te kennen en daarop in te spelen. Wil je niet een hond die met zijn neus aan de grond geplakt zit? Kies dan niet voor een hond met jachtinstinct! Wil je geen hond die veel blaft? Kies dan geen bewaker. Wil je geen hond die vaak vies en nat is? Kies dan geen retriever. Die houden nou eenmaal van elke waterplas die ze zien... 

Weet jij welk ras dit is en wat het fokdoel is?
Weet jij welk ras dit is en wat het fokdoel is?

Voldoen aan behoeftes

Een mooie gedachtegang is 'wanneer ik een herder neem en die laat bijten, dan gaat hij alleen maar in meer dingen bijten'. In werkelijkheid is het zo wanneer je de natuurlijke behoefte van jouw hond voorziet het zomaar inzetten van deze behoefte afneemt. Je hond is namelijk al verzadigd. Een aantal voorbeelden hiervan 

 

  • Een jachthond die wekelijks traint op speuren en gebruik mag maken van zijn neus zal ten eerste ontzettend blij zijn, maar ook minder 'zomaar zijn neus' achterna lopen. 
  • Een herder die regelmatig positief op een bijtmouw mag bijten, gaat echt niet vaker iemand bijten. Sterker nog, jouw hond is blij dat hij mag doen wat hij graag doet en zal daardoor goed in zijn vel zitten en minder gefrustreerd zijn.
  • Een labrador die leert spullen te 'retrieven' en daarbij helemaal mag doen wat hij graag doet. Gaat naar alle waarschijnlijk minder spullen van de grond pakken, omdat de natuurlijke behoefte al verzadigd is.

Het is natuurlijk altijd belangrijk om het op een juiste manier te trainen en daarbij rekening te houden met bepaalde contexten.

Bijna alle honden zijn gefokt met een doel en het ontzettend jammer dat veel honden niet samen met de baas een sport beoefenen. Samen met jouw hond sporten versterkt de band, laat jullie beide leren en groeien en je hond is voldaan en blij. De meeste honden hebben niet voldoende aan een aantal wandelingen en een hersenwerkje als enige uitdaging.

Beloning is samen spelen, nadat we samen een slachtoffer hebben teruggevonden met speuren.
Beloning is samen spelen, nadat we samen een slachtoffer hebben teruggevonden met speuren.

En dan heb je ook nog kruisingen...

Een kruising, twee (of met voorouders erbij meerdere verschillende rassen) gecombineerd in één hond. Klinkt fantastisch toch, je krijgt dan vast alle pluspunten van alle rassen en dan heb je een perfecte hond.... In werkelijkheid zie je vaak dat een kruising veel ambivalent gedrag vertoont. Gedrag waaruit blijkt dat de hond in conflict is met zichzelf. Wanneer je een jachthond combineert met een molosser dan is het best logisch dat de hond soms zelf ook niet meer weet wie hij nou eigenlijk is. 

 

En met een beetje pech krijg je alle valkuilen gecombineerd in één hond en heb je daarmee best wel een ingewikkelde hond. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen een kruising. Alleen soms zie je kruisingen en dan denk je 'WAAROM wil je dit combineren?' en een andere vraag kan zijn 'Zit er tussen die meer dan 300 rassen geen een hond die bij jou past, waardoor we nog meer combinaties maken?'. 

En soms wordt een bepaalde kruising ontzettend populair: de Doodle

Misschien wel een van de meest populaire honden op dit moment de Doodle en alles waar bij hoort. Van aussie-doodle, labra-doodle, golden-doodle, berner-doodle, border-doodle, mali-doodle (malinois=mechelaar), Cavapoo (Cavelier x Poedel). Er zijn ontelbaar veel kruisingen rondom de doodle op dit moment. Het bijzondere is ook dat mensen van deze twee rassen één naam maken en het daarom soms lijkt dat het een ras is, maar het blijft een kruising. 

 

Mocht je interesse hebben in een variant van de Doodle maak dan vooral eens kennis met een aantal honden die deze kruising zijn. Is het wat je verwacht of misschien toch niet? Onderstaand mijn ervaring over de Doodle

 

Waarom kiezen mensen voor een doodle-kruising (de meest gehoorde redenen op de hondenschool)

Doodles staan bekend als vrolijke, open en sociale honden. Het zijn gezellige, maar actieve huishonden. Mensen zijn opzoek naar een hond die makkelijk is in omgang naar mensen en dieren. Het is regelmatig de eerste hond van mensen. Ze zijn hypoallergeen is ook een veel gegeven reden. Tja soms hoor je toch ook gewoon 'ze zien er leuk uit'  of 'mijn buurvrouw heeft er een en die is heel schattig'.

 

Valkuil voor een doodle-kruising

Je kruist twee actieve rassen met elkaar, waardoor de doodle vaak barst van de energie. Ze zijn impulsief en soms wat onbehouwen, denk daarbij aan snel afgeleid en springen naar mensen of dingen. Zeker omdat ze zo vrij zijn en alles leuk vinden, willen zij overal naar toe en overal bijzijn. Daarnaast zijn poedels moeilijke eters en zijn doodles daarom soms lastig te motiveren met voer. Ook zit er eigenlijk altijd veel jacht in de kruising, waardoor geurtjes of bewegende objecten een trigger kan zijn voor de honden. De vacht vraagt om veel verzorging en regelmatig een bezoek aan de trimsalon, ook daar dien je als eigenaar rekening mee te houden. 

Conclusie

  • Kies een hond die qua karakter bij jou past en niet qua uiterlijk.
  • Kies een hond die ook qua formaat bij jou past en je gezins- en woonsituatie. 
  • Maak kennis met diverse honden van een ras, de ene hond is de andere hond niet. 
  • Ga met mensen in gesprek over het ras en wat vinden zij heel herkenbaar, moeilijk of juist leuk.
  • Kijk ook eens naar karaktereigenschappen van het ras waar je wellicht minder blij mee bent. Kan je daar mee leven of ga je je daar aan storen? Je kan bepaalde eigenschappen simpelweg niet 'veranderen of eruit trainen'. 

Maar het aller belangrijkste kies heel BEWUST welke ras (of kruising) je neemt. 

Willen jullie een hond nemen, maar twijfel je welke bij jullie past? Neem dan contact op en we gaan samen zoeken naar een match.

 

Natuurlijk zijn er ook heel veel hondenbaasjes die wel weten welke raseigenschappen bij de hond horen die ze hebben en daar ook goed op handelen. Complimenten voor jullie!!

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus