· 

Een muilkorf aanleren? Overbodig of altijd verstandig?

Wanneer ik tijdens de cursussen vraag 'wie gaat er de muilkorf aanleren?' dan komt daar altijd weinig reactie op. De reactie die ik voornamelijk krijg is 'waarom zou ik dat willen?'. Er zijn heel veel redenen om dat te willen en in deze blog vertel ik je waarom.

Eerst ga ik je vertellen waar een goede muilkorf aan dient te voldoen. Het is namelijk belangrijk dat een muilkorf comfortabel draagt voor jouw hond. 

 

Een goede muilkorf

 • Zorgt ervoor dat een hond vrij kan ademen en hijgen.
 • Belemmerd niet als de hond wil drinken.
 • Draagt comfortabel en schuurt niet boven op de neus.
 • Geeft mogelijk tot het geven van voer uit je hand aan de hond.

Bovenstaande eisen zijn heel belangrijk om te controleren. Zeker wanneer je hond regelmatig of voor langere tijd de muilkorf dient te dragen. 

 

Een snuitje is geen muilkorf. Een snuitje gebruiken dierenartsen vaak. Dit is een lapje stof dat om de snuit gaat. De hond kan daardoor de bek minimaal open doen en daardoor niet hijgen en dergelijke. Een snuitje is prima voor kort gebruik, maar niet voor langer dan 5 minuten.

Bedankt voor deze mooie foto van Ravi
Bedankt voor deze mooie foto van Ravi

6 redenen om een muilkorf aan te leren

1. Vakantielanden

Gaat jouw hond mee op vakantie? In sommige landen is het verplicht een muilkorf bij te hebben en voor sommige rassen zelfs verplicht om op openbare plekken te dragen. Duitsland heeft een speciale lijst met rassen waarvoor dit verplicht is. In Oostenrijk is het ook verplicht om je hond in het openbaar vervoer een muilkorf te laten dragen. 

 

Het wordt vaak gedoogd als jouw hond het niet draagt, maar wanneer iemand zich onveilig voelt (om wat voor reden dan ook) en vraagt of je jouw hond wil muilkorven. Dan ben je dit in meerdere landen verplicht. 

 

Ik vertel meer over dit onderwerp in de blog: 'Op vakantie met je hond, waar moet je op letten?'

 

2. Bezoek aan de dierenarts (of trimsalon, fysio etc.)

Groot of klein.. alle honden kunnen bijten en als ze willen hard ook! Wanneer jouw hond het spannend vindt bij de dierenarts zorgt een muilkorf voor extra veiligheid, maar ook een stukje rust bij de hond. In deze setting zijn honden sowieso meer gestresst dan thuis en wanneer je hond dan 'ineens' een muilkorf om zijn neus krijgt kan dit voor flinke problemen zorgen. Je wil niet dat de hond daarvan nog meer stress krijgt. Wanneer je hond de muilkorf kent is dit geen extra stressfactor en geeft het meer rust tijdens het bezoek. 

 

Rex neemt zelf zijn muilkorf mee naar de dierenarts.
Rex neemt zelf zijn muilkorf mee naar de dierenarts.

3. Medische redenen

Heb jij een hond die alles van straat wil eten? Of krijgt jouw hond complete error van een medische hondenkraag? Een muilkorf kan daarbij ondersteunen. Door het dragen van een muilkorf is het voor jouw hond moeilijker om alles van te grond te eten (niet onmogelijk, maar wel een stuk lastiger). Of wanneer jouw hond heel onrustig wordt van de medische hondenkraag of romper kan een muilkorf een alternatief zijn om van de wond af te blijven. 

 

4. Preventie of verplicht na een bijtincident

Het soms lastig om toe te geven, maar sommige honden kunnen echt een risico vormen voor de buitenwereld, ongeacht hoe groot of klein. Het is natuurlijk een feit dat wanneer een herder of een boomertje bijt, er een verschil van schade is. Desondanks wil je niet dat jouw hond dit gedrag inzet. Een muilkorf zorgt voor extra veiligheid en je voorkomt daarmee een bijtincident. 

 

Een hond bijt maar zelden uit echte agressie. Vaak spelen andere factoren een grotere rol zoals onzekerheid of geen andere uitweg vinden (aan de lijn zitten en niet uit de situatie kunnen).

 

5. Voor de sport of voor werkhonden

Bij sommige sporten is het dragen van een muilkorf ook raadzaam en/of zelfs verplicht. Bijvoorbeeld wanneer windhonden met meerdere over de renbaan gaan. De opwinding en het jachtinstinct is hierbij zo hoog dat een muilkorf verplicht is om veiligheidsredenen. Ook zie je sommige werkhonden tijdens werk met een muilkorf lopen of tijdens een inzet. Vaak gebruiken zij voor dit soort activiteiten een ander type muilkorf. Deze muilkorf is meer dicht, maar zorgt er wel voor dat de hond meer dan voldoende ruimte heeft om te blaffen en te hijgen.

 

6. Baat het niet dan schaadt het niet

Leer jij jouw hond de muilkorf positief aan en heb je hem vervolgens nooit nodig? Fantastisch toch. Dat is voor de hond veel fijner dan wanneer je het niet introduceert of aanleert en je hond ineens een muilkorf om zijn snuit geduwd krijgt.. 

Ilona Swagerman met haar hollandse herder Ichiro tijdens een abseiling. Deze toffe foto is gemaakt door Stephanie v.d. Wallen.
Ilona Swagerman met haar hollandse herder Ichiro tijdens een abseiling. Deze toffe foto is gemaakt door Stephanie v.d. Wallen.
Tijdens het abseilen is een muilkorf verplicht uit veiligheid voor hond en baas. De honden worden eerst getraind, voordat zij 'zomaar' dit doen. Foto gemaakt door Stephanie v.d. Wallen.
Tijdens het abseilen is een muilkorf verplicht uit veiligheid voor hond en baas. De honden worden eerst getraind, voordat zij 'zomaar' dit doen. Foto gemaakt door Stephanie v.d. Wallen.

Het creëert kansen voor honden met een verleden

Op onderstaande foto zie je Fenna. Op het asiel hebben ze Fenna positief de muilkorf aangeleerd en daardoor was het mogelijk voor Fenna om deel te nemen aan het trainingsblok van Dutch Cell Dogs. Zij was comfortabel met het dragen van de muilkorf en kon voer aannemen uit de hand. De muilkorf zorgde voor veiligheid, zowel voor haarzelf als voor de omgeving. Dankzij de muilkorf heeft Fenna in het trainingsblok heel veel geleerd en mooie groei laten zien. Zonder muilkorf had zij niet deel kunnen nemen. 

Fenna tijdens de training van Dutch Cell Dogs.
Fenna tijdens de training van Dutch Cell Dogs.
Lekker met haar rug over het gras schuren.
Lekker met haar rug over het gras schuren.

Welk model of merk muilkorf ga je kiezen?

Honden hebben verschillende snuiten en daarom zijn er ook verschillende muilkorven op de markt, bijvoorbeeld voor windhonden of juiste kort snuiten. Voor de gemiddelde hondensnuit adviseer ik de Baskerville muilkorf aan. Dat is ook de muilkorf die je op bijna alle afbeeldingen in deze blog ziet.

 

 • De muilkorf draagt comfortabel en past goed.
 • de hond heeft voldoende hijg- en drinkruimte (mits je de juiste maat hebt). 
 • Heeft een afneembaar bandje, waardoor je hem op 1 of 2 plekken kan vastzetten.
 • Past op bijna alle hondensnuiten (met uitzondering kort snuiten of lange snuiten zoals windhonden).
 • Degelijk materiaal en makkelijk schoon te maken.

 

Ace is helemaal in orde met het dragen van zijn muilkorf en showt hem vol trots.
Ace is helemaal in orde met het dragen van zijn muilkorf en showt hem vol trots.

Positief aanleren van de muilkorf

 • Zorg dat je een muilkorf hebt die goed past. Dit betekent dat een hond kan hijgen, drinken en voer aannemen. Houd de muilkorf vast en laat de hond kennis maken. 
 • Wanneer de hond naar de muilkorf kijkt, eraan ruikt of interesse toont ga je clicken/belonen.
 • Wanneer de hond zijn snuit richting de muilkorf beweegt, clicken en belonen. (de hond beweegt zelf naar de muilkorf, niet de muilkorf naar de hond bewegen.)
 • Wanneer de hond zijn snuit in de muilkorf plaatst (dit hoeft maar een fractie van een seconde te zijn), clicken en belonen
 • Wanneer de hond zijn snuit in de muilkorf plaatst, ga je de click uitstellen (1 tel, 2 tellen, 3 tellen etc.). Op deze manier blijft de hond langer met zijn snuit in de muilkorf
 • Wanneer de hond comfortabel is met het houden van zijn snuit in de muilkorf ga je langzaam de muilkorf 'nep' vastmaken, click en belonen
 • Wanneer de hond comfortabel is met het houden van zijn snuit in de muilkorf en het nep vastmaken van de sluiting blijf je dit belonen. Uiteindelijk ga de muilkorf vastmaken en ook dan clicken en belonen.
 • Hond draagt comfortabel de muilkorf, je gaat de duur van het dragen uitbouwen. Begin met een paar tellen en maak het dragen zo steeds langer.

Het is belangrijk dat je pas naar een volgende stap gaat wanneer je hond de huidige stap goed beheerst. Dat wil zeggen wanneer je de oefening 5 keer herhaalt en de hond doet 5 keer het juiste, dat je pas doorgaat na een moeilijkere stap.

Op deze foto zie je goed dat Rex kan hijgen met een muilkorf om. Top!
Op deze foto zie je goed dat Rex kan hijgen met een muilkorf om. Top!

Ben positief wanneer je iemand met een muilkorf ziet!

Wanneer je de volgende keer, in welke setting dan ook, een verstandige baas ziet met een hond die een muilkorf draagt geef dan eens eens compliment in plaats van dat je met afschuw er naar kijkt. Chapeau voor de hondenbaasjes die verantwoordelijkheid nemen en veiligheid (in allerlei vormen) vooropstellen!

 

Wil jij begeleiding bij het positief aanleren van de muilkorf bij jouw hond? Neem contact op.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus