· 

Het dagboek van een puppy!

Met enige regelmaat hebben wij een 'bonushond' in huis. Een hond of pup waar wij op passen en vaak ook trainen. In dit geval komt er een Hollandse herder pup naar verwachting zo'n 7 a 8 weken bij ons wonen en gaat daarna naar haar forever home. In dit dagboek geef ik elke week een update over alles wat er met de pup ondernomen is. Wil jij dagelijks alles volgen over Loa? Volg haar (En Nera en Mexi) op Instagram @shepherdblend. Wij delen alle avonturen in de stories.

Voorbereiding (week 23 - 2023)

In de eerste week komen er twee pups, twee teefjes Loa en Mack. Loa blijft naar verwachting 7 a 8 weken en Mack vertrekt na 1 weekje naar haar forever home. Natuurlijk lopen er in ons huishouden nog twee herders rond en is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. 

 

 • Puppyren binnen en puppyren buiten. 
 • Genoeg mogelijkheid voor de volwassen honden om rust te pakken. (extra manden in andere ruimtes)
 • Meer drinkbakken in en rondom huis.
 • Voldoende puppyvoer in huis.
 • Alles gecontroleerd en het huis puppyproof maken (planten omhoog, schoenen uit het zicht, rommel uit de tuin etc.)

Het voordeel voor mij is dat er meer dan genoeg speeltjes, riemen, halsbanden en tuigjes liggen. Extra spullen aanschaffen is daardoor niet nodig.


Eerste week bij ons (pups 7 weken, week 24 - 2023)

De pups zijn sinds zondag 11 juni bij ons en wat zijn ze stoer. Ze mochten eerst in alle rust het huis verkennen, daarna zijn ze geïntroduceerd aan Nera en als laatste aan Mexi. Zo trots op hoe de dames puppy's verwelkomen. Op dag 1 mochten de pups lekker wennen, ontdekken en heel veel slapen.

 

Op dag 2 hebben we voor het eerst een rondje over het zandpad gewandeld. De pups lopen hierbij los en mogen zelf ontdekken. Natuurlijk gaan we naar een zandpad waar geen andere dieren/mensen zijn en op een rustige plek ligt. Daarnaast zie je dat zie nu meer los komen, ze spelen meer met Nera en Mexi, durven speeltjes te stelen en gaan soms ook gewoon zelf rustig liggen en natuurlijk slapen ze ook nog heel erg veel. De oortjes van Mack zijn ondertussen ook allebei recht gaan staan!

 

De pups hebben deze week ook voor het eerst een tuigje aan gekregen en dat was even wennen, haha. Daarnaast hebben we korte stukjes aan de lijn gelopen en ook dat was even wennen voor ze. Ze doen het verder super goed. Ze plassen en poepen 95% van de tijd buiten, het voordeel van zomerpuppy´s. Op nieuwe plekken gaan ze direct op onderzoek uit en ze zijn nieuwsgierig. Soms schrikken ze van iets, maar het herstelvermogen is groot. Ze waren op woensdag mee naar een bijscholingsdag en hebben daar in de puppyren heerlijk rond gekeken, geknuffeld en geslapen. 

 

De pups hebben afgelopen week verschillende keren buiten een rondje gewandeld en op een paar nieuwe plekken geweest, zoals de trainingshal, de tuin van een vriendin, het lesveld, verschillende bospaden en hebben ook contact gemaakt met diverse mensen. Daarnaast hebben ze gigantisch veel samen en met Nera en Mexi gespeeld. Je zag ze gedurende de week steeds vrijer worden. Ze eten goed, ze poepen goed en slapen veel. Zoals het hoort. Ook hebben we donderdag voor het eerst ´getraind´. Ze hebben kennisgemaakt met de clicker, de handtouch en deden we samen een apporteer spelletje. Waar we aan het begin van de week er s´ nachts regelmatig uit moesten, gaat het nu al beter. Dappere puppy´s. 

 

Morgen gaat Mack naar haar nieuwe baasjes en is alleen Loa nog bij ons. Ze zijn morgen 8 weken oud en we gaan volgende week wat meer plekjes bezoeken, korte trainingsmomenten houden en vooral ook weer heel veel slapen. 


Tweede week bij ons (Loa, 8 weken - week 25, 2023)

Op zondag werd Mack bij ons opgehaald door haar baasjes en daar gaat ze een mooie toekomst tegemoet. Loa blijft nog gezellig een tijdje bij ons. Op zondag mocht ze mee op vaderdag bezoek. Kleedje mee, speeltje mee en koekjes mee. Wat deed ze het braaf. Tussen al het gepraat en geklets door ging ze lekker liggen slapen. Dappere!

 

Daarnaast zijn we wat meer bezig met mini trainingssessies. We hebben een start gemaakt met 'af' en 'tussen' en herhalen we regelmatig de 'handtouch'. Ze leert ontzettend snel. In de ochtend begonnen met 'af' en aan het einde van de dag bleef ze in positie terwijl ik een aantal tellen recht sta, knap! Ze is wat kieskeurig, maar voor het juiste voertje werkt ze heel erg hard. De ultieme beloning is (zoals vaak bij herders) echt haar speeltje. Ergens mee naar toe gaan vraagt veel energie van je pup, dus daarna lekker de rest van de dag thuis geslapen en rustig aan gedaan. 

 

Ook helpt ze in de lessen als extra afleiding bij de gevorderde honden en dat is tevens een goede oefening voor Loa om te leren omgaan met prikkels en te leren dat ze prikkels kan negeren. Op nieuwe plekken gaat ze wijs op ontdekking en ook nieuwe mensen begroet ze fier en vrolijk.

Derde week bij ons (Loa, 9 weken - week 26, 2023)

Wat groeit ze ontzettend hard. Fysiek en mentaal! Loa is een ontspannen, maar leergierig hondje en dat is ontzettend fijn om mee te mogen werken. Ze mocht ook deze week helpen in de lessen. Dit is natuurlijk voor cursisten een leuke en schattige afleiding om te gebruiken in de training, maar ook voor Loa ontzettend belangrijk. Ik wil namelijk dat zij leert dat wanneer zij aangelijnd is, zij niks met andere dieren/mensen/dingen moet. Zij mag al deze prikkels negeren en wordt beloond voor inchecken en rustig gedrag. Dat vind ik namelijk een TOP socialisatie. Leren dat je niet alleen op deze wereld bent, maar dat je niet perse iets moet met alles wat je tegenkomt. (Lees de blog: Socialisatie? Of een overkill aan prikkels)

 

Elke dag trainen we, meestal is dit meerdere keren per dag kort. Sessies van maximaal 5 minuten, maar liever nog korter.
Wat hebben we tot nu toe allemaal getraind? 

 • Af en in positie blijven terwijl ik recht op sta.
 • Af en in positie blijven terwijl ik stapjes op mijn plek zet of een keer met mijn armen zwaai.
 • Handtouch.
 • Hier in combinatie met handtouch.
 • Leren omgaan met een lijn aan haar tuig of halsband en het meelopen belonen.
 • Rust vinden op verschillende plekken. (langs het trainingsveld, als ik random ergens ga zitten of gewoon in de woonkamer)
 • Pootjes op.
 • Tussen (positie waarbij hond tussen de benen staat).
 • Twist & Turn (oefening waarbij de hond links om en rechts om draait).
 • Leren omgaan met harde geluiden, auto's/fietsers, wandelaar, vogeltjes en alle andere rare prikkels op deze aardbol
 • Leuk spelen met Nera en Mexi en andere stabiele hondenvriendjes.
 • Lekker los rennen op veilige plekken en leren omgaan met vrijheid.
 • Snuffelen en op eigen tempo nieuwe locaties ontdekken.
 • Alleen zijn in huis, maar ook in de autokennel.

Poehhh, als ik het zo lees heeft Loa al heel erg veel geleerd. Het is dus ook niet gek dat ze elke dag heel erg veel slaapt en hersteltijd nodig heeft. Het is belangrijk dat je een balans hebt in de activiteiten. Zo herhalen we veel dingen en we doen een paar keer per weeks iets compleet nieuws. Slaap is essentieel bij het krijgen van een stabiele pup. 

 

Vierde week bij ons (Loa, 10 weken - week 27, 2023)

Je merkt dat Loa enorm aan het groeien is. Fysiek, maar ook mentaal. Ze blijft ontzettend vrij van karakter en gaat steeds meer zelf op ontdekking. Op nieuwe plekken is ze niet echt onder de indruk en gaat het liefste even bij iedereen knuffelen. We gaan deze week wat meer echt trainen op locatie. Tot op heden zijn we wel op veel nieuwe plekken geweest, maar was het aanwezig zijn voldoende. Komende week gaan ook kijken of het lukt om op locatie te wandelen zonder trekken, af en blijf, handtouch en hier. 

 

We zijn in het dorp geweest om te trainen, ze is ook mee geweest naar een agility wedstrijd (veel hard geroep, blaffende honden en drukte) en ook op deze plekken heeft ze heel dapper kleine oefeningen uitgevoerd. Ze maakt makkelijk contact en vindt eigenlijk alles en iedereen leuk. Op zondag hebben we deelgenomen aan Puppy Pawcamp. Dit is een workshop die maandelijks plaats vindt en daarbij gaat het vooral om Fitness en stabilisatie/balans oefeningen. Wanneer je op jonge leeftijd lichaamsbewustheid creëert heb je daar een heel honden leven lang plezier van. Tijdens het wachten heeft ze braaf op haar kleedje rond gekeken, terwijl andere honden renden en trainden. Het vinden van rust, terwijl andere honden hoog in opwinding zijn vind ik erg belangrijk om een jong (werk)hondje te leren. We ondernemen veel met haar, maar zorgen ook voor voldoende rust. Tussen alle uitjes zit minstens één dag rust, zodat ze goed kan herstellen en bijkomen.

Vijfde week bij ons (Loa, 11 weken - week 28, 2023)

Daar waar Loa in het begin super braaf was, begint ze nu wat streken te krijgen (leuk!). Ik houd er wel van als pups een beetje durven doen en daarmee wat extra zelfvertrouwen krijgen. Ik heb Loa in de afgelopen weken nog geen enkele keer heel angstig of geschrokken gezien. Ze is ontzettend stabiel voor haar puppy-leeftijd. Als ze nu in een situatie terecht komt waarvan ze zelf twijfelt dan zie je haar even denken en verwerken en daarna direct herstellen en doorgaan. Dat is erg knap.  Ik ben benieuwd als we de angstfase in gaan (vanaf circa 12 weken) of dat haar gedrag daar in gaat veranderen. 

 

Ze heeft deze week kennis gemaakt met zwemmen. Bij de hondenschool hebben we een klein zwembadje met ongeveer 30 a 40 cm water erin. Loa kan hier net wel/net niet in staan, waardoor ze een beetje moet zwemmen als ze rond wil bewegen. Ook hierbij zag je haar in eerste instantie even twijfelen, verwerken en daarna dapper gaan. Heel erg knap. Ook merk je dat ze steeds makkelijker zelf haar rust vindt en daarvoor niet altijd meer in de bench gaat/moet. Ze gaat ook zomaar ergens liggen en dan pakt ze zelf haar rust, ondanks dat er nog twee honden rond lopen. Knap.

Zesde week bij ons (Loa, 12 weken - week 29, 2023)

Iedereen herkent dat wanneer je ergens loopt met je pup, dat mensen dit ontzettend aaibaar vinden.. En dat maakt trainen of trainen op het negeren van prikkels soms uitdagend of zelfs onmogelijk. Zo was ik gisteren met Loa in de dierenwinkel, waarbij ik haar graag wilde leren dat ze andere mensen/dieren/dingen kan negeren. Loa heeft namelijk een ontzettend open en sociaal karakter en dat is super fijn, maar zorgt er ook voor dat ze overal naar toe rent om kennis te maken. Dat is nu leuk, maar over een aantal maanden al iets minder leuk en als ze een volwassen herder is zitten sommige mensen maar vooral de eigenaar er niet op te wachten dat je hond door iedereen geaaid wil worden, want dat kan nou eenmaal niet altijd. Terwijl ik in de dierenwinkel een rondje loop willen diverse mensen en medewerkers haar benaderen. Zij roepen haar, gaan door de knieën of steken zelfs al een hand uit om haar te aaien. Op dat moment stap ik achteruit en wanneer Loa met mij mee beweegt wordt ze beloond. Daarnaast zeg ik altijd 'Oh ze leert dat het oké is om mensen te negeren!' en je ziet mensen dan ook altijd wat verbaasd kijken. 

 

Wat je nu aan je hond leert als 'normaal' wordt ook normaal voor je hond. Wanneer jij je pup nu leert dat hij ongegeneerd naar alles en iedereen toe mag voor een fijne aai of koekje wordt dat je standaard voor de komende 10 jaar! Ik leer een pup graag dat mensen leuk zijn, maar dat zij niet te pas en onpas overal naar toe mag lopen. Zij wordt beloond voor inchecken bij mij, rustig rond kijken en daarna lopen we rustig verder. Dit train ik natuurlijk niet alleen in de dierenwinkel, maar op alle plekken waar wij momenteel komen.

 

Maandag 24-7 - Loa is vertrokken naar haar baasje!

Zes weken hebben wij genoten en gelachen met Loa, in de volksmond, Lootje. Vandaag is zij met 13 weken en 1 dag opgehaald en met haar baasje meegegaan. Wat een braaf, maar leergierig hondje is dit. 

 

Zindelijkheid

Loa lag vanaf dag 1 in een hele ruime kennel en was met 9 weken toch wel 95% zindelijk. De theorie dat je 'een kleine kennel, zodat ze geen ruimte hebben om te plassen' moet hebben is daarmee ook heerlijk ontkracht. In de eerste paar weken ben ik er 's nachts een aantal keer uit geweest en daarna had Loa vrij snel door hoe het werkt. Super knap. Ook had zij de gehele dag en nacht toegang tot water, omdat ik het belangrijk vind dat ze kunnen drinken wanneer ze dorst hebben, ook al moet ik daardoor een keer extra mijn bed uit.

 

Training

We zijn op dag 3 gestart met het aanleren van de clicker en ook dit had ze snel door. In de afgelopen weken hebben we gewerkt aan de volgende commando's:

 • Aandacht voor baasje
 • Aan de voet
 • Tussen
 • Pootjes op
 • Handtouch
 • Hier (prrrrrrrrrt is daarvoor mijn commando)
 • Wandelen zonder trekken (dat is eigenlijk geen commando, dat wordt een gewoonte)
 • Af
 • Blijf

Dit zijn de echte basiscommando's. Deze commando's verder uitbouwen en stabiel maken is aan de eigenaar. 

Daarnaast hebben we getraind op:

 • Leren omgaan met prikkels, zoals auto's/andere honden/rare geluiden/drukkere plekken (Omgaan betekent = je hoeft er niks mee)
 • Zelfstandig rust vinden in huis, in de autokennel of in haar bench 's nachts.
 • Op diverse locaties getraind aan de basiscommando's.
 • Het zelf oplossend vermogen stimuleren
 • Leren omgaan met vrijheid als je los loopt
 • Puppy Fitness (lichaamsbewustzijn)

Loa was in alles een zeer snelle, maar stabiele pup. 

Ik wens haar heel veel succes in de KNPV en bij haar nieuwe baasje.

 

Zet hem op Lootje!