· 

Trigger stacking - herken jij het?

Trigger stacking is de officiele term en die zegt je misschien niet zo veel, maar als we het hebben over een 'emmer die vol loopt door stress en prikkels' is het al een stuk duidelijker. Als je het vrij vertaalt betekent het 'opeen stapeling van  prikkels' welke in een korte tijdsbestek achter elkaar plaats vinden. De hond heeft geen tijd om te herstellen en uiteindelijk loopt de emmer over ---> incident. 

'zomaar uit het niets..'

Je kent het wel verhalen over incidenten met honden waarbij wordt vermeld 'hij deed het zomaar uit het niets'. 

  • Misschien heb jij als baas hele belangrijke signalen gemist?
  • Misschien is de hond zeer vaak gecorrigeerd voor het geven van signalen en slaat hij deze nu over uit angst en komt meteen in actie?
  • Misschien zijn er de afgelopen 24 uur nog veel meer stress momenten geweest en is dit de druppel?
  • Misschien heeft je hond pijn en is de pijnprikkel een reden tot inzetten van bepaald gedrag

Dit zijn vaak de meest voorkomende redenen waardoor mensen ervaren 'hij deed het uit het niets'. Een hond doet nooit (of maar heel zelden) iets uit het niets. Honden zijn van oorsprong conflict vermijdende dieren. Zij gaan enkel het conflict aan als zij echt geen andere uitweg meer zien.


Natuurlijk valt er over alle vier de gegeven redenen veel te vertellen, maar in deze blog gaan we focussen op 'trigger stacking'. Het gebeurt niet alleen bij honden, maar ook bij ons mensen.

 

We hebben allemaal wel eens zo'n dag dat je denkt ...... je staat op en de tandenpasta is op, daarna start je auto niet, je staat vervolgens in de file en bent te laat, op het werk zit die éne collega weer te vervelen en uiteindelijk valt ook nog je koffie over je bureau met als gevolg dat je even 'ontploft'. Wanneer deze gebeurtenissen verspreid over zeven dagen zouden gebeuren was er naar alle waarschijnlijkheid niet zo heel veel aan de hand, maar omdat de gebeurtenissen elkaar kort opvolgen is het uiteindelijk te veel.

 

Voor honden is dit hetzelfde. Je stapt de deur uit en de spannende vuilniswagen komt langs, vervolgens komen er dezelfde ochtend een monteur langs in huis, bij de volgende wandeling kom je een kat tegen en ook nog een blaffende hond en smiddags wanneer de kinderen van de buren komen spelen en wild door het huis rennen.. bijt je hond 'uit het niets' het kind. Dit is vaak het gevolg te veel stress prikkels in te korte tijd. Het lijf heeft geen tijd om te herstellen.

Cortisol, wat is dat?

Cortisol is een stresshormoon wat vrij komt in stressvolle situaties. Dit zorgt ervoor dat je stresslevel snel stijgt, maar het hormoon heeft langer de tijd nodig om te herstellen. Veel langer. Cortisol van één stress incident kan wel 5 tot 8 uur actief blijven in het hondenlijf. Wanneer je binnen korte tijd een nieuw stressmoment hebt dan telt dit er bij op en na een aantal incidenten 'loopt de emmer over'. Onderstaande afbeelding geeft mooi weer hoe het in de praktijk gaat. 

Bedankt Doggo.nl voor deze mooie afbeelding.
Bedankt Doggo.nl voor deze mooie afbeelding.

Hoe kan je het voorkomen?

1. Zorg dat je stress signalen herkent

Als ik in de cursusgroepen vraag noem eens een stresssignaal dan hoor ik vaak 'trekken aan de lijn' of 'niet meer luisteren'. Dit zijn geen directe stresssignalen. Stresssignalen zijn dingen die jouw hond als reflex doet bij het ervaren van stress. Dit zijn bijna altijd lichamelijke uitingen bijvoorbeeld hijgen, gapen, pootje heffen, oogwit tonen, wegkijken, wegdraaien, oren naar achteren, lage houding, tongelen en ga zo maar door. Er zijn gigantisch veel stresssignalen en het is super belangrijk dat jij dit herkent bij jouw hond! Houd er rekening mee dat stresssignalen context gebonden zijn. Hoe hoger de frequentie hoe meer stress de hond ervaart of de context is belangrijk, als jouw hond thuis in zijn mand één keer gaapt is dat waarschijnlijk geen stress.

Bedankt Hondenlot voor deze fantastisch duidelijke afbeelding.
Bedankt Hondenlot voor deze fantastisch duidelijke afbeelding.

2. Zorg dat jouw hond kan herstellen!

Het is super belangrijk dat jouw hond ken herstellen van alles wat hij meemaakt (goede en slechte ervaringen). Het hebben van stress is normaal en een natuurlijke reactie. Het is wel belangrijk dat het stresslevel niet te hoog wordt en dat er voldoende hersteltijd is. Probeer daarom goed te managen in alles wat je doet.

 

Heb je 's ochtends een wandeling gehad met wat stressmomenten, ga dan smiddags ergens lopen waar het prikkelarm is. Zijn er kinderen op bezoek geweest en krijgt jouw hond daar stress van, zorg dat hij kan ontspannen met een lekker bot of snuffelwerkje.

Zoals je hebt gelezen kan het best wel lang duren voor het stresshormoon zakt. Houd daar rekening mee bij het doen van activiteiten.

Bedankt Dogs Discolsed voor deze mooie afbeelding.
Bedankt Dogs Discolsed voor deze mooie afbeelding.

3. Management

Maak de situaties zo dat jouw hond waar kan hele stressvolle situaties kan vermijden. Je voorkomt daarmee dat de emmer overloopt als de herstelperiode te kort is. Bijvoorbeeld je komt 's ochtends in je wandeling een aantal honden tegen die naar jouw hond blaffen en jouw hond vindt dat spannend. Je gaat in dat geval natuurlijk al met een ruime afstand om honden heen. Wanneer je smiddags wandelt ga je bewust alle honden vermijden om te voorkomen dat de emmer van jouw hond overloopt en als gevolg ook gaat uitvallen aan de riem.

Wederom bedankt Hondenlot voor deze mooie illustratie.
Wederom bedankt Hondenlot voor deze mooie illustratie.

Mocht je vragen hebben over deze blog voel je dan zo vrij om contact met ons op te nemen.

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus