· 

Mentale of fysieke uitdaging?

Elke hond krijgt fysieke uitdaging, denk daarbij aan samen spelen/flink wandelen of een hondensport zoals agility, hoopers of canicross. De mentale uitdaging is voor hondenbazen vaak een stuk onbekender en wordt daardoor veel minder gedaan en dat is een gemiste kans! In deze blog gaan we fysieke en mentale uitdaging vergelijken.

Wat is het verschil?

Bij een fysieke uitdaging is natuurlijk ook altijd een stukje mentale uitdaging aanwezig. Neem agility als voorbeeld. De hond wordt fysiek uitgedaagd door het nemen van een parcours, maar moet daarbij ontzettend snel schakelen en reageren op de handler (mentaal). 

 

Bij een mentale uitdaging is ook een stukje fysiek aanwezig, maar dat heeft niet de overhand. Op de foto zie je een puppy enthousiast snuffelen en speuren in de snuffelmat. De hond gebruikt hierbij fanatiek zijn neus. De snuffelmat valt onder een mentale uitdaging.


Een goede balans

Je wil niet dat je hond enkel fysiek of enkel mentaal wordt uitgedaagd. Het beste is om een goede balans te vinden tussen beide. Je gaat zorgen dat het fysieke (vaak in hoge opwinding) in balans komt met het mentale (vaak vanuit rust). Natuurlijk zijn er ook oefeningen waarbij beide aspecten worden uitgedaagd. 

 

Houd er rekening mee dat zware mentale oefeningen heel veel energie kosten voor de hond. Denk daarbij eens aan detectie (speuren naar een aangeleerde geurbron en deze verwijzen, bijvoorbeeld een drugshond). De fysieke inspanning is voor de hond minimaal, maar mentaal is het kei hard werken. De tijd om hiervan te herstellen wordt vaak onderschat. 

 

Je kan het bij ons vergelijken met een hardloopwedstrijd of een wiskundetoets. 

Agility - het fysieke aspect is groter dan het mentale, maar onderschat het mentale aspect niet!
Agility - het fysieke aspect is groter dan het mentale, maar onderschat het mentale aspect niet!
Detectie. Het mentale aspect is groter dan het fysieke aspect.
Detectie. Het mentale aspect is groter dan het fysieke aspect.

Oefeningen om jouw hond mentaal uit te dagen

 • Hersenwerkjes, bijvoorbeeld de snuffelmat, een bordspel voor honden of voertjes verstoppen in een doos of kleed.
 • Verstop voertjes door de woonkamer en laat jouw hond speuren
 • Hondensporten zoals detectie.
 • Een oefening door middel van de trainingstechniek Shaping (Wachten tot de hond gedrag aanbiedt wat je wil bekrachtigen en de hond zelf laten nadenken in plaats van lokken met voer.)
 • Oefeningen waarbij jouw hond zelf keuzes mag maken.
 • Een rustige wandeling waarbij de hond overal mag snuffelen zolang als hij/zij wil. 

Oefeningen om jouw hond fysiek uit te dagen

 • Ga samen met jouw hond hardlopen of fietsen.
 • Leer je hond apporteren.
 • Laat de hond samen met een ander hondenvriendje spelen.
 • Doe samen met je hond een trekspelletje met de flos.
 • De hond laten zwemmen

Oefeningen die mentaal en fysiek uitdagen

 • Hondensporten zoals agility, mantrailen, hoopers of rally-O.
 • Shaping met een actieve oefening bijvoorbeeld 'rondje om pion' leren.
 • Afwisselen tussen actieve en passieve oefeningen (ook goed om je hond te leren schakelen)

De mogelijkheden om een goede balans tussen mentaal en fysiek te vinden zijn eindeloos.

 

Rondje om pion tijdens Rally-O
Rondje om pion tijdens Rally-O

Uitdagen is iets anders dan een hond oververmoeid maken

Je wil bij een oefening de hond uitdagen, stimuleren en motiveren. Je wil dat de hond flink mag werken, maar daarna ook voldoende tijd heeft om hiervan te herstellen. Zorg altijd dat er tussen oefeningen/taken/werkjes voldoende hersteltijd zit. Dit is mentaal en fysiek van toepassing. Je wil de hond namelijk niet elke dag kei hard laten werken, rustdagen zijn ook belangrijk. Je voorkomt daarmee dat een hond oververmoeid raakt. 

 

Wanneer de hond een super uitdagende taak heeft gehad is het normaal dat je hond daar 1 of 2 dagen van moet bijkomen. Het verschilt per hond, maar ook per conditie. Kijk altijd per individu wat er nodig is qua uitdaging en rust.

 

Alle honden

het voordeel van mentaal uitdagen is dat je het ook bij pups, oudjes of tijdens een revalidatie periode kan gebruiken. Wanneer een hond het lichamelijk even niet aan kan, is het super fijn om de hond door mentale uitdaging toch voldoening te geven. Het is natuurlijk ook fijn om op een super regenachtige dag in huis met jouw hond te kunnen doen. Jouw hond mentaal uitdagen is eigenlijk altijd een goed idee!

Mentale uitdaging door middel van een hersenwerkje voor honden.
Mentale uitdaging door middel van een hersenwerkje voor honden.
Mentale uitdaging door middel van een hersenwerkje voor honden.
Mentale uitdaging door middel van een hersenwerkje voor honden.

Meer weten over fysieke en mentale uitdaging voor jouw hond? Ook in cursussen wordt dit besproken en behandeled!

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante hondenblogs van Hondencentrum Focus