· 

Heeft jouw hond een 'baan'?

Heeft jouw hond een 'baan'? Daarmee bedoel ik mag jouw hond werken, sporten, uitgedaagd worden? Of moet jouw hond genoegen nemen met een rondje om jullie blok huizen?

 

Veel honden in Nederland zijn huishond. Dat betekent dat er niet actief gesport wordt met de honden, de honden met name (veel) wandelen en daarna soms thuis voer krijgen met een spelletje en vooral veel knuffelen, luieren en zichzelf vermaken. Is dat erg? In principe niet, mits je een hond hebt die daar content mee is. Een (werklijn) herder is daar niet blij mee, een Jack Russel Terriër is daar niet blij mee, een Working Cocker is daar niet blij mee.. eigenlijk zijn er maar weinig rassen die daar heel blij mee zijn. In deze blog gaan we verder in op wat honden nodig hebben en of er verschillen in behoeftes zijn bij honden.

Hondenbaan

Zoals vele van mijn cursisten en klanten inmiddels weten heb ik twee herders. Twee werklijn herders. Ik onderneem/train 5 van de 7 dagen iets met mijn honden. Dit kan zijn agility-training, mantrailing, gehoorzaamheid, hondenfitness, een workshop/seminar/wedstrijd of gewoon een flinke wandeling. Ze zijn daardoor niet helemaal uitgeput, maar wel verzadigd en blij.  Zou ik dit niet doen.. Dan gaan ze uit verveling zelf een baan/taak verzinnen. Meestal een waar wij niet blij mee zijn, zoals slopen. 


Wat heeft een hond nodig?

Er zit wel degelijk verschil in behoeftes bij honden. Natuurlijk zijn er ook honden die wel verzadigd zijn na drie keer per dag een klein rondje door de wijk en verder luieren in de mand, maar dit is een uitzondering op de regel. De gemiddeld hond heeft meer nodig dan dat. Wanneer je kiest voor honden met een hoog energielevel en veel motivatie om te werken dan is het belangrijk dat een hond dit ook mag en kan doen. En ik kan hier geen rijtje opsommen van welke honden dat dan zijn, want het zijn bijna alle honden! Wanneer een hond deze behoefte wel heeft, maar niet kan verzadigen... krijg je 'ongewenst gedrag'. Honden die zelf een baan gaan verzinnen, want het baasje doet het niet. Je moet iets als je je verveelt, toch.

 

  • Elke dag minimaal een flinke wandeling of meerdere kleine wandelingen. Alles bij elkaar opgeteld circa zo'n 60 tot 90 minuten.
  • 1 tot 2 keer per week een goede training. Denk daarbij aan hondensporten zoals detectie, mantrailen, search and rescue, flyball, jachttraining, schapendrijven, agility, Rally-O, Sport en spel, IGP, Canicross, Obedience en ga zo maar door. Dit kan je natuurlijk ook prima in of rondom je huis doen, mits je daar de middelen en ruimte voor hebt. Je kan ook in je tuin met een goedkoop behendigheid-setje een leuk parcoursje bouwen of aan de slag gaan met detectie in je woonkamer.
  • Mentale uitdaging is minstens zo belangrijk als fysieke uitdaging. Gebruik je brokken eens met een speurwerkje of een shapingsessie. 

Werklijn? Wat is dat?

Bepaalde rassen hebben van zichzelf heel veel motivatie om te werken, maar soms zoeken baasjes net iets meer dan 'gewoon'. Daarvoor hebben ze ooit de fanatiekelingen met elkaar gekruist en uiteindelijk zijn er in rassen Showlijnen en Werklijnen ontstaan. Over het algemeen hebben de werklijnen nog meer werklust en zijn ze feller van karakter. 

 

Neem als voorbeeld 'de herder'. Een herder heeft van zichzelf veel motivatie om te werken, is enorm energiek en slim. Wanneer je een herder koopt, ongeacht werklijn/showlijn/kruising.. is het belangrijk dat je iets gaat DOEN met je hond. Een herder kopen om enkel gezellig mee te wandelen of als gezinshond is in de meeste gevallen vragen om ellende. Deze honden hebben echt veel uitdaging nodig door middel van training, sporten en activiteiten. Wanneer herders zich vervelen gaan ze vaak blaffen, slopen en ander 'ongewenst gedrag' vertonen. Dit geldt niet alleen voor herders, maar voor heel veel honden.

 

Wanneer je dan ook nog een werklijn kiest. Een bloedlijn waar ze meerdere generaties geselecteerd hebben op boven gemiddeld werkdrift en will to please, is het meer dan logisch dat fanatiek wandelen en meer niet, niet voldoende is. 

 

En natuurlijk is het prima als jij een hond wil om mee te wandelen en voor het gezelschap en niet perse voor fanatiek trainen en ondernemen, maar kies een ras dat daar geschikt voor is. 

Rally-O
Rally-O
Detectie
Detectie

Conclusie

Wij, hondenmensen/hondentrainers, blijven het zeggen. Kies bewust een hond uit. Niet op 'looks', maar op karakter. Wat zoek jij in een hond en wat verwacht je van een hond? Past een hond überhaupt in je levensstijl?

 

Meer weten of een bepaald ras bij je past?

Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen om te kijken wat bij jullie past.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Focus