· 

Hoe snel kan je gedrag ombuigen?

Jouw hond vertoont gedragingen die jij liever anders zou zien, bijvoorbeeld hard aan de lijn trekken of de eigenaar aanblaffen. Je wil dit gedrag graag gaan ombuigen naar gewenst gedrag. Hoe ga je dit doen? Hoe lang duurt dit?

 

Ik krijg veel aanvragen voor privé begeleiding en het is natuurlijk super fijn dat mensen bereid zijn om tijd, training en moeite te stoppen in het veranderen van het hondengedrag. Gedrag verander je niet met één les, gedrag verander je ook niet in één week of in één maand. Het aanleren van een nieuw patroon/gedraging bij jouw hond (maar ook bij mensen) kost tijd! 

Wat zit er achter het gedrag?

Waarom doet jouw hond wat hij doet? Heeft jouw hond veel succes gehad in dit gedrag? Is het zelfbelonend (bijvoorbeeld, trekken aan de lijn zorgt ervoor dat de hond bij dat struikje komt waar hij graag wil snuffelen)? Heeft de gedraging een emotie? Weet de hond dat het gedrag ongewenst is? Heb je de hond proberen te leren wat gewenst is of ben je enkel gaan corrigeren voor wat fout is? Hoe lang vindt het gedrag al plaats? Vindt het gedrag dagelijks, wekelijks of misschien maar sporadisch plaats? Vindt het gedrag binnen en buiten plaats? Doet de hond het altijd in die situatie of maar soms? Welke staat van zijn heeft jouw hond bij het tonen van dit gedrag (Opgewonden? Onzeker? Agressief? etc.)

 

Al bovenstaande vragen hebben invloed op het gedrag wat jouw hond toont. Wanneer je gedrag wil veranderen is het altijd belangrijk dat je weet waardoor het gedrag ontstaat.. Je wil het aanpakken bij de oorzaak en niet het gevolg (het ongewenste gedrag). Dat is ook de reden waarom we gedrag niet in één priveles of in één week kunnen oplossen.. 


Trainingsmethodes

Ja oké, je kan gedrag (het uiterlijk ervan) soms wel snel veranderen. Doe je hond een sliplijntje om en elke keer als hij blaft zorg je dat je hem ophangt en dat hij geen lucht krijgt.. dan is het blaffen zo afgelopen.. Deze manier van trainen is natuurlijk te ACHTERLIJK voor woorden en niemand zou zo een hond moeten willen trainen. Mensen die dit doen en zichzelf een instructeur noemen zijn helemaal beschamend. We noemen bovenstaande een Quick Fix, oftewel snel resultaat. De oorsprong van het gedrag, de emotie en hoe de hond zich voelt houd je geen rekening mee. Het enige wat bij deze methode telt is dat voor de baas het 'irritante' gedrag weg is en daarmee is het probleem opgelost... (think again!)

 

Maar hoe wil je dan wel trainen?

Wij willen graag dat de hond snapt wat er verwacht wordt, zich veilig voelt in trainingen en ook plezier heeft tijdens een training. Onderdrukking en fysieke correcties vinden niet plaats. We gaan een situatie creëren waarbij we de honden opzetten voor succes (ze kunnen bijna niet anders dan het gewenste gedrag aanbieden) en we gaan dit belonen. Wat een hond als beloning ervaart kan verschillen per hond en situatie. Daarna gaan we de training in kleine stappen opbouwen en telkens goed observeren wat de hond laat zien. Wordt het te moeilijk? Dan gaan we een stapje terug. Gaat het goed? Dan blijven we even op dit niveau of maken we het een stapje moeilijker. 

 

Die kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor het grote verschil. De kleine stapjes zorgen ook dat het gedrag wat je wil belonen voor jouw hond haalbaar is. Bij te grote stappen haken honden af of vervallen ze in het oude gedrag. 

 

  • Zorg dat je de hond opzet voor succes. Maak een situatie waarbij de hond praktisch niet anders kan dan het gewenste gedrag te vertonen. (Denk daarbij bijvoorbeeld aan management of het kiezen van een juiste omgeving.)
  • Geef je hond vertrouwen en steun. Wanneer de hond het niet in één keer goed doet, raak niet gefrustreerd. Probeer te begrijpen dat het voor jouw hond ook uitvinden is wat jij van hem verwacht.
  • Maak kleine stappen in je trainingsplan en zorg dat jouw hond niet constant op het randje van zijn kunnen moet presteren. Juist afwisseling tussen uitdaging en makkelijk, zorgt voor motivatie en zelfvertrouwen bij honden. Wanneer het constant moeilijk is, maakt dat honden onzeker en snel vermoeid.
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning tussen je trainingen. Herstellen en verwerken is een heel belangrijk onderdeel in je training!
  • Pick your battle. Wanneer jij zelf je dag niet hebt, ga niet trainen. Het is niet eerlijk tegenover je hond. & werk aan één onderdeel tegelijkertijd. Kies wat voor jou de prioriteit heeft en daar ga je mee starten. Je kan niet aan 4 of 5 'problemen' tegelijkertijd werken. 
  • Veranderingen kosten TIJD. Dit gaat met pieken en dalen. Verwacht niet dat je hond binnen één week nieuw gedrag een gewoonte heeft gemaakt. Afhankelijk van hoe lang jouw hond al bepaald gedrag laat zien, moet je ook rekening houden met een langere periode voor het aanleren en eigen maken van nieuw gedrag. 
  • Bekrachtig, Beloon en Ben reëel. 

 

Ultieme beloning: spel!
Ultieme beloning: spel!

Begeleiding

In één priveles kan ik je tips en advies geven over het probleem waar je tegen aanloopt. In één priveles gaan we geen gedrag veranderen en ook geen nieuwe gedragingen kunnen aanleren. Daarvoor zijn meerdere lessen over een langere tijdsbestek nodig. 

 

Wil jij graag goede begeleiding om samen met jouw hond aan de slag te gaan?

Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs: