Ben jij een consequente baas?

Consequent zijn.. één van de moeilijkste dingen bij het opvoeden van jouw hond. Tegelijkertijd is consequent zijn ook een van de belangrijkste dingen bij het opvoeden van jouw hond. Waarom is het zo lastig om consequent zijn en wat zijn de gevolgen als je wel of juist niet consequent bent?

Wat betekent consequent zijn?

Als je de definitie opzoekt van consequent dan komt er te staan 'Rechtlijnig vasthouden aan iets wat eerder is gedaan of besloten'. Met andere woorden je handelt altijd hetzelfde in een specifieke situatie/context. Niet op de bank is niet op de bank of wel op de bank is wel altijd op de bank mogen. Niet de ene dag wel en de andere dag niet. 

 

Wanneer je consequent bent, ben je duidelijk. De hond weet wat jij verwacht en kan daardoor (voor jou) gewenst gedrag vertonen. Wanneer jij altijd iets anders verwacht (inconsequent) is het voor de hond veel moeilijker om (voor jou) gewenst gedrag te vertonen.


Maar altijd hetzelfde doen en verwachten... is toch niet zo moeilijk?

Het kan te maken hebben met hoe wij ons voelen, het kan te maken hebben met het feit dat meerdere mensen de hond uitlaten/verzorgen/opvoeden, het kan te maken hebben met hoe veel het je interesseert wat de hond daadwerkelijk doet.. 

 

Er zijn meerdere redenen waarom consequent zijn niet altijd lukt. Ben je vandaag vrolijk en is het mooi weer? Ach dan mag de hond wel op de bank. Ben je morgen minder vrolijk en regent het (natte hond), nee dan mag de hond niet op de bank. Voor ons heel logisch, voor honden ontzettend verwarrend. 

 

Of tijdens het uitlaten mag de hond bij de ene baas niet trekken aan de lijn en daar wordt fanatiek op getraind, maar bij de andere baas mag het wel en levert het trekken aan de lijn zelf belonend gedrag op (trekken = vooruit komen). Je komt dan niet verder in je training. Zo kan ik natuurlijk heel veel voorbeelden geven. 

Wanneer je meerdere honden hebt is consequent zijn nog belangrijker!
Wanneer je meerdere honden hebt is consequent zijn nog belangrijker!

Consequent zijn betekent niet dat je streng moet zijn..

Consequent wordt nog wel eens verward met streng zijn of hard optreden. Alles is minder waar natuurlijk. Streng zijn en hard optreden is iets heel anders (en helpt je ook niet bij het opvoeden van je hond...). 

 

Op het moment dat je zo veel mogelijk consequent om gaat met jouw hond in allerlei situaties dan wordt het voor honden voorspelbaar. Ze weten wat ze te wachten staat, wat de bedoeling is en voor welk gedrag zij beloond gaan worden. Honden zijn ontzettende gewoonte dieren (niet alleen honden, wij overigens ook.) en gaan daardoor ontzettend goed op deze voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid zorgt ook dat honden minder stress ervaren. Wanneer honden niet weten wat de bedoeling is kunnen zij stress ervaren of onzeker worden. Zij proberen het namelijk goed te doen voor het baasje, maar worden afwisselend beloond/genegeerd/of nog erger gecorrigeerd.

Schattig he..

Consequent zijn bij pups is nog moelijker, want ach wat zijn ze schattig en lief. Pups weten nog helemaal niet wat de bedoeling is in onze maatschappij en wanneer wij inconsequent omgaan met het nieuwe gedrag wat wij ze willen aanleren dan krijg je baldadige pups. Wat baas wat wil je nou van me? Ik snap het niet? Gisteren mocht het wel en vandaag niet? Ahh frustratie! baldadig gedrag! En wat doen de meeste baasjes dan? Een correctie geven, want de pup doet niet wat jij wil... terwijl jij gisteren iets anders van je pup wilde dan vandaag.

Schattige puppy's maken consequent zijn soms moeilijk!
Schattige puppy's maken consequent zijn soms moeilijk!

Consequent zijn is voor pups nog veel belangrijker dan voor een volwassen stabiele hond. Alles wat jij in de eerste 6 maanden 'normaal' vindt, wordt normaal voor de rest van het leven van jouw hond. Zij weten niet dat ze met 4 maanden schattiger eruit zien dan met 2 jaar en dat ze daardoor met meer dingen wegkomen. Denk dus goed na over wat voor gedrag je stimuleert en of dat dat altijd consequent is? 

Top 3 - meest voorkomende gedragingen door inconsequent gedrag

1. Vanaf les 1 in de puppycursus zeg ik 'laat je pup niet aangelijnd naar alle honden/mensen/dingen toe lopen'. Dit wordt vaak gezien als socialisatie, maar wanneer je pup volwassen is wil je ook niet dat jouw hond naar alle honden/mensen/dingen toe loopt (lees trekt aan de lijn). Je wil een pup vanaf dag 1 laten weten wat er door jou verwacht wordt als de pup aan de lijn zit. 

  • Wanneer je aan de lijn bent, maak je geen contact met andere honden/mensen/dingen, tenzij jij als baasje daar toestemming voor geeft (door middel van een commando bijvoorbeeld 'vrij'). Persoonlijk hebben mijn honden geen commando als vrij, ik vind namelijk dat zij aan de lijn alles moeten negeren. Het voordeel? Bij het zien van andere honden/mensen/dingen negeren zij het en wandelen we rustig verder. Er is geen verwachting dat ze daar naar toe mogen, want dat mogen ze immers nooit. Natuurlijk hebben zij wel degelijk contact met andere honden/mensen/dingen, maar niet in de context waarbij zij aan de lijn zitten.
  • Wanneer je hond aan de lijn soms wel naar andere honden/mensen/dingen mag en soms ook weer niet (inconsequent) weet de hond niet wat er verwacht wordt. De hond weet niet dat jij vandaag moet werken en we daardoor niet met de hond van de buren spelen en morgen vrij bent en daardoor wel tijd hebben om met de hond van de buren te spelen. Het gevolg? Een hond die bij het zien van prikkels enorm hard kan gaan trekken, want weet hij veel of jij moet werken of niet. 

2. Opspringen tegen mensen die je tegenkomt of die bij je thuis binnenkomen. Jij probeert het consequent te negeren en dan komt er bezoek binnen en dan aaien jouw hond terwijl hij opspringt.. zelf belonend gedrag (opspringen = aandacht) voor jouw hond. Dat is moeilijk om tegen op te trainen.

  • Geef goede instructies tegen mensen die bij jou op bezoek komen, zodat je zeker weet dat jouw bezoek weet wat jij van ze verwacht. Ookal is de pup nog zo klein en lief, alles wat jij de eerste paar keer normaal vindt, vindt jouw hond zijn leven lang normaal. Een advies kan zijn 'negeer de hond en ga maar gewoon rustig zitten', maar een advies kan ook zijn 'hier heb je een hand koekjes en wanneer de hond met 4 poten op de grond staat, gooi je een voertje naar de grond'. Wat er ook gebeurt het is niet aan jouw bezoek om het gedrag van de hond te corrigeren, sommige mensen gaan de hond naar beneden duwen/laag roepen/of erger nog een knietje geven. Het is jouw hond en jij bepaalt wat er gebeurt. 
  • Een alternatief kan zijn om er te voor kiezen om de hond in zijn bench of achter een hekje te plaatsen, zodat hij niet bij het bezoek kan komen. Het bezoek komt namelijk niet speciaal voor de hond, dus de hond hoeft niet op de eerste rij te staan. Zorg dat de hond in de bench een ander taak heeft zoals bijvoorbeeld een snuffelmat/flinke kauwsnack of gevulde kong.
  • Wandel je buiten en moet je mensen passeren? Ga jouw hond fanatiek belonen voor het juiste gedrag (kijken naar dingen mag, maar erop reageren hoeft niet). Vindt jouw hond dit lastig? Zorg dan dat je meer dan voldoende ruimte hebt tussen jouw hond en de passanten. Gaat jouw hond toch naar de mensen toe, dan is de afstand tussen jullie simpelweg te klein. Je gaat het eerst op grotere afstand trainen en daarna in kleine stapjes de afstand verkleinen. 
  • Wandel je buiten en willen mensen jouw hond aaien? Overweeg dan goed of dit een meerwaarde heeft voor jouw hond en of het consequent is. Je mag namelijk ook gerust zeggen 'nee ik heb liever niet dat u mijn hond aait, ik leer hem niet zomaar mensen te gaan begroeten'. 

3. Vragen om aandacht... wanneer je net eventjes lekker op de bank zit, komt je jonge hond voor je staan met een speeltje. Spelen? Jij negeert het. De hond gaat blaffen en jij reageert. Ahaaa denkt de hond als ik blaf krijg ik aandacht, laat ik dat vaker in gaan zetten! 

  • Het is belangrijk om de verschillende gedragingen van jouw hond te kennen. Blaft jouw hond om aandacht? omdat hij moet plassen? of omdat hij iets hoort? Een hond heeft diverse blaffen en ze klinken ook allemaal anders. In dit geval gaat het om 'aanblaffen'. Dat betekent dat de hond je aankijkt en letterlijk naar jou blaft. Hij wil iets van je. Je hond blaft de eerst 5 keer en dit negeer jij, de hond geeft niet op en blaft nu 10 keer en jij reageert. Blaffen = aandacht = zelf belonend gedrag. Ookal reageer jij met 'hou nou eens op'. Dat maakt voor jouw hond niet uit, aandacht = aandacht. De keer daarna blaft de hond meteen 10 keer en jij negeert het, de hond gaat daarna 15 keer blaffen en jij reageert weer. Doordat je inconsequent reageert op het blaffen en de hond telkens beloond wordt voor een beetje doordrammen krijg je dat het gedrag steeds extremer wordt. Het voorbeeld is nu blaffen, maar het zou ook kunnen gaan over met de poot slaan of sloopgedrag (slopen = aandacht..). 
  • En dan is de tweede vraag waarom vraagt jouw hond om aandacht? Verveelt hij zich, is hij mentaal niet voldoende uitgedaagd, is hij fysiek niet verzadigd, is hij juist heel moe en kan hij geen rust meer vinden, moet hij plassen, heeft hij honger?? Allemaal redenen om bij het baasje te gaan staan van 'hallo, ik wil iets!'.  Is het fair dat jij niks met hem wil doen of had je beter samen met je hond kunnen gaan trainen in plaats van op de bank te gaan zitten? 
  • Wil je voorkomen dat jouw hond succes krijgt in doordram gedrag dan is consequent zijn extreem belangrijk. Daarnaast wil je ook fanatiek het gewenste gedrag gaan belonen. Je kan namelijk het ongewenste gedrag gaan negeren, maar hoe weet de hond dan wat je wel van hem verwacht in deze situatie?
Spelen?
Spelen?

Consequent zijn zorgt voor duidelijkheid, voorspelbaarheid en rust. Jij weet wat je van jouw hond verwacht en jouw hond weet wat hij van jou kan verwachten. Wil je hier advies over of ondersteuning? Neem dan contact op!

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Andere interessante blogs lezen: