· 

Vind jouw hond het uitje net zo leuk als jij?

Honden zijn gezelschapsdieren en wij nemen onze honden dan ook graag mee op activiteiten, uitjes en vakanties. Zo horen bij het gezin en gaan daarom ook vaak mee, leuk! Maar is dit wel voor alle honden leuk? 

 

Niet alle honden kunnen omgaan met alle indrukken en prikkels op nieuwe of drukke plekken. Sommige honden vinden het juist fantastisch om overal bij te zijn en kunnen dat mentaal ook prima aan. Hoe kun jij zien of jouw hond het nou leuk vindt tijdens een rondje over de markt, aan het schoolplein of tijdens dat drankje op het terras?

Samen er op uit!

Samen met jouw hond er op uit, dat is super leuk! Zeker op mooie zomerse dagen gaan we graag met onze trouwe viervoeters op pad. 

 

Aller eerst staat veiligheid natuurlijk voorop. Controleer altijd van te voren of de activiteit geschikt is om met de honden te doen en of dat je hond welkom is bij de betreffende plek. 

 

Coco (op de foto) mag gezellig mee in de fietsmand. Ook het vervoer moet veilig zijn. Zorg dat je hond ook in de auto veilig vast zit en niet door de auto kan klimmen of vliegen bij hard remmen.

Coco mee met een fietstocht!
Coco mee met een fietstocht!

Herken stress!

Het is super belangrijk om de stresssignalen van jouw hond of honden in zijn algemeenheid goed te herkennen. De meest bekende stress signalen zijn hijgen, gapen, oogwit tonen, tongelen, niet meer knipperen of juist heel veel knipperen, voorpootje heffen en natuurlijk stress afschudden. 

 

Sta jij met jouw hond op de markt en is deze alleen maar aan het rond kijken, fixeren op dingen, gespannen lijf, hijgen, gapen, oogwit tonen en aan het trekken aan de lijn? Dan vindt jouw hond het waarschijnlijk niet fantastisch leuk om op de markt te zijn. 

 

Sta jij met jouw hond op de markt en staat jouw hond rustig naast je met een ontspannen lijf rond te kijken en af en toe kwispelt hij neutraal? Dan vindt jouw hond het waarschijnlijk wel prima op de markt. 

Bedankt Hondenlot voor deze super duidelijke poster over stresssignalen.
Bedankt Hondenlot voor deze super duidelijke poster over stresssignalen.

Bescherm je hond!

Wanneer je op openbare plekken bent willen mensen jouw hond graag aaien, aandacht geven of misschien zelfs wel iets voeren. Bescherm je hond! Bedenk even dat als jij op een plek bent met heel veel prikkels en indrukken dat ook niet iedereen jou over je arm hoeft te strelen of tegen je moet zeggen 'zit'.  Zorg dat jouw hond op jouw kan vertrouwen en bied hem veiligheid. 

 

Ook hierbij geldt, sommige honden vinden alle aandacht prima en andere honden willen het liefst uit de situatie verdwijnen. De meeste honden kiezen voor optie twee (en ik persoonlijk zit ook niet op vreemde te wachten die van alles van me willen of aan mij vragen..). Vraag vriendelijk of mensen de hond niet willen aaien, met rust willen laten en laat de hond desnoods een hesje of halsband dragen met 'in training - niet aaien'. 

 

Op onderstaande foto zie je Raaf, een Working Cocker. Tijdens het bezoek aan het restaurant hebben wij een eigen kleedje van Raaf bij. Dat is zijn plekje en daar valt niemand hem lastig. Een tafeltje naast ons zat een kindje en zij wilde de hond graag aaien. De ouders vroegen of het kind Raaf mocht aaien, waarop werd aangegeven 'Liever niet, wij willen graag leren dat Raaf mensen en kinderen gaat negeren als wij rustig ergens zitten'. 

 

Dat is misschien wat moeilijk om te zeggen, maar uiteindelijk heb je daar veel profijt van. 

Raaf in het restaurant
Raaf in het restaurant

Hoe lang duurt je uitje?

Samen met je hond erop uit is leuk, maar ook intensief. Zorg dat de activiteit die je kiest aansluit bij wat jouw hond aankan. Tijdens de vakantie naar een dorpje in de buurt en daar de gehele dag slenteren, rond kijken, terras zitten en nog meer door de drukte lopen.... Daar wordt de gemiddelde hond niet persé blij van. Kijk bij de activiteit of er voldoende rust momenten zijn voor de hond & nog belangrijker, pakt jouw hond op deze rustmomenten ook echt rust? En wanneer een hond geen rust vindt, kort je uitje dan in. 

 

Ga je met jouw hond een flinke wandeling maken in de bergen van Oostenrijk. Dan vinden ze dat waarschijnlijk super leuk, maar ook hier moet je rekening houden met wat jouw hond aankan. Ga je normaal maximaal 1 uur wandelen in het vlakke Nederland, ga dan op je vakantie niet ineens een zware hoogte wandeling met jouw hond doen van 3 a 4 uur. Of zorg dat je deze wandeling verdeelt en meer dan genoeg pauzes tussendoor pakt, zodat de hond kan herstellen. 

Wandeling in Oostenrijk
Wandeling in Oostenrijk

Blijf goed naar jouw hond kijken!

Conclusie is dat je altijd moet blijven observeren of jouw hond de gekozen activiteit fysiek en mentaal nog aankan. Herken stress, bescherm je hond, voorkom ongewenste situaties en pas de tijdsduur aan naar wat voor jouw hond leuk is. 

 

En wanneer jouw hond het niet leuk vindt.. kan het ook een bewuste keuze zijn om de hond thuis te laten of een oppas te regelen. 

Meer weten? Lees ook eens de blog 'Op vakantie met jouw hond, waar let je op?'

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Focus:

- Floodding, wat is dat?

- Socialisatie of een overkill een prikkels?

- Triggerstacking, herken jij het?

Kaat op het terras in Oostenrijk.
Kaat op het terras in Oostenrijk.
Veilig in een draagtas mee naar de stad!
Veilig in een draagtas mee naar de stad!