· 

Je hebt een (herplaatster) hond in huis genomen, en nu?

Een hond 'van iemand anders overnemen' oftewel kiezen voor een herplaatser is niet niks. Mensen kiezen vaak bewust voor een herplaatser, bijvoorbeeld uit het asiel, via een matching website zoals verhuisdieren.nl en soms komen ze gewoon op je pad. De redenen hiervoor zijn uitlopend, maar het is natuurlijk fantastisch dat dieren een tweede kans krijgen. 

 

Mijn herplaatser

Mijn Mechelse herder is een herplaatser. Zij heeft de eerste 6 maanden niet bij ons gewoond. Gelukkig weet ik wel wat haar geschiedenis is, wie de ouderhonden/fokker zijn. Dit is niet altijd vanzelfsprekend bij een herplaatser. 

 

Waarom ik koos voor een herplaatser? 

Allereerst wilde ik graag een hond helpen en onze situatie is daarvoor perfect. Wij wonen afgelegen, hebben geen kinderen, wonen prikkelarm en ik ga graag met mijn honden trainen/aan de slag. Zonder dat wij specifiek aan het zoeken waren kwam ineens Mexi op het pad en zij bleek onze match. Inmiddels is Mexi ruim een jaar bij ons, we hebben heel veel getraind en ze heeft hele mooie stappen gemaakt, maar er is nog veel te leren. Het nemen van een herplaatser is niet niks, het vraagt om geduld, veel training en ontdekken. Je weet simpelweg niet wat een hond precies heeft meegemaakt en dat kan soms voor verassingen zorgen. 

Mexi met 6 maanden, een paar dagen bij ons.
Mexi met 6 maanden, een paar dagen bij ons.
Mexi met 1,5 jaar. Ruim 1 jaar bij ons.
Mexi met 1,5 jaar. Ruim 1 jaar bij ons.

De keuze voor een herplaatser

Je wil graag een hond in huis nemen, maar bent nog aan het oriënteren wat je dan precies wil. Bekijk dan ook eens wat er in asielen zit of via speciale herplaats websites wordt aangeboden. Het kan namelijk zo maar zijn dat daar jouw perfecte match tussen zit. Zo zitten er in het asiel ook regelmatig jonge honden of zelfs pups, de wat oudere honden die voor de laatste paar jaar een fijn thuis zoeken of gewoon honden die met pech daar terecht zijn gekomen.

 

Wanneer je kiest voor een herplaatser houd je altijd rekening met een aantal zaken

 • Je weet soms niet wat je precies voor kruising of ras neemt. 
 • Je weet soms niet wat de geschiedenis is van de hond.

Bovenstaande zaken zijn wel heel belangrijk om mee te nemen in je overweging. Wil jij namelijk bepaalde eigenschappen juist wel of niet in een hond terugzien? Overleg dan goed met de huidige eigenaar/asielmedewerker of dit gedrag voorkomt. Wanneer je de geschiedenis van de hond niet weet, kan dit soms voor verassingen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je een hond in de winter aanschaft en bij het pakken van de tuinslang in de zomer kruipt de hond ver weg in een hoekje. Je weet niet wat de hond heeft meegemaakt, maar waarschijnlijk geen fijne ervaring met een tuinslang. 

Distel zat in Dierenasiel ROZE en kwam na het vinden van zijn forever home voor een goede start meerdere keren langs voor privéles
Distel zat in Dierenasiel ROZE en kwam na het vinden van zijn forever home voor een goede start meerdere keren langs voor privéles

Je hebt gekozen voor een herplaatser

Je hebt jouw perfecte match gevonden en is dan eindelijk bij jou thuis. En nu?

 

Eerste 3 dagen

Laat de hond wennen aan de nieuwe situatie, de hond voelt zich als een logé. Probeer samen dingen te doen die veilig en leuk zijn, bijvoorbeeld een spelletje in de woonkamer of achtertuin. Maak een rustige wandeling in een prikkelarm gebied en laat de hond vooral in alle rust wennen aan de nieuwe situatie en heb geen verwachtingen van je hond.

 

Do's 

 • Laat jullie nieuwe hond zelf ontdekken waar hij terecht is gekomen. Wanneer de hond de woonkamer, tuin of keuken verkent laat hem lekker doen. 
 • Voer eventueel de hond uit je hand of tijdens een simpele (bijvoorbeeld met aandacht of handtouch) training in de woonkamer.
 • Kies voor wandelingen met veel voorspelbaarheid, bijvoorbeeld een rustig bos of op een rustig moment van de dag door de wijk. (Vermijd waar kan andere honden, te veel mensen of hele opwindende dingen zoals spelende kinderen)
 • Doe samen met jouw hond leuke dingen zoals een leuk trekspelletje, een hersenwerkje of gewoon samen zijn.
 • Zorg voor voldoende rust en slaapmomenten.

 

Don't

 • Geef geen correcties of straffen. De hond heeft echt geen idee waar die terecht is gekomen, laat staan dat hij weet wat de bedoeling is. Een straf of correctie verslechtert ook meteen jullie nieuwe band. Bij ongewenst gedrag leid de hond af en laat zien wat wel mag. 
 • Ga niet met de hond naar een hele drukke plek zoals het dorp, een familiefeestje of hondenveld.
 • Te veel doen op een dag of te veel dagen achter elkaar iets doen. Een lange wandeling, een lange training, ergens mee op bezoek en ga zo maar door. Een stressemmer zit binnen no-time vol, maar heeft zeker 48 uur nodig om te herstellen. Wanneer er binnen 48 uur opnieuw iets spannends gebeurt, krijg de hond geen tijd om te herstellen. Het gevolg is dat de emmer steeds sneller overloopt.

 

3 dagen tot 3 maanden

De hond begint zich thuis te voelen en verandert van logé naar onderdeel van het gezin. Daar hoort ook bij dat de hond ander gedrag laat zien, de hond laat nu meer van zichzelf zien. Je leert hierdoor jouw hond kennen. Je leert wat de sterke en minder sterke punten zijn. Je gaat in deze periode ook trainen met de hond, samen een band opbouwen en leren wat jouw hond wel of niet leuk vindt.

 

Do's 

 • Als het goed is heb je voordat de hond kwam al contact opgenomen met een hondenschool of gedragstherapeut. In deze fase ga je samen met jouw hond beginnen met trainen. Zorg dat je voor een hondenschool kiest waarbij positief trainen en leren centraal staat.
 • Introduceer je hond langzaam aan nieuwe prikkels zoals mensen, honden of objecten. Zorg altijd dat je dit goed begeleid en heel goed kijkt naar de lichaamstaal van jouw hond. Langzaam betekent een of twee nieuwe activiteiten per week. De hond heeft echt tijd nodig om hiervan te herstellen.
 • Maak samen (als de hond dat aankan of oud genoeg is) langere wandelingen op fijne rustige plekken. 
 • Blijf samen leuke dingen doen zoals makkelijke oefeningen in de woonkamer, hersenwerkjes en samen spelen.
 • Geef je hond een eigen veilige plek, bijvoorbeeld een bench/ren of mand. Dit is de plek waar niemand de hond lastig valt en waar de hond naar toe kan om tot rust te komen. 

 

Don't

 • Boos worden als de hond 'uit zijn comfort zone' komt en daardoor ongewenst gedrag vertoond. Leer je hond wat wel mag in plaats van wat niet mag. Je hond regels leren kan ook op een positieve manier. Dat zorgt voor een sterkere band en meer zelfvertrouwen bij de hond.
 • Te grote stappen maken en je verwachting te hoog hebben. Kijk altijd naar wat je hond aankan. Met 10 kleine stapjes ben je eerder bij je trainingsdoel dan met 5 grote stappen.

 

3 maanden tot 6 maanden

Je begint de hond goed te kennen. Jullie hebben inmiddels heel wat tijd samen doorgebracht en je weet wat jouw hond ingewikkelde situaties vindt en wat goed gaat. De hond begint op jou te vertrouwen en jullie band wordt steeds sterker. De hond voelt zich nu helemaal thuis en kan daardoor soms wat streken hebben. Het feit dat jouw hond 'stoute schoenen' aan trekt is in dit geval iets positiefs, dat wil zeggen dat hij zich thuis voelt. Je blijft natuurlijk nog steeds samen trainen en ondernemen. Zeker wanneer je een jonge hond in huis hebt genomen gaat de hond nog door allerlei levensfases en daarbij hoort begeleiding en management. 

 

Do's 

 • Je kan de trainingen nu wat uitdagender maken. Ga eens trainen op een plek met kleine prikkels (rand van het dorp, op afstand van een drukke plek etc.) 
 • Wanneer je hond streken krijgt zijn de meeste baasjes niet blij, maar in dit geval betekent dat de hond zich thuis genoeg voelt om een streek uit te halen. Dat is heel positief! Leer je hond op een positieve manier wat de grenzen en regels zijn.
 • Je hond altijd begeleiden, ondersteunen en situaties managen, zodat jouw hond succeservaringen heeft.

Don't

 • Gefrustreerd raken als de groei van de hond niet snel genoeg gaat. Geef de hond tijd om te groeien en te leren vertrouwen. 

6 maanden en langer

Je kent je hond! Je weet nu precies wat je in huis hebt gehaald, waar de hond extra begeleiding nodig heeft, wat hij goed kan of juist minder goed kan. Je weet ook welke manier van trainen het beste werkt en wat helemaal niet werkt. 

 

Conclusie.. je hebt zeker 6 maanden nodig om jouw hond te leren kennen & jouw hond heeft zeker 6 maanden nodig om zich helemaal thuis te voelen op een nieuwe plek.  Het aller belangrijkste is dat jouw hond in rust kan wennen aan alles. Introduceer nieuwe mensen of honden niet te snel. Zorg dat de hond een eigen plekje heeft bij bezoek, zodat hij een veilig haven heeft voor rust en ruimte. Probeer altijd je hond op positieve manier te leren welk gedrag je graag wil zien in plaats van het straffen van het ongewenste gedrag. Leer vooral eerst je hond goed kennen, voordat je hem blootstelt aan allerlei ingewikkelde situaties.

Milo verbleef in Dierenasiel ROZE en tijdens zijn verblijf deed hij mee aan de training. Inmiddels heeft Milo een fijn thuis gevonden.
Milo verbleef in Dierenasiel ROZE en tijdens zijn verblijf deed hij mee aan de training. Inmiddels heeft Milo een fijn thuis gevonden.

Een herplaatser als tweede hond

Wanneer je al een hond (of meerdere honden) in huis hebt is het heel belangrijk deze goed aan elkaar te introduceren. Mocht je een hond adopteren uit het asiel, vraag dan of het mogelijk is dat de honden elkaar daar al eens ontmoeten. Zij kunnen je helpen bij het bepalen of de honden een goede match zijn. 

 

Wanneer je een nieuwe hond toevoegt aan je huishouden/roedel is het belangrijk dat iedereen voldoende eigen ruimte heeft. Zorg dat je door middel van traphekjes of puppyren-panelen bepaalde ruimtes afzet. Dit zorgt voor rust. Daarnaast kunnen de honden rustig aan elkaar wennen, zonder meteen 24/7 bij elkaar te zijn. Ook zorgen de hekjes ervoor dat de honden veilig gescheiden zijn wanneer je niet thuis bent. Je wil geen conflicten als jij afwezig bent. 

 

Persoonlijk hou ik ervan om bij de eerste introductie vooral veel samen (aangelijnd) te wandelen. De honden wennen aan elkaar zonder iets met elkaar 'te moeten'. Wanneer dit goed gaat kan je (op een veilige plek) de honden ook los laten wandelen. Kijk altijd goed naar de lichaamshouding van de honden. Vindt iedereen het nog leuk of bouwt er spanning op?

Op deze foto zie je heel mooi en duidelijke hondentaal tussen twee honden. Het lastige van een foto is dat je nooit de complete context weet. In dit geval geeft de Leonberger heel duidelijk aan dat het even genoeg is.
Op deze foto zie je heel mooi en duidelijke hondentaal tussen twee honden. Het lastige van een foto is dat je nooit de complete context weet. In dit geval geeft de Leonberger heel duidelijk aan dat het even genoeg is.

Kennismaken met nieuwe honden, mensen of andere prikkels

Als wij mensen iets fijn vinden is het als onze hond alles kan en leuk vindt. Dit is bij een herplaatser bijna altijd ingewikkelder dan bij een hond die je vanaf pup hebt begeleid. Je weet simpelweg niet of de hond er een positieve, negatieve of geen ervaring mee heeft. 

 

Kennismaken met andere honden

Niet alle honden zijn sociaal en dat is heel normaal. Mocht je vanuit het asiel of de vorige eigenaar informatie krijgen over het gedrag van de hond naar andere honden doe daar dan je voordeel mee. Wanneer een hond andere honden spannend of ingewikkeld vindt, leer de hond dan vooral om andere honden te negeren en normaal te passeren. Wanneer de herplaatser langer bij je is en je de hond goed begint te kennen ga je kijken welke honden (in de wijk of van vrienden) geschikte hondenvriendjes zouden  kunnen zijn. Je hond heeft veel meer aan een aantal vaste hondenvriendjes dan telkens nieuwe honden ontmoeten. 

 

Heb je een sociale herplaatser? Heel fijn, maar ook hierbij is dosering belangrijk. Introduceer de hond niet binnen één week aan de complete woonwijk. Persoonlijk zou ik ook een sociale hond leren om andere honden in eerste instantie te negeren en te gaan voor een paar vaste hondenvriendjes. 

 

Kennismaken met nieuwe mensen / omgaan met bezoek

Wanneer je een herplaatser in huis hebt genomen zorg dan dat er geen explosie aan bezoek komt, omdat iedereen de hond wil zien/aaien en ontmoeten. Natuurlijk is het harstikke leuk dat iedereen enthousiast is over jullie nieuwe hond, maar je wil dat 'thuis' een fijne en veilige plek wordt en blijft. 

 

 • Ontvang pas bezoek wanneer jouw hond zich veilig en vertrouwt voelt in de nieuwe omgeving.
 • Laat het bezoek niet direct op de hond afgaan, maar laat de hond richting bezoek komen op eigen tempo. De voorkeur heeft dat het bezoek de hond negeert.
 • Wanneer je hond bezoek echt gigantisch spannend vindt is het verstandig de hond achter een hekje te plaatsen en vraag je aan iedereen de hond met rust te laten. Je wil niet dat de hond in zijn 'fijne veilige' plekje een onveilig gevoel krijgt.
 • Zorg altijd dat de hond een escape heeft van het bezoek, daarmee bedoel ik dat de hond altijd op een rustige eigen plek kan gaan liggen zoals een bench of mand. Een plek waarbij niemand hem lastig valt.
 • Wanneer je hond bezoek juist gigantisch leuk vindt is het ook verstandig om de situatie te managen door de hond bijvoorbeeld achter een hekje te plaatsen. Niet al het bezoek vindt een super opdringerige hond leuk.

Ook hierbij geldt doseer het. Wanneer de hond net bij jullie is, laat dan niet de hele week mensen over de vloer komen. Bouw alles op in rustige stappen.

 

Wanneer mensen jouw hond buiten willen aanraken, aaien of begroeten is het heel belangrijk om naar de hond te kijken. Vertoont de hond stress signalen zoals wegdraaien, oogwit, gapen of probeert die de begroeting te vermijden? Dan heeft de hond geen behoefte aan deze begroeting. Je kan het beste de hond uit de situatie halen. Het kan fijn zijn om in het begin een duidelijk trainingshesje te gebruiken met daarop de tekst 'niet aaien'. 

De hond heeft een ontspannen houding tussen de groep mensen.
De hond heeft een ontspannen houding tussen de groep mensen.

Hulp nodig?

Door mijn werkervaring bij Stichting Dutch Cell Dogs, de samenwerking met Dierenasiel Eindhoven (ROZE) en het zelf hebben van een herplaatser heb ik veel kennis en ervaring met het begeleiden van herplaatsers. Voor vragen of begeleiding neem contact op.

 

Heb jij interesse om een hond te adopteren? Kijk eens op de website van Dierenasiel ROZE

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus

 

Ruby verbleef in Dierenasiel ROZE en volgt met haar nieuwe baasjes privelessen.
Ruby verbleef in Dierenasiel ROZE en volgt met haar nieuwe baasjes privelessen.
In de zomer heb ik geholpen bij Dierenasiel ROZE.
In de zomer heb ik geholpen bij Dierenasiel ROZE.
Tijdens mijn werkzaamheden voor Dutch Cell Dogs met een asielhond.
Tijdens mijn werkzaamheden voor Dutch Cell Dogs met een asielhond.