· 

Flooding, iets wat veel baasjes onbewust doen. Is dat wel zo verstandig?

Wanneer een hond ergens heel veel stress of angst voor ervaart en je de hond toch in die situatie plaatst noemen ze dit 'Flooding'. Dit betekent dat je de de hond (extreem) blootstelt aan iets wat heel spannend is, om te leren dat het niet spannend is. Of te wel 'hij moet het maar kunnen'. Je ziet vaak als honden lang in dit soort situaties zijn ze een soort van 'uit' gaan en nergens meer op reageren. Baasjes denken dan dat de hond het ineens kan. In de praktijk is de hond zo overweldigd door alles dat hij nergens meer op kan reageren. Is dat nou echt een succesvolle training?

Hoe werkt het?

Stel je bent als de doods voor spinnen. Volgens de Flooding methode raak je je angst kwijt als je een bepaalde tijd wordt blootgesteld aan je angst en je niks overkomt.

 

Om bij het voorbeeld te blijven kan je dus van je angst voor spinnen afkomen door opgesloten te worden in een kamer die gevuld is (of wordt) met spinnen. Ik heb het niet over 1 of 2 spinnen, maar een kamer vol. Je mag de kamer niet eerder verlaten voordat je kalm bent. Hetzelfde gebeurt dus als je een hond in een situatie plaatst die hij extreem spannend/eng of stressvol vindt.

 

In deze situatie kan een hond verschillende handelen:

1) Je hond ervaart dat het toch niet zo eng/spannend/stressvol is, want ondanks alles leeft hij nog.. (gebeurt echt maar zelden).

2) Je hond raakt in een schock en durft niet meer te bewegen of gaat juist rond trekken/blaffen/gek doen.

3) Je hond leert dat wat je ook doet, je niet kan ontsnappen aan het gene wat je bang maakt en stopt met het vertonen van gedrag. Dit noemen ze aangeleerde hulpeloosheid. Het vertonen van stresssignalen/kalmerende signalen/vermijdende signalen levert niks op. Beter bekent als 'je hond gaat uit'. 


Deze twee druifjes zijn helemaal ontspannen. Daar komt gelukkig geen Flooding aan te pas!
Deze twee druifjes zijn helemaal ontspannen. Daar komt gelukkig geen Flooding aan te pas!

Een voorbeeld van Flooding

Het meest bekende voorbeeld is misschien wel vuurwerktraining. Je hond is extreem angstig voor knallen en in december bieden hondenscholen vuurwerktraining aan. Je hond kan op deze manier 'wennen' aan de knallen en leren dat het oké is. Vaak zie je dat deze overdosis aan knallen en vuurwerk de hond meer kwaad dan goed doet. 

 

Je hond zomaar in situaties brengen 'omdat hij dat moet kunnen' of 'dan leert hij het' is dus eigenlijk nooit een succes formule. Zoals je leest is het eigenlijk een formule met ongewenste effecten. 

 

Hoe leer je jouw hond wel omgaan met angsten of stress?

Zorg dat je een situatie creëert waarbij de hond comfortabel is, zodat de hond het als positief ervaart. Stel we blijven bij vuurwerkangst of angst voor harde klappen, dan is het belangrijk om je hond op te zetten voor de succes. Je startpunt is dus per hond verschillend. Wellicht heb je bij de ene hond 1 km afstand nodig van een knal en bij de andere hond 20 meter om de hond comfortabel te houden in de setting. 

 

Conclusie

Flooding werkt niet en maakt het vaak enkel erger. Ben een verstandige baas en breng je hond niet in onnodig moeilijke situaties 1) omdat hij het maar moet kunnen, 2) anders leert hij het nooit 3) jij het als baas niet eng vindt..

 

Wil je meer weten over het trainen met succes? Neem dan eens contact op voor de mogelijkheden.  

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus

 

Meer interessante blogs lezen?