· 

Welke lijn gebruik je wanneer?

Wanneer je naar de dierenwinkel gaat hangen er bij het halsbanden en lijnenrek misschien wel 100 verschillende opties. Welke lijn moet je nou kiezen? Hoe lang moet een lijn zijn? Welk materiaal kies je? Met of zonder handvat aan het einde? De keuze is reuze.. en dat maakt het soms best wel heel lastig om een fijne lijn te kiezen.

Waar ga je de lijn voor gebruiken?

Voor je een keuze maakt in de juiste lijn is het belangrijk om te kijken waarvoor wil je de lijn gebruiken. Dit kan namelijk heel bepalend zijn voor de lijn die je gaat kiezen. 

 

Bijvoorbeeld aangelijnd wandelen in een woonwijk? Persoonlijk kies ik dan een vijf meter lijn. De honden hebben wat meer vrijheid om te snufellen en keuzes te maken en trekken daardoor minder snel, maar hebben toch de veiligheid van een lijn. Ga ik naar een drukkere plek?  Dan kies ik bijna altijd mijn twee meter lijn. De honden hebben iets minder vrijheid en ik houd ze graag dichterbij mij vanwege de drukte. Welke lijn je bij welke situatie vindt passen is natuurlijk persoonlijke voorkeur.


Twee meter - vaste lijn

Mijn twee meter vaste lijn is licht van gewicht, makkelijk schoon te houden en vooral sterk. Ook is het materiaal comfortabel in mijn hand een enorme pre en daardoor is de Non Stop Dogwear Strong Leash mijn meest gebruikte en favoriete wandellijn. De lijn is sterk, zacht in je hand, duurzaam en slijtvast. Verkrijgbaar in 1, 2 of 3 meter lengte.  Een ideale lijn tijdens trainingen en wandelingen. Eigenlijk heel veelzijdig te gebruiken.


Vijf meter en tien meter lijn

Wanneer een hond meer lijnlengte heeft is de kans dat de lijn de ondergrond raakt groter. Je wil namelijk wandelen met een ontspannen lijn. Een lijn van Biotane (of PVC) is daardoor ideaal. De lijn neemt geen water of vocht op en blijft daardoor licht. Is ontzettend sterk en is daardoor ook voor grotere sterke honden makkelijk te gebruiken. Daarnaast is Biotane te  verkrijgen in alle lengtes en kleuren. Mijn vijf en tien meter lijn zijn daarom van Biotane en zonder handvat. Ideaal tijdens speurwerk, wandelen met meer vrijheid of wanneer lijn aan de hond blijft terwijl hij los loopt.


Lederen lijnen

Leer is natuurlijk een super degelijk en slijtvast materiaal. Wanneer ik lederen lijnen gebruik wil ik puur en alleen een lijn. Geen extra bevestigingspunten of andere poespas, dit maakt een lederen lijn heel snel heel zwaar. Ook hierbij geldt twee tot drie meter voor wandelen op drukkere plekken, vijf meter voor veilig wandelen met meer vrijheid en tien meter gebruik ik persoonlijk enkel voor het mantrailen


Lijn en halsband in één

Wanneer je met jouw hond een hondensport beoefend bijvoorbeeld agility, jacht of show kan het fijn zijn om een halsband en lijn in één te hebben. Het doel is ook dat je deze lijn voor korte stukjes gebruikt. In mijn geval van de auto naar het agilityveld en terug. Het voordeel is dat je deze gemakkelijk om en af kan doen. Let er altijd op wanneer je deze lijnen gebruikt dat de 'halsband' een stop heeft. Dit betekent dat je kan instellen hoe klein de halsband maximaal kan, om te voorkomen dat het een corrigerende sliplijn wordt. Wanneer je traint en je hond blijft aan de lijn gaat mijn voorkeur uit naar eerder genoemde lijnen.


De bovengenoemde lijnen vind ik persoonlijk ontzettend fijn en gebruik ze allemaal afwisselend veel. Zoals aangegeven is het belangrijk te kijken voor welk doel je een lijn wil gebruiken, voordat je een lijn kiest. 

 

Wat vind ik niet fijn?

1. Flexilijn, beter bekend als  'de oprollijn'. De honden leren door middel van trekken dat zij meer of minder vrijheid hebben. Een hond kan nooit aan een ontspannen lijn leren wandelen met deze lijn. Een goede basis leer je daardoor met een vaste lijn en bouw je uit met een vaste langere lijn. Daarnaast heb je weinig invloed op het moment dat je hond aan het einde van deze les ongewenst gedrag vertoont, je gaat je hond ''binnen hengelen'' wat ik als handler onprettig vindt.

2. Een te korte lijn. Ongeacht wat je gaat doen of welke hond je hebt, koop nooit een lijn korter dan twee meter. Honden hebben te weinig vrijheid om eigen (goede) keuzes te maken en trekken snel. Je kan het uit veiligheidsredenen bijvoorbeeld gebruiken in de wachtkamer van de dierenarts, maar minder dan twee meter is eigenlijk oncomfortabel voor baas en hond om fijn mee te wandelen.

3. Rommel aan je lijn. Bij veel mensen hangen er poepzakjes(houders), huissleutels, beloningszakjes en andere spulletjes aan de lijn. Dit rammelt en kan je makkelijk verliezen. Persoonlijk vind ik dit afleiden en oncomfortabel. Bewaar alle spulletjes bijvoorbeeld in een heupgordeltasje met rits. Die kan je gemakkelijk om doen bij activiteiten met je hond, alles past erin en zorgt ervoor dat jouw lijn geen chaos veroorzaakt.

 

Meer weten over lijn of advies nodig welke lijn het beste bij jouw past?

Neem contact op! 

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus