· 

Vijf veel gestelde vragen over clickertraining

Op de hondenschool wordt veel gebruik gemaakt van een clicker of clickerwoord. Op deze manier hebben we een consequente manier van trainen, waarbij het bekrachtigen van positief gedrag centraal staat. Ik merk dat er in de praktijk vragen zijn zoals 'moet ik hem altijd blijven gebruiken?' of 'geef ik dan niet te veel beloningen?'. In deze blog ga ik de vijf meest voorkomende vragen beantwoorden voor jullie.

1. Hoe werk ik met een clicker?

Een clicker is een apparaatje dat een 'click' geluid maakt. We gaan de hond leren dat dit betekent dat er een beloning volgt. De beloning is vaak een voertje, maar kan bijvoorbeeld ook een speeltje zijn. Het is belangrijk dat de hond de beloning ook daadwerkelijk als beloning ervaart. 

 

Door te werken met een clicker (of clickerwoord) kan je super nauwkeurig timen. Je hebt daarna circa 3 tot 5 tellen (in het begin) om de beloning aan te bieden. Wanneer je hond super clicker getraind is mag er zelfs langer tussen de click en beloning zitten.

 

Voordelen van trainen met de clicker

 • Je traint met een lege hand. Click - voertje pakken - belonen - lege hand op neutrale plek. Je voorkomt daarmee dat je hond enkel werkt met voer in je hand.
 • Je kan perfect timen. Wanneer je wandelen zonder trekken traint en de lijn is ontspannen ga je clicken en volgt een beloning. Wanneer je enkel met voer traint en jouw hand gaat richting de jaszak is de hond al bezig met de beloning en niet meer met wandelen zonder trekken.
 • Je laat jouw hond weten wat hij heel goed kan in plaats van dat je hem corrigeert voor wat hij fout doet. Om deze reden vinden honden het vaak super leuk om samen te trainen.

2. Ik heb het geprobeerd, maar mijn hond reageert niet op de clicker (of het clickerwoord).

Wanneer je werkt met een beloning waarvan de hond denkt 'nah', merk je vaak dat zij niet goed reageren op de click of het clickerwoord. Op het moment dat je de droge brok wisselt voor een stukje hondenworst of natuurlijke gedroogde snack heeft de hond ineens veel meer motivatie om samen te trainen. De clicker is namelijk geen beloning voor de hond. De clicker is een bevestiging van goed gedrag en de hond weet dat daarop een beloning volgt.

 

Het is belangrijk om te kijken in welke context je iets aan jouw hond vraagt. Train je thuis (prikkelarm, veilige omgeving, weinig afleiding) dan is de normale brok wellicht hoogwaardig genoeg. Train je op locatie (veel prikkels, spannende omgeving, heel erg veel afleiding) dan is de hond niet geïnteresseerd in de normale brokken. Je hebt iets nodig wat gelijk staat aan de moeilijkheidsgraad van de oefening. Hoe uitdagender de context hoe hoger de beloning dient te zijn (kaas? hondenworst? gedroogde pens?)

 

Vaak zie ik op de hondenschool de puppytrainers of droge koekjes.. honden zijn afgeleid, reageren niet of eten niet. Wanneer we de beloning wisselen voor bijvoorbeeld Lakse Kronch zalmsnacks of kleine stukjes hondenworst zijn de pups ineens super gemotiveerd bezig met het baasje. De juiste beloning is zo ontzettend belangrijk! Meer weten over een goede beloning? Lees de blog ''Waarom trainen met een goede beloning een must is?' Of 'Weet wat je hond eet!'

3. Moet ik 'dit ding' nu altijd blijven gebruiken?

In het begin train je ontzettend fanatiek met de clicker en ga je het goede gedrag belonen. Je gaat pas minderen in click momenten als jouw hond de stap die je traint goed beheerst. Daarna ga je interval belonen, want een hond verdient het om voor het harde werken te worden beloond. 

 

Een veel gemaakte fout is dat mensen te snel minderen in het bekrachtigen van het goede gedrag, waardoor je basis niet sterk is. Het goede gedrag neemt af (bijvoorbeeld, de hond gaat meer trekken aan de lijn) en je komt daardoor niet verder dan een bepaald resultaat. Je kan beter de stap die goed gaat iets langer blijven belonen, voordat je het afbouwt dan dat je het te snel afbouwt. 

 

Wanneer je te snel afbouwt dan blijft de hond hangen in 'een zesje'. De hond beheerst de oefeningen, maar op het randje en bij te veel afleiding is het simpelweg te ingewikkeld. Wanneer je bij het beheersen van de oefeningen nog even fanatiek doortraint dan verandert het zesje naar een acht, naar misschien wel een tien. 

 

Daarnaast blijf je een hond altijd interval belonen. De theorie 'hij moet het maar gewoon doen, omdat ik het zeg' gaat niet op. Wij vragen aan honden heel veel taken en vaak ook onnatuurlijke taken. Het is voor een hond geen natuurlijk gedrag om aan een ontspannen lijn mee te lopen. Wanneer jouw hond dat super goed kan is het niet meer dan eerlijk om daar eens in de zoveel tijd een bekrachtiging voor te geven. Een beetje vergelijkbaar wanneer jij super hard werkt op je werk en je baas zegt 'Nou je doet dit zo goed. In plaats van een bonus, gaat je salaris omlaag, want tja jij moet dit maar gewoon kunnen!'. Dat werkt demotiverend, ook voor honden.

4. Krijgt hij niet te veel voertjes?

Wanneer je start met een nieuw commando/oefening/gewoonte aan te leren bij jouw hond, dan ga je alle kleine stapjes bekrachtigen. Dit betekent inderdaad dat je met veel voertjes aan het werk gaat. Is dat erg? Nee!

 • Zorg dat je voor de training geen maaltijd aan de hond geeft. Deze verwerk je in de training. Zo voorkom je dat de hond overvol zit en voorkom je 'een gratis bak met voer'. Veel honden krijgen twee keer per dag een bak met voer, zonder daarvoor iets te moeten doen. Vervolgens gaan de baasjes klagen met trainen dat de hond te veel voertjes krijgt. Beetje krom toch? Beloon je hond fanatiek als hij hard werkt en vul die bak met gratis voer minder.
 • Train met gezonde trainers. Train je met Frolic? Puppytrainers? Dan train je met een hele ongezonde beloning. Train je met Lakse Kronch zalmsnacks dan train je met 100% zalm en geen toegevoegde suikers etc. Je leest er meer over in de blog 'weet wat je hond eet'.
 • Zorg voor een klein formaat. Geef jij een Jack Russel grote stukken dan is de kans dat hij binnen 10 minuten vol zit vrij groot. Hoe kleiner de hond, hoe kleiner de stukjes. Logisch!

5. Het verschil tussen de clicker of het clickerwoord?

Je kan trainen met een clicker, maar ook gebruik maken van een clickerwoord. De methodiek is exact hetzelfde, alleen bij een clickerwoord bekrachtig je met een woord in plaats van clickgeluid. 

 

Voordelen clicker

 • Consequent geluid.
 • Emotieloos.
 • Valt op tussen andere geluiden/stemmen.

Nadelen clicker

 • Je moet de clicker altijd binnen handbereik hebben.
 • Je bent hem soms kwijt.

Voordelen clickerwoord

 • Je hebt het altijd bij je.
 • Makkelijker wanneer het hele gezin met de hond traint.
 • Fijner als je het vasthouden van een lijn en clicker onhandig vindt.

Nadelen clickerwoord

 • Je zegt het net altijd even anders, het is minder consequent.
 • Het bevat emotie, waardoor je soms toch een stukje frustratie in je bekrachtiging hebt zitten.
 • Wanneer je als eigenaar veel praat tegen jouw hond, valt het clickerwoord minder op. Op drukke plekken valt een clickerwoord ook minder op dan het clickgeluid.

Beide manieren hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken welke variant bij jouw situatie past. Het is ook prima om honden beide varianten aan te leren, zodat je afhankelijk van de context de fijnste variant kan pakken. Let op: wel altijd maar één manier tegelijkertijd gebruikt.

 

Meer weten over trainen met een clicker of heb jij vragen over clicker training? Neem contact op en we helpen je graag verder.

 

Liefs,

Kim

Hondencentrum Focus.

 

Andere interessante blogs van Hondencentrum Focus